BG online

ZDRAVLJE

Moćna sirova hrana

Izgubila je 50kg uz prirodnu ishranu, a tegobe su nestajale jedna za drugom…

Viktorija Butenko je istraživač i autor knjiga o ishrani živom, termički neobrađenom hranom i njenim benefitima.
Na ovaj put i istraživanje navelo ju je zdravstveno stanje njene porodice budući da je u to vreme njen suprug patio od bolesti štitne žlezde i artritisa, ćerka od astme, a sin od dijabetesa tipa 1, dok je Viktorija imala prekomernu telesnu težinu i srčanu aritmiju. Vođena željom za ozdravljenjem upustila se u isprobavanje raznih načina lečenja. Nakon niza neuspelih pokušaja odlučila se za radikalnu promenu načina ishrane i prelazak na isključivo sirovu hranu. Već nakon nekoliko nedelja na novoj ishrani Butenkovi su se bolje osećali, a tegobe koje su imali su bile manje. Tokom prvih godinu dana od prelaska na sirovu hranu, Viktorija kaže da je izgubila 50 kilograma, a aritmija je nestala, da su tegobe supruga bile sve manje, sin i ćerka su se osećali bolje.

Tajna je u zelenišu

Ipak, nakon sedam godina konzumiranja sirove hrane, Butenkovi su počeli da osećaju određene zdravstvene probleme, kao da su „stigli do platoa na kojem je proces ozdravljenja stao, čak i pomalo krenuo unazad“.
Viktorija kaže da je tad odlučila da se pozabavi zagonetkom tih čudnih nuspojava. Proučavajući prehrambene navike šimpanzi – životinje s kojom čovek deli 99,4% gena, otkrila je da se njihov jelovnik ponajviše sastoji od voća i zeleniša. Upitala se bi li ljudi bili zdraviji kad bi se takođe tako hranili i ispostavilo se da je to pravilno razmišljanje, a prelaskom na zelenu hranu Butenkovi su se osećali mnogo bolje.
Pod zelenišem ne misli na korenasto povrće već na lisnato, uključujući i mlade listove biljaka i listove lekovitog bilja. Viktorija je otkrila da zeleno lisnato povrće sadrži sve hranjive sastojke koji su potrebni čoveku. Osim što takva hrana nije uništena preradom i konzerviranjem, u njoj se kriju vredni sastojci poput hlorofila, biljnih vlakana, enzima, aminokiselina, belančevina, vitamina i minerala.

Kako osloboditi B12?

Sledeći problem s kojim se Butenkova suočila bio je kako pojesti i probaviti dovoljnu količinu zelene hrane i kako iz nje osloboditi vitamin B12 zarobljen u stanicama. Temeljno žvakanje je dugotrajan proces, nakon kojeg nas takva hrana i ne privlači. Iz tog razloga se poslužila blenderom i tako su nastali njeni danas širom sveta poznati zeleni kašasti sokovi čije svakodnevno konzumiranje pomaže pokretanju prirodnih telesnih mehanizama ozdravljenja, pre svega čišćenjem tela od holesterola i toksina. Prema iskustvima porodice Butenko i svedočanstvima sledbenika njene metode tokom mesec dana konzumiranja zelenog kašastog soka ujutro na prazan psihofizičko zdravlje se drastično se popravlja. Čak i ako niste ljubitelj sirove hrane, zeleni kašasti sokovi će vam se dopasti jer mogu da vas zasite i vrlo su ukusni. Uz to ubrzavaju metabolizam, povećavaju energiju i  koncentraciju, otklanjaju hroničan umor, tromost i nesanicu. Osim što su vrlo ukusni i jednostavni za pripremu, zeleni kašasti sokovi doprinose i lepoti, smanjuju telesnu težinu, prolepšavaju izgled kože, kose i noktiju, uklanjanju celulit.


Kako pripremiti zelene sokove?

Za  pripremu zelenih kašastih sokova potreban vam je samo blender te šaka zelenog lisnatog povrća i voće po izboru. Ne morate imati skupi blender, već vam je dovoljan malo kvalitetniji blender ili multipraktik (ne štapni mikser!) snage min. 1000 W.

Recept porodice Botenko:
SOK:jabuka-kelj-limun
4 jabuke
½ limuna (samo sok)
5 listova kelja (odstraniti bele dijelove peteljki zbog boljeg ukusa)
2 šoljice vode

Zelena supa
1 velika šaka zeleniša (kelj, spanać)
1 sveža paprika sa semenkama (ili 2 paprike ili 1 krastavac)
sok od 2-3 limuna
½ većeg avokada (ili jedan manji)

Priprema:
Dodajte vode koliko je potrebno i izmiksajte. Popijte odmah, malim gutljajima.

Viktorija Butenko autorica je svetski popularnih knjiga koje su prevedene na preko dvadeset jezika.

Knjige Viktorije Butenko možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:

Cena knjige „Zeleno za zdravlje“ je 750 din.+ troškovi dostave
Cena knjige „Revolucija zelenih kašastih sokova“ je 750 din.+ troškovi dostave
Cena knjige „12 koraka do sirove ishrane“ je 920 din.+ troškovi dostave
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Recept za domaću granolu Hrskava granola je nešto poput domaćeg…

  You cannot copy content of this page