BG online

Intervjui

Kako se osvaja zdravlje?

Važno je reći “ne” svemu što je loše, od nezdrave hrane do druženja sa zlim ljudima

“Radeći na osećanjima došla sam do uzroka svojih problema i počela da rešavam odnose sa ljudima, od mrtve mame do živog oca, dece, propalih ljubavi… Kad sam razumela, onda se istopio gnev, bes, strah…”

Pre više od 14 godina Maji Volk su lekari saopštili da ima treći stadijum kancera i da mora na hitnu operaciju. Seća se i danas sa koliko gorčine je izašla iz bolnice, uverena u to da zvanična medicina nema odgovore na dva pitanja: zašto se rak dogodio i da li će se vratiti. Kad se zapitala ko bi to mogao da zna zaključila je da su svi odgovori u njoj samoj i tad je odlučila da sve promeni u svom životu. Promenila je prioritete, počela da brine o sebi, jede živu biljnu hranu, radi na svojim osećanjima nakon čega se, kaže, sve preokrenulo. Svojim najvećim uspehom Maja Volk (64) smatra hrabrost da pogleda svoj život i kako kaže- prizna da je bila zla prema sebi.
Kakva su vaša sećanja na period od pre 14 godina kada ste saznali da imate rak?
-Moram da odem još dalje u prošlost, u trenutak kad je sunovrat počeo. Razvod braka, smrt moje mame, ženidba oca, sve to je učinilo da moj život postane jedan vrtlog u kome sam se bukvalno davila i koprcala. Bežala sam u rad, svirala, pevala, a nisam ništa razumela, ni ko sam, ni šta radim, ni zašto to radim. Mnogo sam zla sebi nanela, ponašanjem, ishranom, pevanjem u kafanskom dimu, kao da sam podsvesno želela da sebe uništim i umrem.
Kako ste prihvatili dijagnozu, u kojoj životnoj fazi ste tada bili?
-Prihvatila sam dosta mirno, ali nisam prihvatila osudu na smrt jer sam bar u jedno bila uverena, a to je da ja mogu sve, ja mogu i da preživim. Želela sam da se život nastavi ali sa mnom u njemu i to je bilo presudno.

GNEV, BES I NERAZREŠENA OSEĆANJA

Kako je nekad izgledala vaša svakodnevica?
-Tuga, potisnuti očaj, jurcanje, deca, uveče svirke, preko dana predavanja na fakultetu, rešavanje kućnih problema. Troje dece koje je trebalo utešiti, a ja puna gneva, besa, nerazrešenih osećanja….
Šta vas je po vašem mišljenju dovelo do bolesti?
-Ta potisnuta osećanja, smrt moje mame, beskrajna tuga, očaj i iznurivanje organizma. Neredovna ishrana i to loša, pevanje svakog dana u dimu, alli pre svega to osećanje bespomoćnosti, očaja, besa i tuge koje nikom nisam mogla da iskažem niti priznam.

VAŽNO JE USPORITI

Kako savremeni čovek u 21.veku može da sačuva svoje zdravlje budući da u borbi za egzistenciju živi mnogo brže nego pre koju deceniju?
-Da ukoči. Promeni prioritete. Jedna stvar je došla sa dijagnozom je da se sve iskristalisalo u sekundi, šta je bitno, a šta je nebitno. Sve u šta sam verovala, rad, posao sve je to postalo glupost, a najvažnije je postalo moje mentalno, psihičko i fizičko zdravlje.
Kako pravilno poređati životne prioritete?
-Kad volite nekog ništa nije teško. Najveća prepreka ljudima je to što zapravo u dubini duše ne vole sebe i zato sebi nanose štetu. Učiti da sebe volite je zapravo učiti da brinete o sebi kao dobra mama. Sad mi ništa nije teško, ni da cedim sokove, ni da pravim salate, ni da radim detoks, ni vežbanje, ni disanje. A onda, kad ste zdravi, kad imate energiju, kad ste pozitivni, nađe se vreme za sve.
Od koga ste učili na svom putu ka trajnom zdravlju?
-Pre svega od Dragoslava Grujičića Gruje, psihoterapeuta, profesora psihologije, a sada učitelja života. On je na ovoj hrani skoro četrdeset godina i najzdraviji je čovek koga znam. Sada ima 86 godina i vitalan je i pun planova.
Šta podrazumeva trajno zdravlje?
-Svakodnevni rad na tri plana – ishrana kao gorivo za ćelije, fizička aktivnost i rad na osećanjima. Izbegavanje i prekid dotoka svih otrova – mora da se izbaci trajno iz upotrebe sve što je čovek napravio, od kafe, mleka, mlečnih proizvoda, mesa, ribe, do gaziranih pica, prerađevina, industrijske hrane. Mora da se vežba jer mišići rastu vežbanjem, a kosti jačaju vežbanjem i da se kaže “ne” svemu što je loše, uključujući i zaludno sedenje po zadimljenim kafanama, slušanje gluposti, čitanje vesti i druženje sa zlim ljudima.

(ZA)VOLETI SEBE

Kako ste zavoleli sebe kao dobra mama?
-Razumevanje je ključna reč. Radeći na osećanjima, došla sam do uzroka svojih problema i počela da rešavam odnose sa ljudima, od mrtve mame do živog oca, dece, propalih ljubavi. Kad sam razumela, onda se istopio gnev, bes, strah. A onda sledi znanje. Znanje eliminiše strahove. Kad sam kroz rad na osećanjima izbacila sva toliko gušena osećanja, onda je prirodno došla ljubav. A sa ljubavlju I energija.
Kojim tempom ste osvajali zdravlje?
-Promena ishrane je bila ključna. Za tri nedelje je krvna slika bila savršena, vratila se kosa, energija, boja u lice, želja za životom. Kad jedete đubre, đubre je i u glavi. Mozak je krenuo da rešava zadatke. Nahranjen dobro, namiren, više nije bagovao. A onda psihoterapija, rad na osećanjima. Treći stadijum je bio početak ozbiljnih treninga.
Kako se vaša porodica snalazila u periodu kad ste bili bolesni? Šta im zamerate, a šta su dobro uradili?
-Ne zameram im sad ništa, samo sebi i svom detinjem nerazumevanju. Svi su odreagovali onako kako im je sklop karaktera odredio, puni gneva, straha, krivili su verovatno s punim razlogom mene, a ja sam se osećala da su me svi ubili i da me niko ne razume. Ali kad sam se ja promenila, svi su se promenili. Tako da je sve bilo u meni, a ne u njima.

SPREMANJE ŽIVOTA

Šta je pored ishrane važno promeniti kako bi čovek bio zdrav i ispunjen u sopstvenom životu?
-Uraditi veliko spremanje života. Smanjiti svoj ego. Imati hrabrosti da se pogledate u oči i priznate da ste recimo narkoman zato što pušite i da ste budala zato što znate da je nešto loše, a i dalje to radite. Od hrane do zaljubljivanja u idiote. Kad se suočite sa sobom i priznate da ste bili zli, sebični i loši prema sebi. Onda možemo da krenemo napred.

Da li ste došli do svoje formule življenja bez stresa i bolesti?
-Naravno. Još u bolnici sam donela odluku da više ne gutam knedle, da ne prećutkujem ništa i da svako svoje osećanje iskažem.

SIROVI ŽIVOT

Kako izgleda jedan vaš dan kada je reč o ishrani i stilu života?
-Kad sam u Beogradu budim se u zoru, odgovaram na pitanja, pišem plan šta treba da se uradi, popijem vodu, napravim smuti i čekam da mi se unuk probudi. Napravim smuti za celu porodicu. Onda se bavim mojim Lukom, jurim ga sa voćem po stanu, igram se s njim, pevam mu, sviram. Popodne odlazim u nabavku, zatim radim online radionice, uživo prenose na instagramu, pojedem salatni obrok oko šest, sedam popodne i to je to. Uveče rano legnem i gledam po milioniti put Zvezdane staze. Kad sam u Babama, režim je drugačiji. Ustanem u cik zore, upalim saunu i dok se greje, ja vežbam, pijem koralnu vodu, radim vežbe za rame, a u sauni se masiram Epson solima, radim jogu za lice, zogan masažu, vežbe za rame i popijem skoro dve litre vode. Sve završim do osam ujutru i onda dan može da počne. Slikam po šest, sedam sati dnevno, šetam psa Đanga i ne javljam se na telefon.

LIČNA PRIČA

Kako sam osvojila trajno zdravlje” je vaša nova knjiga koju ste pisali sa posebnim emocijama. U njoj ste objasnili kako izgleda put do trajnog zdravlja, ali ste jedan deo posvetili i receptima za ukusna jela koja se pripremaju bez šporeta, šećera, brašna, isključivo od biljnih namirnica. Šta je najličnije što ste podelili sa čitaocima… šta će im pomoći da unaprede svoje zdravlje?
-U knjizi sam se vratila unazad i oživela ponovo te dane kad sam bila izgubljena u bolesti. A onda sam četrnaest sledećih godina skupljala i sticala znanja iz mnogih oblasti i to je sve stavljeno u knjigu. Iskustva sa radom sa ljudima na mom imanju u Babama, vikendi zdravlja takođe su mi dali dragocena iskustva. Sve je tu sad u knjizi, od recepata, saveta do vrlo konkretnih podataka o suplementima, tehnikama, veštinama koje možemo i treba da primenimo u životu kako bismo osvojili trajno zdravlje.
Koji su vam omiljeni recepti i da li su oni koje ste naveli u knjizi jednostavni ili priprema zahteva jake aparate- blendere, specijalne namirnice koje se teško nalaze što mnogima prvo pada na pamet kada se pomene sirova hrana od koje treba praviti ukusne obroke?
-Osim blendera, secka i eventualno dehidratora, ne treba ništa više. Dobar nož, mnogo boja i mnogo mašte. Ja sve volim samo da nije termički obrađeno.
Šta je najvrednija životna lekcija koju ste naučili tokom vašeg putovanja ka trajnom zdravlju?
-Da je sve što sam učila u školi bilo pogrešno. Čovek ne stari, već usavršava mladost. Čovek ne boluje već ozdravljuje. Čoveka ne ubijaju drugi, već on sam sebe ubija time što to sve dozvoljava. Naučila sam da ne budem dobra i poslušna, već slobodna i kreativna, kakva sam se i rodila.

Branka Gajić
Foto : Dario Konstantinović

Knjige Maje Volk  “Kako sam osvojila trajno zdravlje” (cena 1650 dinara) i “Kako se voli život” (cena 1950 dinara) + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice: 
   

  SHOP

  U kuhinji sa Majom Volk

  By BGonline / 09/05/2024 / 0 Comments

  Život u disfunkcionalnoj porodici

  By BGonline / 17/05/2024 / 0 Comments

  Oslobodite se zabrinutosti

  By BGonline / 01/05/2024 / 0 Comments

  Knjige o ličnom razvoju, anksioznosti, psihologiji, depresiji…

  By BGonline / 03/05/2024 / 0 Comments

  Prvi brak u srednjim i poznim godinama

  By BGonline / 18/05/2024 / 0 Comments

   

  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Lekar, naučnik i savremeni mistik dr Džo Dispenca autor je…

  You cannot copy content of this page