BG online

Intervjui

Postala sam zdrava tek u 50-oj

Mi smo ono što jedemo

Ona je dramaturg, žena sa dva doktorata, pisac, muzičar, svetski putnik, voditelj, učitelj života i prirodne ishrane, ali najviše voli da se predstavi jednom rečju- ČOVEK. Maja Volk(59) kaže da joj je to zvanje mnogo važnije od svega, svih titula, priznanja i zvanja. Kada je pre deset godina pobedila kancer i započela novi život mnogo toga je promenila i spoznala u svom životu. Zahvaljujući svojim učiteljima, upornosti, spoznajama i neprekidnom radu na sebi Maja Volk za sebe danas s ponosom kaže da je najzdravija osoba u Srbiji. O sebi brine sa mnogo ljubavi i kaže da nije oduvek bila takva. Budući da je i sama prošla kroz najteže životne izazove danas sa mnogo razumevanja, ali i autoriteta govori o tome šta sve možemo učiniti za svoje zdravlje. Ishrana živom hranom, odnosno prirodna ishrana, Majin je izbor već skoro celu deceniju. O ovoj temi je napisala nekoliko knjiga i na ovim prostorima je postala poznati učitelj zdravog života i ishrane sirovom hranom.

Piće ljubavi

Maja Volk će 6. decembra održati radionicu u Beogradu na kojoj će prisutnima održati predavanje o benefitima ovakvog načina ishrane, o tome šta sve mogu da urade kako bi unapredili kvalitet života i svoje zdravlje, ali će i zajedno sa njima pripremati i degustirati fantastične zelene sokove, sirove kolače, a svi će imati priliku i da probaju Majino piće- Volkanu.
– Volkana je piće ljubavi koje sadrži sedam od deset prirodnih afrodizijaka:kakao cimet, ljutu papričicu, bademe, indijski orah, urme, peruansku maku. Afrodizijaci su u stvari hrana za srce i mozak, jer kad oni funkcionišu, sve ostalo u telu funkcioniše.  Praviću na radionici sitne kolačiće i detoks zeleni sok za čišćenje organizma. Biće to prava gozba, daleko od nezdrave hrane kojom svakodnevno ljudi sebe zagađuju- otkriva Maja Volk.

Kako preživeti prejedanje lošom hranom?

Kako preživeti slave i praznike tokom kojih se preteruje u svemu i pri tom ostati dobro i biti zdrav, pitanje je na koje Maja ima odgovor.
-Ja na slavama jedem dekoraciju, najčešće peršun i šargarepu, pa sam idealan gost.(smeh). Mnogi ljudi zaboravljaju čemu služi slava, da je to slava Bogu. Meni je moja mama pričala da se samo u selu toliko kuvalo i spremalo i da je to seoski običaj, dok su se u Beogradu za slavu posluživali kafa, žito i sitni kolači. Sad se ljudi utrkuju ko će više da pripremi hrane, žene padaju s nogu od posla, pa posle proklinju i sebe i goste. U svemu tome se ni ne druže sa gostima, a niti slave Bogu. Obeležavanje slave se svelo na krkanluk, pijanluk, pa i muziku koja nema nikakve veze sa slavom. Ista priča je sa Novom godinom i Božićem kad se jede mnogo hrane. Čak i kad poste mnogi ne umeju to da rade pravilno. Nije sva biljna hrana zdrava, na primer krompir. Ono o čemu ja govorim i kako ja živim je koncept prirodne ishrane i oni koji ga se pridržavaju su siti i zdravi.
Maja na radionici 6.12. ima u planu da poseban deo posveti  temi “Kako preživeti slave i praznike” i kaže da su svi koji žele nešto korisno da nauče dobrodošli- od onih koji se prvi put susreću sa ovim konceptom ishrane, do onih koji žele da usavrše svoja znanja.
-Mnogi na moje radionice dovode i dečicu. Prelepo je videti najmlađe kako uživaju u voću i povrću. To jeste njihova prirodna hrana, ali ih mi vremenom iskvarimo nekom drugom hranom. Mame i tate često imaju kočnice, unapred govore da deca neće hteti nešto da jedu, a to su sve njihove neuroze koje projektuju na druge- kaže Maja.

Koja je cena sirovog života?

Na radionici će Maja svojim gostima upriličiti lepu gozbu u predprazničnom raspoloženju. Pripremaće hranu i piće koji svima prijaju, a govoriće i o konceptu zdravlja koji se oslanja na prirodu i razbijanju predrasuda.
-Jedan od najčešćih hejterskih komentara na koji nailazim je: “Lako je Novaku Đokoviću da se hrani zdravo, mi sirotinja nemamo novca”.  To je jedna od najvećih budalaština jer su uštede sa ovom hranom enormne. Jedu se manje količine jer je sve iskoristljivo (kuvanjem se sprčka hrana, smanji se, a ja sa dve sirove tikvice mogu da nahranim 20 ljudi, od kuvane troje). Duplo vam je manji račun za struju, nema ringli, deterdženata, ribanja. Vreme spremanja hrane je kraće, nema bejbi sitinga kraj rerne, čak i dehidrator uključite uveče i ujutro je sve gotovo. Takođe su uštede u lekovima velike jer ste na ovoj ishrani zdravi. Naše kućne apoteke su pune lekova, a mislim da smo najveći konzumenti antibiotika u Evropi. Mnogima je sasvim normalno da imaju 2-3 prehlade godišnje, a uopšte tako ne mora da bude. Istina je da su skupi orašasti plodovi, ali ih ne jedemo svakog dana. Ja jedem suncokret, lan i susam, a njihova cena je 150 din za kilogram.
Na komentare da je koncept prirodne ishrane živom hranom prilično ekstreman Maja Volk dodaje: “Koliko je ekstreman shvatićete kad sagledate da se sa klanja životinja prelazi na jabuke…”
-Za početak i laganu promenu više je nego dovoljno da zamenite doručak i večeru ovom hranom, a možete da zadržite dosadašnji ručak. Tako ćete već mnogo učiniti za sebe. Vremenom će organizam odbiti da uzima nezdravu hranu i u tome je lepota ove bazne biljne hrane. Ljudi misle da se ja odričem nečega, ali to nije tačno. Meni je gadna druga hrana. Telo će vam se sasvim sigurno obradovati ovoj hrani, dobiće napad energije, pa ćete čak i neke druge male poroke da smanjite. Ne ide cigara uz ceđenu pomorandžu, a ni uz ananas. Postepeno ćete se čistiti od svega lošeg. Svako ko tokom leta jede voće i salate kaže da bi mogao da živi na toj hrani. Ali, navike su čudo. Uvek osluškujte dušu i telo. Stalno ljudi pričaju da se “ubijaju od posla ili pića”, stalno se nečim ubijamo, a zaboravljamo da kažemo da živimo od hrane.

