fbpx

BG online

Vesti

Maraton i trka podrške obolelima od dijabetesa

U okviru obeležavanja Svetskog dana dijabetesa, Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda „Plavi krug“ organizuje jubilarni 10. Maraton 14.11.na Adi Ciganliji i trku podrške osobama obolelim od dijabetesa. Start maratonske trke je kod Bandžija u 10h, dok trka podrške startuje u 12h. Ono po čemu je ovaj maraton poseban je što pored sportista i rekreativaca na maratonskoj trci učestvuju i osobe koje imaju dijabetes. Oni će zajedno sa ostalim maratoncima istrčati 42,195km i na ličnom primeru pokazati da ne postoje granice u životu sa dijabetesom.

Značaj fizičke aktivnosti

Interesovanje za ovaj sportski događaj iz godine u godinu je sve veće, a maraton je postao sinonim za 14. novembar u Srbiji. U prilog ovome govori i podatak od preko 800 prijava iz cele Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Velike Britanije, kao i trkača iz naše zemlje koji žive u Nemačkoj i Americi. Svi oni će istrčane kilometre posvetiti osobama obolelih od dijabetesa, kao znak podrške i skretanje pažnje na značaj fizičke aktivnosti. Zbog epidemiološke situacije jedan broj trkača će svoje distance istrčati u gradovima u kojima žive.

Šetnja, trčanje ili vožnja rolera

Trka podrške na Adi Ciganliji je otvorena za sve koji žele da podrže osobe koje žive sa ovim zdravstvenim problemom. Dužina kruga je 7700 metara, a trka se može preći šetanjem, trčanjem ili na rolerima. Na ovaj način se podseća javnost koliko su fizička aktivnost i zdrav način života važni u sprečavanju pojave dijabetesa kao i u dobroj regulaciji, a svi učesnici imaju priliku da vide koliko im prija aktivnost na vazduhu. Simbolično proslavljanje 10. jubilarne trke je jasan pokazatelj da ljudi u Srbiji imaju svest o zdravom načinu života, da pružaju podršku, žele da se edukuju i trude da budu zdraviji.
Medicinska pomoć će biti obezbeđena duž čitavog kruga, uz prisustvo aktivista Crvenog krsta Novi Beograd i ekipe Hitne pomoći Bel Medica. Na usputnim punktovima za osveženje će biti raspoređeni volonteri koji će meriti nivo šećera u krvi.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Vratite stari Ikea nameštaj i preuzmite vrednosnu karticu IKEA Srbija…
error: