BG online

Hrana & Recepti

Emocije u tanjiru

Konferencija o hrani i vinu „Moja Kravica Food Talk 2016“ pod sloganom Food Revolution, koju već četvrtu godinu zaredom organizuje Color Press Grupa održana je u turističkom kompleksu Ribarsko ostrvo u Novom Sadu.
Legendarni TV-voditelj Oliver Mlakar ove godine je bio u ulozi voditelja, dok je konferenciju otvorila Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro.foodtalk
Iako se odavno povukao sa malih ekrana prisustvo Olivera Mlakara privuklo je ogromnu pažnju i izazvalo oduševljenje prisutnih, pa se tako televizijska zvezda ex YU srtpljivo fotografisala sa brojnim obožavaocima i prisećao se zajedno s njima čuvene Kviskoteke.

Kuvanje i hrana kroz istoriju

Konferenciju je otvorila studija slučaja kompanije Lesaffre o kvascu, a zatim je Duška Jovanić predstavila najbolje šefove i vlasnike najpopularnijih gastro mesta u Beogradu. Od istoričarke umetnosti Tamare Ognjević prisutni su čuli mnogo zanimljivih činjenica o francuskoj kuhinji.
-Od 1850. godine kada je nastao prvi šporet na drva do danas, filozofija dobrog ukusa i odnos prema hrani se promenio iz korena. Sve je počelo nakon francuske buržoaske revolucije kada su zabeležena prva javna obedovanja. Danas je francuska kuhinja postavila standarde i rečnik za hranu u svim kuhinjama sveta- istakla je Tamara Ognjenović.
Vojvodina može danas da se pohvali mnogim specijalitetima, koji su domaćice spremile specijalno za ovu priliku. Udruženje „Bač u srcu Bačke“ je organizovalo Vojvođanski švedski sto uz pomoć Opštine Bač i Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, pa je na ovaj način bio ispunjen i jedan od ciljeva konferencije “Food Talk” da pored svetske kuhinje promoviše i vojvođanske specijalitete.
Vojvođanski švedski sto ponudio je specijalitete prave vojvođanske kuhinje- pite, pogače, razna peciva, sarmice od zelja, kolače sa makom, orasima, višnjama…foodtalk1

Gosti vole iskrene kuvare

Na panelu o restoranskoj publici govorili su šefovi i blogeri iz regiona. Master šef Maja Mačković iz Udruženja hrvatske master šef asocijacije kaže da hrana u ustima treba uvek da izazove emociju.
-Umesto „fast fuda“, treba da prodajemo „tradicionalni fud“, pa to ipak ne radimo- rekla je Mačković i dodala da gosti kod vrhunskih kuvara najviše cene iskrenost, pa i kada se desi neki „kiks“ u kuhinji i to prikaže na društvenim mrežama, gosti imaju priliku da vide da su i najbolji šefovi samo ljudi koji greše.
Na kraju panela predstavljen je i najmlađi autor kuvara u Srbiji, šesnaestogodišnji Aleksa Žujović koji je predstavio svoj kuvar pod nazivom „Srbija u mojim rukama“ sa 30 recepata.
O bitnosti proteina kao i o novoj liniji svojih proizvoda kroz treću studiju slučaja govorio je tehnolog Ivan Zorić iz kompanije Imlek. Tokom panela Sweet Revolution i La traviata, publika je imala priliku da čuje koji su to trendovi u pravljenju kolača i ispijanju vina. Degustirali su se kolači spremljeni po najnovijim trendovima u poslastičarstvu, ali i bombone pripremane po receptu starom više od 120 godina.
Degustiralo se kvalitetni vino, pričalo o novim etiketama u regionu, trendovima pravljenja vina, vinskoj publici i festivalima.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
UVEK GLEDAJTE U KOM STE VOZU, U POGREŠNOM SU SVE…
You cannot copy content of this page