BG online

Intervjui

Postala sam zdrava tek u 50-oj

Mi smo ono što jedemo

Ona je dramaturg, žena sa dva doktorata, pisac, muzičar, svetski putnik, voditelj, učitelj života i prirodne ishrane, ali najviše voli da se predstavi jednom rečju- ČOVEK. Maja Volk kaže da joj je to zvanje mnogo važnije od svega, svih titula, priznanja i zvanja. Kada je pre deset godina pobedila kancer i započela novi život mnogo toga je promenila i spoznala u svom životu. Zahvaljujući svojim učiteljima, upornosti, spoznajama i neprekidnom radu na sebi Maja Volk za sebe danas s ponosom kaže da je najzdravija osoba u Srbiji. O sebi brine sa mnogo ljubavi i kaže da nije oduvek bila takva. Budući da je i sama prošla kroz najteže životne izazove danas sa mnogo razumevanja, ali i autoriteta govori o tome šta sve možemo učiniti za svoje zdravlje. Ishrana živom hranom, odnosno prirodna ishrana, Majin je izbor već skoro celu deceniju. O ovoj temi je napisala nekoliko knjiga i na ovim prostorima je postala poznati učitelj zdravog života i ishrane sirovom hranom.

 

Kako preživeti prejedanje lošom hranom?

Kako preživeti slave i praznike tokom kojih se preteruje u svemu i pri tom ostati dobro i biti zdrav, pitanje je na koje Maja ima odgovor.
-Ja na slavama jedem dekoraciju, najčešće peršun i šargarepu, pa sam idealan gost.(smeh). Mnogi ljudi zaboravljaju čemu služi slava, da je to slava Bogu. Meni je moja mama pričala da se samo u selu toliko kuvalo i spremalo i da je to seoski običaj, dok su se u Beogradu za slavu posluživali kafa, žito i sitni kolači. Sad se ljudi utrkuju ko će više da pripremi hrane, žene padaju s nogu od posla, pa posle proklinju i sebe i goste. U svemu tome se ni ne druže sa gostima, a niti slave Bogu. Obeležavanje slave se svelo na krkanluk, pijanluk, pa i muziku koja nema nikakve veze sa slavom. Ista priča je sa Novom godinom i Božićem kad se jede mnogo hrane. Čak i kad poste mnogi ne umeju to da rade pravilno. Nije sva biljna hrana zdrava, na primer krompir. Ono o čemu ja govorim i kako ja živim je koncept prirodne ishrane i oni koji ga se pridržavaju su siti i zdravi.
Maja kaže da su na njene radionice dobrodošli svi koji žele nešto korisno da nauče, od onih koji se prvi put susreću sa ovim konceptom ishrane, do onih koji žele da usavrše svoja znanja.
-Mnogi na moje radionice dovode i dečicu. Prelepo je videti najmlađe kako uživaju u voću i povrću. To jeste njihova prirodna hrana, ali ih mi vremenom iskvarimo nekom drugom hranom. Mame i tate često imaju kočnice, unapred govore da deca neće hteti nešto da jedu, a to su sve njihove neuroze koje projektuju na druge- kaže Maja.

Koja je cena sirovog života?

Maja gostima njenih radionica upriliči uvek lepu gozbu, pripremi hranu i piće koji svima prijaju, a govori i o konceptu zdravlja koji se oslanja na prirodu i razbijanju predrasuda.
-Jedan od najčešćih hejterskih komentara na koji nailazim je: „Lako je Novaku Đokoviću da se hrani zdravo, mi sirotinja nemamo novca“.  To je jedna od najvećih budalaština jer su uštede sa ovom hranom enormne. Jedu se manje količine jer je sve iskoristljivo (kuvanjem se sprčka hrana, smanji se, a ja sa dve sirove tikvice mogu da nahranim 20 ljudi, od kuvane troje). Duplo vam je manji račun za struju, nema ringli, deterdženata, ribanja. Vreme spremanja hrane je kraće, nema bejbi sitinga kraj rerne, čak i dehidrator uključite uveče i ujutro je sve gotovo. Takođe su uštede u lekovima velike jer ste na ovoj ishrani zdravi. Naše kućne apoteke su pune lekova, a mislim da smo najveći konzumenti antibiotika u Evropi. Mnogima je sasvim normalno da imaju 2-3 prehlade godišnje, a uopšte tako ne mora da bude. Istina je da su skupi orašasti plodovi, ali ih ne jedemo svakog dana. Ja jedem suncokret, lan i susam, a njihova cena je 150 din za kilogram.
Na komentare da je koncept prirodne ishrane živom hranom prilično ekstreman Maja Volk dodaje: „Koliko je ekstreman shvatićete kad sagledate da se sa klanja životinja prelazi na jabuke…“
-Za početak i laganu promenu više je nego dovoljno da zamenite doručak i večeru ovom hranom, a možete da zadržite dosadašnji ručak. Tako ćete već mnogo učiniti za sebe. Vremenom će organizam odbiti da uzima nezdravu hranu i u tome je lepota ove bazne biljne hrane. Ljudi misle da se ja odričem nečega, ali to nije tačno. Meni je gadna druga hrana. Telo će vam se sasvim sigurno obradovati ovoj hrani, dobiće napad energije, pa ćete čak i neke druge male poroke da smanjite. Ne ide cigara uz ceđenu pomorandžu, a ni uz ananas. Postepeno ćete se čistiti od svega lošeg. Svako ko tokom leta jede voće i salate kaže da bi mogao da živi na toj hrani. Ali, navike su čudo. Uvek osluškujte dušu i telo. Stalno ljudi pričaju da se „ubijaju od posla ili pića“, stalno se nečim ubijamo, a zaboravljamo da kažemo da živimo od hrane.

