BG online

Vesti

Nezaboravno veče poezije u Adligatu

Izložba starih i retkih kubanskih knjiga i knjiga o Kubi otvorena je u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti. To je najveća i najznačajnija takva kolekcija u jugoistočnoj Evropi. Izložba će biti otvorena do 1.1.2023. godine.

Nansi Morehon i Viktor Lazić

Počasna članica Udruženja Adligat postala je kubanska pesnikinja Nansi Morehon (1944) koja je održala i pesničko veče pred punom svečanom salom Udruženja Adligat.
“Gospođa Morehon je nedavno boravila u Srbiji, kao gost jednog od najznačajnijih srpskih književnih festivala Smederevske pesničke jeseni, na kojem joj je uručen Zlatni ključ Smedereva. Smederevo je više od drevnog srpskog glavnog grada. Smederevo je srpska prestonica poezije! Najugledniji pesnici sa svih meridijana dolaze u Smederevo da bi svoje stihove recitovali pred izuzetnom publikom, ekspertima i ogranizatorima Smederevske pesničke jeseni”, izjavio je Viktor Lazić, predsednik Adligata.“Verujem u pesničku obdarenost našeg naroda. Svi smo u duši pesnici. I neće biti krize poezije dok na ovakve priredbe ovoliko sveta dolazi, rekla je jednom Desanka Maksimović. Te reči potpisujem i ja, kao što bi to učinio i svaki ljubitelj poezije, kad vidi prepunu salu Centra za kulturu u Smederevu”, kaže Lazić.

V. Lazić, ministar Alpidio Alonso Gau, ambasador Kube u Srbiji

Pre dve godine potpisan je protokol o saradnji Smederevske pesničke jeseni i Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat. U okviru te saradnje u Adligatov Muzej knjige i putovanja stiglo je oko dve stotine knjiga sa posvetama koje su festivalu poklanjali značajni pesnici.
Nansi Morehon je posetila Adligatove muzeje i tom prilikom joj je uručeno i počasno članstvo u Adligatu a zatim je usledilo nezabrovno veče poezije.
Da bi propratio dodelu nagrade Nensi Morehon, čemu je prethodilo otvaranje Adligatove izložbe knjiga, sa Kube je u Srbiju stigao i ministar kulture ove države Alpidio Alonso Grau.

 

SHOP

U kuhinji sa Majom Volk

By BGonline / 09/05/2024 / 0 Comments

Život u disfunkcionalnoj porodici

By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

Oslobodite se zabrinutosti

By BGonline / 01/05/2024 / 0 Comments

Knjige o ličnom razvoju, anksioznosti, psihologiji, depresiji…

By BGonline / 03/05/2024 / 0 Comments

Lečenje emocionalnih ožiljaka

By BGonline / 15/05/2024 / 0 Comments
© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
1000 novih epizoda Glumac Nenad Jezdić od nedavno je deo…

You cannot copy content of this page