BG online

Roditeljstvo

U vaspitanju deteta najvažnija je mudrost

RODITELJSTVO KAO NAJTEŽI I NAJLEPŠI POSAO NA SVETU

Foto: Vladimir Marković

Svako želi da bude sjajan roditelj svom detetu, ali malo je onih kojima to uspeva. Kakav sam roditelj? Činim li dovoljno za svoje dete? Kako da mu pomognem da bude srećno? Da li treba da se mešam u njegov život? Treba li mu kupiti baš sve? Pitanja je bezbroj, a odgovore na njih ima kreatorka programa vaspitanja “Safari duha”, profesorka kineziologije i motivaciona govornica Ana Bučević. Ona kaže da je buđenje svesti najbolji pokretač promena, a “Safari duha” je upravo je takva knjiga – zamišljena da, nakon što je pročitate više ništa ne bude isto.
Kreatorka programa “Safari duha” i autorka istoimene knjige, jedna od najpopularnijih motivacionih govornica regiona se slaže s tvrdnjom da je vaspitanje deteta najteži posao na svetu, ali i dodaje da tako ne mora biti ako se okrenemo pravim savetima zasnovanim na iskustvu. Ana Bučević zaključuje da roditelji veoma greše kad misle da sve znaju bolje od deteta.
-Nismo ni svesni da deci nekim svojim ponašanjima šaljemo poruku: „Ti ne znaš šta je dobro za tebe, ja znam“. To je razlog postojanja mnogo disfunkcionalnih porodica- objašnjava Ana.

Kako dete postaje licemer?

Zadatak roditelja je da pomogne detetu da se vrati u sklad, pomogne mu da bude ono što jeste, a ne da bude po meri drugih i da se svidi okolini.
“Ne sme vam biti važnije šta neko misli o detetu od toga kako se ono oseća!”- podvlači Ana Bučević u svojoj knjizi “Safari duha” govoreći i o tome da su emocije pokazatelj toga koliko je osoba u skladu s onim što zaista jeste. “Ako dete izgovara grube reči ili vas čak laže, ne vičite i ne pretite mu jer će vas se u tom trenutku ono plašiti. Ako vas se plaši reći će ono što zna da vi želite da čujete. Takvim ponasanjem ga dovodite u situaciju da jedno oseća, a drugo govori. Tako se postaje licemer, a to sigurno ne želite svom detetu”- savet je Ane Bučević.

Poštovanje deteta se zaslužuje

Dragi roditelji, ne zaboravite da je vaš zadatak da vaspitate vaše dete, a ne da se dopadnete drugima- kaže Ana Bučević i upozorava da kupovinom previše igračaka roditelji uče dete da gomila stvari, a ne da uživa u njima.
“Kao roditelj morate zaslužiti poštovanje i zadobiti poverenje svog deteta. To se postiže razumevanjem njegovih potreba i želja, ali i doslednošću u vaspitanju što je najvažnije – objašnjava Ana.
Mnogo je baka i deka koji dopuštaju detetu sve ono što mu roditelj zabranjuje. Poruka koju takvim ponašanjem šalju detetu nikako nije dobra, napominje Ana Bučević.
-To je onda kao da kažu detetu: „Ma, ne slušaj mamu. Ona ne zna šta i kako treba da radi. Dođi kod mene, ja ću ti sve dopustiti. A već za koji dan kad vas dete ne posluša, baka i deda će vas pitati zašto je to tako  i zaključiti da ga ne odgajate kako treba. Savet za bake je da se igraju s decom, uživaju s njima i da budu ono što bake jesu- mudrost, ljubav i sigurnost. Vaspitanje prepustite roditeljima, vi ste svoju priliku imale.

Promeni misli, promenićeš život

Kad bi roditelji shvatili da ne poseduju decu, da imaju pravo da upravljaju njihovim životima u onoj meri u kojoj bi dopustili deci da upravljaju njihovim,  sve bi došlo na svoje mesto- kaže Ana Bučević u knjizi “Safari duha”.
“Pokušajte da razgovarate s vašim roditeljima onako kako biste voleli da oni razgovaraju s vama. Mudri ljudi sigurno neće pokušati da ih menjaju.”
Bestseler knjiga “Safari duha” daje odgovore na pitanja koja sebi roditelji postavljaju, govori o mudrosti vaspitanja na potpuno drugačiji način, ukazuje na greške uzrokovane neznanjem koje će uz savete Ane Bučević postati prošlost.
“Promenimo svoje misli i promenićemo život. Mislimo o tome šta želimo svom detetu, a ne o tome šta ne želimo. Takve će nas misli osloboditi. Ako želimo da postanemo najbolji roditelji na svetu kažimo svojoj deci: “Moj roditeljski instikt me navodi da te zaštitim od svega neželjenog na ovom svetu. Želim da jednog dana vidiš svet mojim očima što zasad ne možeš, ali ja ću se truditi da gledam život tvojim očima i to ću od danas činiti za tebe. Stoga te puštam da budeš ono što jesi. Volim te, uvek sam tu za tebe i od sad si dušo moja slobodna da budes ono što jesi.” , napisala je Ana Bučević u knjizi “Safari duha” i dodala da dok se trudimo da naučimo svoju decu kakav je život, ona nas pokušavaju naučiti šta je zapravo život. U programu “Safari duha” ona je spojila metode koje je primenjivala na svojoj ćerki što joj je donelo kaže, fantastične razultate, a suština je u tome da je u vaspitanju dece osnova na koju se sve nadovezuje – mudrost.

B.Gajić

Cena knjige Safari duha 2200 + PTT troškovi

Isporuka na teritoriji Srbije

Knjigu o umetnosti vaspitanja “Safari duha” bestseller autora Ane Bučević možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   

  Nezahvalnost vodi ka nesrećnom životu (Ana Bučević)

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  KAKO MOTIVISATI SEBE I DRUGE? Jedan od najboljih načina da…

  You cannot copy content of this page