BG online

Intervjui

Porodicu ništa ne može da zameni (dr Nele Karajlić)

Kad je teško sve okrenemo na šalu

Momo Kapor je u život dr Neleta Karajlića ušao tako što je Neletova majka obožavala njegove knjige, pa ga je tako Momino ime kao neki poseban i redak začin i dodatak životu, pratilo od malih nogu. Mnogo godina kasnije akademik Matija Bećković je Neletu uručio nagradu koja nosi ime Mome Kapora za roman “Solunska 28”. Sa posebnim uzbuđenjem, radošću i odgovornošću Nele je u rukama držao ovu plaketu i prisetio se kako su on i njegovi vršnjaci prolazili kroz mladost čitajući Mominu književnost „u farmerkama“, nalazeći u njegovim pričama inspiraciju za prve umetničke pokušaje.
-Upoznao sam ga kasno, ali sam se u njegovom društvu pretvarao u uho, bockao ga da mi priča, što više i što duže. Nikad se u tim pričama nije ponavljao. Kad me je jedan moj drugar pitao kakav je bio Momo Kapor, odgovorio sam isto onako kako je on meni odgovorio na moje pitanje kakav je bio Ivo Andrić. Zaj**an! Meni je čast da budem u istoj rečenici sa Momom Kaporom, a kamoli da dobijem nagradu sa njegovim imenom. Momo bi svima nama koji pričama želimo drugima da ulepšamo život morao da bude uzor i to ne samo kao čovek koji je u sitnim stvarima nalazio suštinu filozofije i eliksir večnog života- rekao je dr Nele Karajlić i skromno dodao da on ovu nagradu nije zaslužio, ali da poštuje odluku žirija koji je drugačije procenio. -Ja nisam dostigao stil koji je imao Momo Kapor i tek sam na putu da to postignem, a dug je put do vrha- objasnio je Nele.

Kako je Dostojevski pisao bez kompjutera?

U Beogradu su se Momo Kapor i Nele sretali i družili kratko, ali su njihovi životni putevi imali čudne koincidencije.
-Moma je postigao nesumnjiv uspeh pišući o Beogradu, dok sam ja imao uspeh u pesmi, glumi, muzici o Sarajevu. Bolji je slikar od mene, a ja sam bolji slikar Sarajeva od njega. Imali smo sličnu sudbinu jer smo za naš dugačak jezik nagrađeni putovanjem na relaciji Sarajevo-Beograd za koje smo dobili bespovratne karte- objašnjava dr Nele Karajlić u razgovoru za BGonline.
Pisanje je najteži posao, govorio je Nele nakon objavljivanja svoje prve knjige pre nekoliko godina.
-I dalje to mislim, ali sam se vremenom “uštelio”. Divno je što danas imate mogućnost  za “copy” i “paste” na kompjuteru. Ja stvarno ne znam kako je Dostojevski pisao bez kompjutera. Alal mu vera- kaže kroz smer popularni roker, glumac i pisac.
O tome da je uprkos napretku tehnologije i svih ostalih stvari koje je donelo novo doba ostao retro tip govori i njegova nova pesma “Ti to ne razumeš” koja će uskoro biti premijerno emitovana. Šta rade istovremeno pisac, muzičar i glumac u glavi ovog kreativca objasnio nam je lično Nele.
-Tuku se! Dok jedan radi ova dvojica moraju da spavaju, ne mogu da rade istovremeno. Napoleon je to umeo, ali ja ne. Slažem se sa tim da muškarci ne mogu da rade više poslova odjednom, a moja porodica može potvrditi da je to tačno.

Jaka žena može sve

Nele dobro i zlo deli sa suprugom Sanjom, a njihova deca ćerka Jana i sin Srđan su se osamostalili i žive u  inostranstvu.
-Deca su nam na različitim stranama sveta i više smo u kontaktu s njima preko skajpa i vibera. Ali, odrasli smo s njima, baš kao i oni s nama i veoma smo vezani.
Porodica jeste vetar u leđa i osnovna ćelija društva. Ne postoji ćelija koja može da je zameni, a pitanje je koliko društvo ima sluha za to da se porodici olakša u trci koja se zove preživljavanje u Srbiji. Svaka nova vlast treba da razmišlja o tome da porodicu učini primarnom. Emancipacija žena nema veze s tim što je porodica u krizi. Ako je žena jaka ona može da radi i ima porodicu, a mnogo je primera za to. Pitanje je samo do koje mere neka prava ugrožavaju prava drugih, da li je taj sastanak koji neka žena treba da ima vredan tog ručka koji je za to vreme mogla da napravi- kaže dr Neke Karajlić.
On i njegova porodica su prošli i teške trenutke, počinjali više puta da grade dom i život iz početka, ali su uspeli da sačuvaju sebe i svoju porodicu od brojnih iskušenja. I tada, a i danas kad je teško urade isto- okrenu sve na šalu.
-Tad se sve okreće na zajebanciju, a šala mi je jedino što mi je preostalo u životu. Drugog izbora nemam- iskren je Nele.

Život u prirodi

Od pre nekoliko godina njegova porodica je život u gradu zamenila mirom planine Kosmaj gde su okruženi prirodom stvorili svoj kutak za život.
-Srbija je prazna i sa svih strana može da se naseli što bih svima preporučio. Tamo sam počeo da se bavim i nekim drugim stvarima, evo baš sad treba da đubrim zemlju i zasadim lozu. U pečenju rakije sam se dokazao, kažu da sam dobar.
Iza Neleta su zdravstveni problemi i infarkt koji ga je opomenuo da malo uspori i promeni loše navike. Danas je to za njega samo loša epizoda.
-Što vreme više prolazi sve se manje čuvam. Čovek je proklet i kad ozdravi zaboravi da je bio bolestan. Sa dve stvari sam radikalno prekinuo, a to su pušenje i rokenrol. Ali, ipak se malo vraćam muzici i rokenrolu jer 25. maja imam povratnički koncert na Tašmajdanu- otkriva Nele.

Branka Gajić
Foto: Dario Konstantinović

Knjige dr Neleta Karajlića „Fajront u Sarajevu“ (cena 599 + troškovi dostave), „Solunska 28 I deo“ (cena 799 + troškovi dostave) i „Solunska 28 II deo“ (cena 799 + troškovi dostave) možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Najbolnija je samoća u siromašnom partnerskom odnosu Kako pronaći partnera…

  You cannot copy content of this page