Hrana koja podmlađuje i leči

Maja Volk napominje da je upoznala mnogo ljudi koji su se podmladili, smršali, ozdravili zahvaljujući biljnoj hrani.
-Mnogo je ljudi ovaj način ishrane oporavio, a ono što im ja dajem svojim predavanjima i radionicama je olovka, dok je njihovo šta će pisati i kao će je koristiti. Sve to vam služi da se vratite u stanje zdravlja i blagostanja. Mnogi su ljudi sami uspeli u tome zahvaljujući knjigama koje su čitali, videima koja su gledali i sa strašću krenuli po novi život. Upoznala sam ženu koja je imala psihozu i bila na najtežim lekovima, sa samoubilačkom depresijom, ali nakon što je promenila ishranu, dve godine kasnije je bila zdrava, vesela i raspolozena. Pokrenula je svoju organsku proizvodnju i uživa danas u svemu tome. Njena ćerka je takođe sirovnjak, zovem ih “organski paradajzi”. Obe su jedre, vesele i slatke, a beba mirna, bez agresije u sebi kao i mama.

Holesterol protiv začeća

Hrana je ćelijsko gorivo i na to uvek podseća Maja Volk, kao i na činjenicu da ljudi  veoma paze na to čime hrane psa i papagaja, kao i koji benzin sipaju u kola, ali zato umeju da sebe tretiraju kao kantu za smeće u koju ubacuju sve i svašta.
-U neznanju čovek pravi gluposti, ali kad stekne znanje i uprkos tome nastavi po starom, onda je budala. Sa takvima ne radim. Nikog neću da ubeđujem i vučem za rukav, svako je odgovoran za svoje zdravlje i svoje bolesti. I ja sam postala zdrava tek sa 50 godina. Bela kuga je takođe jedna od posledica loše ishrane, jer su i mladi puni holesterola. Ako hoćemo da trajemo i preživimo kao nacija jedini put je da samo uzmemo zdravlje u svoje ruke. U Kini je donet zakon da se stanovništvo jednom mesečno hrani vegetarijanski jer se ispostavilo da žive desetak godina kraće od Japanaca. Ja postim 365 dana u godini i nemam problem s tim. U starosti ljudi često kažu da su ih izdale noge, a ne pitaju se šta su svom telu radili prethodnih godina. Bolesti su posledica loših izbora. Od žive hrane imaćemo srećne misli, a kad jedes đubre, đubre ti je i u glavi.

Branka Gajić
Foto: Sanja Rajković

Maja Volk će u petak 11.01.2019. od 18h do 20h održati radionicu prirodne ishrane u Beogradu na kojoj ćete imati priliku da naučite kako se pripremaju zdravi obroci u kojima su sačuvani svi minerali, vitamini i hranljivi sastojci, kao i da čujete od Maje Volk kako je izgledao njen put ka savršenom zdravlju koje je i sama osvojila nakon što je pre deset godina obolela od kancera. Na radionici ćete imati priliku da uživate i u napicima i sirovim kolačima koje će Maja Volk pripremati za učesnike ove radionice. Broj mesta na ovoj radionici je ograničen. Rezervacije i prijave su obavezne.
Tel. za informacije 066060820 ili mail: [email protected]

Knjige Maje Volk  možete poručiti OVDE

Potisnute emocije razboljevaju ljude (Maja Volk)

Intervjui i recepti Maje Volk:
Recepti za zdrave, srećne i razigrane pse
Pseći kuvar Maje Volk
Kuglice – čokolada od rogača, bez šećera
Birala sam samoću da ne bih bila ranjena i razočarana
Veganska ishrana čuva zdravlje
Kako biti dobar prema sebi i osvojiti zdravlje?
Naćo sos po receptu Maje Volk
Recept za napitak kojim se najbolje čisti jetra
Zašto ne treba jesti meso?
Sirova hrana u tanjiru Novaka Đokovića
Popodnevna dremka produžava život 30%
Koju hranu jesti pred ljubavni sastanak?
Potisnute emocije razboljevaju ljude
Zašto su zagrljaji lekoviti?
Zdravlje je veliki i ozbiljan posao
Anti stres vežbe Maje Volk
Sirova hrana za zdrav život i srećne misli

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Zaslužila sam moćnog muškarca Od nedavno živim u divnom, novom…