fbpx

BG online

Hrana & Recepti

Kako ispeći ribu na roštilju?

Kod pripreme ribe veoma je važno da se pri pečenju ne raspadne, ne pregori i ne presuši se. Najlakše je ribu peći u rerni odnosno tepsiji, ali pečena na roštilju je mnogo ukusnija, dok je priprema u tom slučaju zanimljivija i komplikovanija.
Lakši način je pečenje ribe u foliji. Najjednostavnije je da začinite ribu i dobro je umotate u foliju da ne biste morali negde u prirodi da se previše mučite, pogotovo ako u blizini nemate odgovarajući pribor, vodu ili čisto mesto na kojem ćete raditi. Ne treba vam čak ni rešetka roštilja, jer je mnogo bolje da se riba u foliji stavi direktno u žar.
Ako pečete ribu na roštilju vatru prvo treba dobro da naložite drvetom koje dobro gori i dugo drži žar (čokoti loze ili ćumur). Žica za roštilj treba da bude deblja, tučana, ona koja dobro provodi toplotu i potrebno je da bude dobro zagrejana, skoro usijana, čista i premazana uljem ili mašću. Ako žica nije dovoljno zagrejana, ako na njoj ima ostataka od prethodnog roštiljanja i ako nije namašćena riba će se zalepiti, šta god da joj radite.
Ribu premažite sa malo ulja, a u utrobu (unutrašnjost ribe) stavite začine po želji. Možete, ali i ne morate da je solite i biberite pre pečenja.
Riba nikako ne treba da bude smrznuta. Ali, ako baš morate da pravite nešto od smrznute ribe, za odmrzavanje je stavite u posoljenu hladnu vodu i ostavite je da stoji u toj vodi dok se sasvim ne odmrzne. Odmrznutu ribu osušite papirnim ubrusom, a nakon toga je pripremajte kao i svežu.
Ribu na roštilju treba okrenuti samo jednom tokom pečenja.
Vreme pečenja zavisi od veličine ribe. Veći komadi treba da se peku na malo slabijem žaru duže vreme (desetak minuta po strani). Manje komade dovoljno je da pečete po 5 minuta sa jedne i 5 minuta sa druge strane, na žaru srednje jačine. Nemojte peći na jakoj vatri da ne izgori.
Nikad ne okrećite na silu ribu ako se zalepila. Sačekajte da se zapeče, sama će se odvojiti od rešetke, osim ako je vatra prejaka. Uz ribu odlično ide marinada.
Ako ne želite, ne morate koristiti marinadu i dovoljno je da ribu pre pečenja samo premažete uljem. Ukoliko se odlučite za marinadu kad se riba ispeče sa jedne strane i kad tu stranu okrenete na gore, pečenu stranu premažite marinadom. Koristite ili četkicu ili grančicu ruzmarina (šta imate pri ruci). Kad se sasvim ispeče, ponovo je dobro premažite i ostavite u tanjiru da upije maslinovo ulje i mirise.
Predlog za marinadu za premazivanje ribe na roštilju:
• maslinovo ulje
• bosiljak
• ruzmarin
• sok od limuna
Po želji možete dodati i naseckani beli luk.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Predstavljamo vam recept šefa kuhinje zemunskog restorana „Kafana pod lozom…
error: