BG online

Intervjui

Tridesete, godine u kojima žena zna šta želi (Frajle)

Romantika je uvek IN

Četiri šarmantne, harizmatične i talentovane devojke koje je publika upoznala kao ženski pop bend Frajle, nastupale su širom celog regiona, ali i na mnogim neobičnim mestima. Do sad su imale koncertni performans na 10 000m nadmorske vidine u avionu, pevale su i svirale u muzeju, hidroelektrani, supermarketu, manastiru, vrtiću, bolnici, Parlamentu u Briselu…
U ovom veselom bendu vladaju red, rad, disciplina, ali je tu i mnogo smeha i pozitivne energije. Nevena, Marija, Jelena i Nataša kažu da već šest godina koliko postoje Frajle uživaju u nastupima, prijateljstvu, zajedničkim putovanjima i anegdotama. Ono što ih veže su ljubav prema muzici, ali i iste životne vrednosti.
-Kad biste upoznali naše roditelje, teško bi vam bilo da razaznate ko je čiji otac ili majka- kažu Frajle. – Isto smo vaspitavane, naši roditelji imaju stabilne brakove, delimo iste porodične vrednosti.
Marija je iz Prištine, Nevena i Jelena iz okoline Sombora, dok je Nataša Novosađanka. Iz Novog Sada su i krenule na zajedničko muzičko putovanje. Kroz osmeh konstatuju da im se dopadaju različiti tipovi momaka i da je to odlično za jedan ženski bend.frajle2

Ništa se ne dešava slučajno

Marija Mirković, Nataša Mihajlović, Jelena i Nevena Buča udružile su svoje vokale i dve akustične gitare. Na nastupima prave originalan muzički performans i jedna su od najvećih pop atrakcija na aktuelnoj sceni. Ne veruju u slučajnosti i znaju da je trebalo da se sretnu i rade zajedno. Sve Frajle su završile fakultet, a muzika je ljubav koju trenutno žive i u njoj beskrajno uživaju.
-Pružila nam se prilika pre šest godina da zasviramo zajedno i mi smo prepoznale taj trenutak- pričaju Frajle.-Ono što je presudilo da radimo zajedno je to što smo sve četiri tekstopisci i kompozitori, što nas je dodatno povezalo. Imamo sreću da smo vrlo slične, pa tako malo paničimo u nekim situacijama, ali i vrlo brzo okrenemo sve na šalu. Smejemo se našim dogodovštinama, a svašta smo prošle zajedno. Jako nam je važno da smo složne, kao neka mala porodica koja se razume i podržava. Nama su kultura, poštovanje i tolerancija krucijalne i veoma važne stvari.

Ljubav se ne štedi

frajleNa pitanje na kom jeziku “Volim te” najlepše zvuči Frajle kažu da je mnogo važnije kome izgovarate te reči, i ne samo izgovarate, već je veoma važno i pokazati svoju ljubav.
-Ljubav se ne štedi. Mi smo se kroz muziku uverile da je jezik ljubavi mnogo šira priča. Mnogi stranci su nam rekli da iako ne razumeju o čemu pevamo, savršeno osećaju šta smo htele da im kažemo.
Marija, Nevena, Nataša i Jelena su temperamentne devojke koje se trude da im svaki dan uspe i prođe u radosti i veselju. Dobro su organizovane, pa se tako precizno zna koja frajla vozi “frajlomobil”, koja priprema sendviče za put, koja nosi vodu, banane, a koja podseća da se pred polazak proveri da nešto nije zaboravljeno. Nevena je po obrazovanju psiholog, Nataša će uskoro postati profesor francuskog jezika, Jelena je ekolog, a Marija pravnik. Na novom albumu imaju jednu pesmu koju je na francuski prevela Nataša. Marija proverava sve ugovore koje treba da potpišu, Nevena je zadužena za “mir u glavi” i organizaciju svih članica benda, dok je Jelena kao ekolog puna zanimljivih priča, naročito tokom putovanja. Ona je zadužena i za brigu o imunitetu i podsećanje da se uzmu vitamini.

Vesele i romantične

Pesma sa novog albuma “Menjam dane” postala je pravi ženski hit uz koji nežniji deo publike plače, voli, pati…
-Nismo u potpunosti svesne toga- kažu Frajle.- Ta pesma ima romantičnu crtu. Romantika je uvek IN, a ljudi jesu satkani od emocija. Nama je važno da ih dotaknemo. Mi smo vesele i romantične devojke.
Sve članice ovog benda su devojke u svojim tridesetim godinama. Kažu da beskrajno uživaju u njima i da život od tridesete dobija nekako drugačiju formu.
-Otkrile smo sebe, naš identitet, a muzika kojom smo se i ranije bavile doživela je procvat baš u ovim našim godinama. Lepe su tridesete. Nismo zagledane u prošlost, bolje nam je sad u sopstvenoj koži nego kad smo bile u dvadesetima. Da smo se tad sastale možda ne bi bilo to bilo ovako kako je danas. Preležale smo sve dečije bolesti, ne pitamo se ko bolje peva, već smo zrele žene i izgrađeni pevači i ličnosti. Plan nam je da idemo dalje i pevamo po celom svetu. Sve se desilo u pravo vreme. Osvajanje sveta je naš plan. Prepevavamo naše pesme na strane jezike, i već smo to uradile na španskom, japanskom i francuskom.frajle1

Mini haljina i barska stolica

Priznaju da su im mini haljine veoma nezgodne za nošenje tokom koncerata i da im je važno da barske stolice na kojima sede budu udobne.
-To je naročito važno gitaristima jer im je potrebna stabilnost. U Lisinskom u Zagrebu smo imale tri koncerta prošle godine i jedan novinar je tada rekao da nikad nije video četiri devojke koje sede ceo koncert dok cela sala pleše.
Pola sata pred koncert Frajle se obavezno osame i izoluju od drugih ljudi.
-Raspevavamo se, pričamo i trudimo se da energija koju imamo nas četiri ostrane između nas. Posle koncerta se nekad teško zaspi. Nevena jeste autoritatitvna, po struci je psiholog i najstarija u bendu, pa nas uvek okuplja i gleda ko šta radi.
Ono na šta su sve četiri devojke izuzetno ponosne je velika podrška koju im pružaju njihovi roditelji.
-Njima je važno da budemo srećne i zadovoljne onim što radimo, a znanje koje smo stekle na fakultetu ne može niko da nam uzme. Mikrofone i instrumente su nam roditelji kupovali i uvek dolazili na naše nastupe. Ovaj posao na neki način nosi sa sobom i neuredan život , ali smo mi odavno naučile da vodimo računa o sebi. Ne jurcamo nikuda, umorne ne krećemo na put. Ako želite da trajete morate da se čuvate. Sa zrelošću čovek tačno zna šta mu prija pa to i radi, sebi ugađa, trudi se da ima svoj mir i ne odriče se svojih malih rituala i zadovoljstava.

Branka Gajić

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
NE MORAMO BITI SAVRŠENI DA BISMO VOLELI I BILI VOLJENI…

You cannot copy content of this page