BG online

Intervjui

Zašto su zagrljaji lekoviti? (Maja Volk)

NAPETI, NEUROTIČNI I ONI KOJI VAS NE GLEDAJU U OČI BEŽE OD DODIRA

Deset sekundi zagrljaja prema tvrdnji nekih psihologa doprinosi lučenju hormona oksitocina koji snižava nivo stresa u mozgu (luči se i prilikom porođaja i dojenja). Oksitocin doprinosi i smanjenju krvnog pritiska, infekcija i ublažavanju simptoma depresije, a sam čin zagrljaja pojačava pozitivne biohemijske i fiziološke reakcije u telu.
majaVolk
Ključ i lek za sve su ljubav i razumevanje- kaže Maja Volk koja godinama unazad proučava brojne tehnike samoizlečenja, sirovu ishranu i generalno zakone prirode koji nepogrešivo znaju šta je za čoveka najbolje.
-Treba razumeti da iza zla u čoveku stoji velika bol- priča Maja.- Lav, kad je ranjen, on je mnogo zao. Ne možete da ga mrzite zbog toga, već treba da ga razumete i sklonite se. Ja imam poriv da zagrlim osobu kad vidim mnogo zla. Naravno, uslov je da pristane na to. Do sada mi niko nije odbio zagrljaj. Takvim ljudima je potrebna ljubav, možda i više nego drugima.
Lekovitost zagrljaja je dokazana više puta. O tome se govori preko 70 godina.
– Poznat je ekperiment sa šimpanzama koji su radili bihejvioristi jer su želeli da dokazu da se čovek rađa sa potpuno čistom dušom. Oni su male šimpanze odvojili od rođenja od majke i zatvorili ih da vreme provodi same. Samo su im donosili hranu- priča Maja.-Posle nekoliko meseci su imali pred sobom psihopate koje vrište, urlaju, skaču kad ih neko dodirne. Morali su da ih vrate u prvobitno stanje i izleče ih. Stavili su ih zajedno sa šimpanzama od 6 meseci i posle nekog vremena su se zagrlili. Šizofreniju je moguće izlečiti “hagingom”, ali to nije onaj brzi zagrljaj. Histerično dete koje se baca samo zagrljaj može da ga smiri. To je razmena energije. Ja se dajem i primam zagrljaj, potpuno se predajem i opustim u svemu tome. Ljudi koji ne vole zagrljaj su napeti, bolesni, neurotični, ne vole da se gledaju u oči.

B.Gajić
Foto: Sanja Rajković

Knjigu „Kako sam osvojila trajno zdravlje“ po ceni od 1650 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  SHOP

  Vodič za upotrebu soka od celera

  By BGonline / 07/06/2024 / 0 Comments

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 05/06/2024 / 0 Comments

  Promenite svoj anksiozni mozak

  By BGonline / 27/05/2024 / 0 Comments

  Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

  By BGonline / 06/06/2024 / 0 Comments

  Medicina nema odgovore na sva pitanja

  By BGonline / 31/05/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  PORODICA MI JE UVEK BILA NA PRVOM MESTU Iako je…

  You cannot copy content of this page