Hrana koja podmlađuje i leči

Maja Volk napominje da je upoznala mnogo ljudi koji su se podmladili, smršali, ozdravili zahvaljujući biljnoj hrani.
-Mnogo je ljudi ovaj način ishrane oporavio, a ono što im ja dajem svojim predavanjima i radionicama je olovka, dok je njihovo šta će pisati i kao će je koristiti. Sve to vam služi da se vratite u stanje zdravlja i blagostanja. Mnogi su ljudi sami uspeli u tome zahvaljujući knjigama koje su čitali, videima koja su gledali i sa strašću krenuli po novi život. Upoznala sam ženu koja je imala psihozu ali nakon što je promenila ishranu, dve godine kasnije je bila zdrava, vesela i raspoložena. Pokrenula je svoju organsku proizvodnju i uživa danas u svemu tome. Njena ćerka je takođe sirovnjak, zovem ih „organski paradajzi“. Obe su jedre, vesele i slatke, a beba mirna, bez agresije u sebi kao i mama.

Holesterol protiv začeća

Hrana je ćelijsko gorivo i na to uvek podseća Maja Volk, kao i na činjenicu da ljudi  veoma paze na to čime hrane psa i papagaja, kao i koji benzin sipaju u kola, ali zato umeju da sebe tretiraju kao kantu za smeće u koju ubacuju sve i svašta.
-U neznanju čovek pravi gluposti, ali kad stekne znanje i uprkos tome nastavi po starom, onda je budala. Sa takvima ne radim. Nikog neću da ubeđujem i vučem za rukav, svako je odgovoran za svoje zdravlje i svoje bolesti. I ja sam postala zdrava tek sa 50 godina. Bela kuga je takođe jedna od posledica loše ishrane, jer su i mladi puni holesterola. Ako hoćemo da trajemo i preživimo kao nacija jedini put je da samo uzmemo zdravlje u svoje ruke. U Kini je donet zakon da se stanovništvo jednom mesečno hrani vegetarijanski jer se ispostavilo da žive desetak godina kraće od Japanaca. Ja postim 365 dana u godini i nemam problem s tim. U starosti ljudi često kažu da su ih izdale noge, a ne pitaju se šta su svom telu radili prethodnih godina. Bolesti su posledica loših izbora. Od žive hrane imaćemo srećne misli, a kad jedes đubre, đubre ti je i u glavi.

Detox i recepti na online radionici Maje Volk „U kuhinji sa Majom Volk“ u četvrtak 23. 6. 2022. od 18h do 20h .
Mesto možete rezervisati mejlom majavolkradionica@gmail.com

Branka Gajić
Foto: Sanja Rajković

Knjige Maje Volk  možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:

Cena knjige „KOTLIĆI SU U PAKLU, U RAJU NEMA KUVANJA“ 600 dinara + troškovi dostave
Cena knjige „ŽIVA HRANA“ 760 dinara + troškovi dostave
Cena knjige „SIROVI ŽIVOT“ 980 dinara + troškovi dostave
Cena knjige „100 PITANJA 100 ODGOVORA “ 1090 dinara + troškovi dostave





     

    Potisnute emocije razboljevaju ljude (Maja Volk)

    Narcisi- zavodljive, manipulativne, usamljene i prazne osobe

    By / 09/11/2022 / 0 Comments

    Da li antidepresivi utiču na povećanje kilaže, seksualno funkcionisanje i gubitak samopouzdanja?

    By / 15/11/2022 / 0 Comments

    Život u doba narcisoidnosti, arogantnosti i toksičnosti

    By / 20/11/2022 / 0 Comments

    Zdrav život nije pitanje dana već odluke i plana

    By / 23/11/2022 / 0 Comments

    Mentalnim spremanjem protiv anksioznosti

    By / 26/11/2022 / 0 Comments
    © by BGonline. All rights reserved

    Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

    Ostavite komentar

    Komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    To Top
    PROČITAJTE I OVO:
    Mrzeli su me zbog rečenice “Dobro jutro, lutko” a danas…

    You cannot copy content of this page