BG online

Vesti

Festival „Minja Subota“ za vokalne soliste od 5 do 14 godina

Festival „Minja Subota“ za vokalne soliste od 5 do 14 godina

Na inicijativu Leontine Vukomanović, pomoćnice direktora za programe Dečjeg kulturnog centra Beograd, a uz saglasnost direktora DKCB-a Dragana Marića i porodice pokojnog Minje Subote, 2022. godine osmišlјeno je takmičenje dece pevača „Minja Subota“ kako bi bilo sačuvano dragoceno muzičko nasleđe koje nam je Minja ostavio, ali i kako bi se deca sačuvala od sve većeg upliva neadekvatnog muzičkog sadržaja kojim su okruženi.
– Došla sam na ideju da pokrenemo takmičenje koje bi deci vratilo dečju pesmu, a naše muzičke pedagoge u školama, ne samo u Srbiji već i u dijaspori, ohrabrili u naporima da se deca pravilno psihofizički razvijaju. Dečje interpretacije krasi sloboda i razigranost pa ćemo podsticati i roditelјe da bez forsiranja pružaju deci sadržaje koje su im namenjeni- kaže Leontina
Vukomanović.
Prve godine će se takmičenje oslanjati na onlajn tehnologiju, dok se već od sledeće očekuju takmičenja po gradovima Srbije. Slanje prijava i video snimaka počinje 1.oktobra i trajaće do 21. oktobra 2022. godine, preko VIBER aplikacije na broj telefona: 0606673303

PROPOZICIJE:
– Takmičar peva JEDNU kompoziciju iz opusa dečjih pesama Minje Subote
– i JEDNU dečju pesmu po slobodnom izboru, na srpskom ili stranom jeziku (u slučaju strane dečje pesme dostaviti originalni tekst i njegov prevod)
Izvođenje svake od ove dve pesme treba ograničiti na izvođenje od početka pesme do kraja prvog refrena (oko 90 sekundi).
Dečja pesma treba da ima umetničku vrednost i da je sadržinom i tekstom prilagođena uzrastu dece. Dozvolјeno je izvođenje i novih dečjih pesama, ukoliko ispunjavaju zadate kriterijume.
Snimak nastupa može poslati:
a) roditelј- staratelј,
b) nastavnik muzičke kulture ili profesor razredne nastave
v) profesionalni muzičar – pedagog koji radi sa detetom na interpretaciji
Dete može pevati bez instrumentalne pratnje („a capella“) ili uz neki instrument (klavir, harmonika, gitara…), dok se pesma Minje Subote može izvoditi i uz instrumentalnu matricu (bez nasnimlјenih vokala). Svako odstupanje od ovih pravila može izazvati diskvalifikaciju takmičara.

NAČIN SLANјA PRIJAVE I SNIMAKA:
U 2022. godini, takmičenje se u svim etapama odvija „onlajn“, slanjem video snimaka obe pesme iz propozicija takmičenja, preko VIBER APLIKACIJE:
• U posebnoj poruci poslati podatke deteta – ime, prezime, razred i školu (vrtić, ako je dete mlađe), grad i državu, kao i ime roditelјa sa čijeg se telefona šalјe prijava.
• U drugoj poruci poslati video snimak izvođenja odabrane pesme Minje Subote.
• U trećoj poruci poslati video snimak izvođenja dečje pesme po slobodnom izboru.
• U četvrtoj poruci poslati fotografisanu saglasnost za korišćenje video snimka, za potrebe afirmacije i samo odvijanje Takmičenja „Minja Subota“ (preuzeto sa sajta).

VIDEO snimak mora biti snimlјen telefonom, uživo, tako što se telefon postavi na stabilnu- statičnu površinu, okrenut ka detetu koje peva. Dete bi pre svake pesme trebalo da se predstavi i kaže šta će pevati. Nije dozvolјeno detetu da se snima u „selfi“ poziciji, tj da rukom drži telefon-kameru i da se pokreće.

SELEKCIJA, ŽIRIRANјE I NAGRADE

Takmičari su podelјeni u PET kategorija:

PREDŠKOLCI: deca iz starijih vrtićnih grupa i predškolci
PRVA GRUPA: đaci 1. i 2. razred
DRUGA GRUPA: đaci 3. i 4. razred
TREĆA GRUPA: đaci 5. i 6. razred
ČETVRTA GRUPA: đaci 7. i 8. razred

Selekcija takmičara vrši se u tri etape:
• Osnovna selekcija, po kategorijama (vrši selekciona komisija iz DKCB-a)
• Žiriranje po kategorijama (STRUČNI ŽIRI DKCB-a)- svakom detetu se dodelјuje diploma na osnovu osvojenih bodova- od 91-100 PRVA NAGRADA, od 81- 90 DRUGA NAGRADA, od 71-80 TREĆA NAGRADA, od 60- 71 poen POHVALA.
• Žiriranje na ukupnom nivou takmičenja- ponovo se ocenjuju svi učesnici koji su osvojili 100 poena, po kategorijama (od strane SPECIJALNOG stručnog žirija) i bira se POBEDNIK festivala u svakoj kategoriji (ukupno PET pobednika festivala).

Selekciona komisija i žiri ocenjuju :
1. Tačno intoniranje melodije
2. Izražajnost interpretacije
3. Kvalitet glasa

UNMKS (Udruženje nastavnika muzičke kulture Srbije) dodelјuje tri posebne nagrade nastavnicima koji pošalјu najviše snimaka svojih učenika, sa najvećim brojem osvojenih bodova u zbiru, kao podsticaj nastavnicima za rad sa talentovanim učenicima.

 

SHOP

 

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Jabukovo sirće spada u one prirodne suplemente koji mogu da…

You cannot copy content of this page