fbpx

BG online

Vesti

Kafa za poneti od 1 eura u čaši koja može da se koristi 500 puta

Kafa za poneti razbuđuje,poboljšava raspoloženje i greje u hladnim jutarnjim satima, ali njena ambalaža je štetna za prirodnu sredinu. Samo u Beču se godišnje baci oko 84 miliona papirnih čaša. U saradnji sa firmom „Cup Solutions“ Beč je predstavio nove automate za povraćaj ambalaže. Ovaj ekološki pilot projekat počinje sredinom januara 2019. godine, a automati će biti postavljeni u centru Beča i u blizini metroa.

© WienTourismus/Peter Rigaud

Kako bi se ubuduće smanjila velika količina otpada, građani će u ukupno 30 objekata od kojih su većina pekare moći da uz kauciju od 1 eura kupe kafu za poneti. Svaka čaša koju tom prilikom dobiju može da se iskoristi više od 500 puta. Firma „Cup Solutions“ koja preuzima čaše iz automata, prečišćava ih i vraća partnerskim objektima na dalju prodaju, uložila je 350 hiljada evra u novi sistem reciklaže. Kada se ambalaža vrati na automatu, odštampa se račun odnosno dobije povraćaj u visini od jednog evra. Takođe, postoji mogućnost vraćanja kaucije pomoću aplikacije na telefonu. Pomoću ovog sistema već u prvoj godini se očekuje ušteda u vrednosti od milion čaša.

Članica bečkog Gradskog veća, Uli Zima, i direktor firme Cupsolutions, Kristijan Hitil, predstavljaju automate za povraćaj ambalaže u Beču © Ismail GOKMEN/PID

Slični projekti su već započeti u Gracu, Berlinu, Hamburgu i u drugim evropskim gradovima. U Minhenu je ovaj sistem reciklaže doživeo veliki uspeh i proširio se na više od 200 objekata.
Za sada su automati u Beču postavljeni u blizini metro stanica Švedenplac (Schwedenplatz), Landštrase (Landstraße) i Nojbaugase (Neubaugasse) kao i u Muzejskoj četvrti i u blizini Univerziteta.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Predstava "Placebo",Narodnog pozorišta u Prištini po tekstu Aleksandra Jugovića, u…
error: