BG online

Intervjui

Osećaj zarobljenosti i stalnog straha može da razume samo onaj ko je i sam to osetio

“Ako životni talasi postanu preveliki anksioznost postaje hronična emocija. Ali to nije kraj. Kada nas stvarnost obori na kolena, prisili nas da pogledamo unutar sebe i to je samo početak…”

Danijela Mladenović

“Anksioznost nas upozorava, drži nas na oprezu, čuva od opasnosti, ali i sprema nas za moguće izazove. Kao takva uvek postoji u nama. Sa druge strane, hronična anksioznost se može prevazići. Nije lako, to je put pun uspona i padova, ali možemo da se oslobodimo hronične anksioznosti, odnosno anksioznog poremećaja…”- kaže Danijela Mladenović master okupacioni terapeut, autorka knjige “Kako prevazići anksioznost i živeti smislen život” koja je i sama godinama živela sa svojim strahovima.

Osetljivo i uplašeno dete

Sa anksioznošću i agorafobijom se susrela kada je imala 19 godina, na prvoj godini studija, mada sada Danijela Mladenović zna da se kao osetljivo dete mnogo pre toga susretala sa naznakama da bi ovo stanje moglo vremenom da je preplavi.
-Velika životna promena- odlazak na studije je svakako doprinela da se anksioznost ispolji do te mere, iako znam da sam oduvek bila osetljivije i uplašenije dete. Na primer, kad bi moji roditelji u tri sata noću krenuli na put i ja bih čula kombi, budila bih se i ostajala budna dok se ne bi javili da su stigli. U mojoj glavi su tada bile misli da će im se nešto najgore dogoditi i da ih više neće biti. Tada sam imala 9 godina.

Život pod kontrolom

Anksioznost i agorafobija Danijeli u život nisu došle odjednom, već su se godinama u njoj nalazile i bilo je toga sve više.
-Osmehom sam krila kako se osećam, a perfekcionizmom sam pokušavala da život držim pod kontrolom. U godinama kada bi trebalo da se osećam najviše slobodno, ja sam se osećala zarobljeno. Svaki izlazak iz kuće postao je teret, svaki kontakt sa spoljašnjim svetom iscrpljujući. Taj period, koji je trajao više godina bio je noćna mora iz koje se nisam mogla probuditi. Život je postao prezahtevan, a ja nemoćna da odgovorim na svakodnevne obaveze i aktivnosti- iskrena je Danijela.

Danijela Mladenović

Svakome može da se desi

U to vreme nije znala kako da živi sa tim, kaže da je samo preživljavala, iz dana u dan.
-Taj osećaj zarobljenosti i stalnog straha bio je nešto što reči teško opisuju, to samo može da razume neko ko je to osetio na svojoj koži. Sve što mi se našlo na putu mi je pomoglo. Pre svega, moj osećaj da ne treba da me bude sramota zbog toga što se tako osećam već da je u redu da o tome progovorim. Razgovori sa bliskim osobama, sa stručnim licem, sa samom sobom. Učenje o anksioznosti, kursevi i fakultet. Pisanje o tome kroz šta prolazim. A na kraju i pomaganje drugima je imalo veliki uticaj na to da moj život dobije potpuniji smisao.
Danijela kaže da anksioznost svakome može da se desi, čak i onima koji deluju najnepokolebljivije.
-Anksioznost osećamo svi i ako životni talasi postanu preveliki lako može postati hronična emocija. Ali to nije kraj. Kada nas stvarnost obori na kolena, prisili nas da pogledamo unutar sebe, a to je samo početak.

Anksioznost nije uvek loša

Na osnovu ličnog i životnog iskustva Danijela kaže da anksioznost u svom prirodnom obliku ima svoju svrhu koja nije uvek loša po čoveka.
– Ona nas upozorava, drži nas na oprezu, čuva od opasnosti, ali i nas sprema za moguće izazove. Kao takva uvek postoji u nama. Sa druge strane, hronična anksioznost se može prevazići. Nije lako, to je put pun uspona i padova, ali možemo da se oslobodimo hronične anksioznosti, odnosno anksioznog poremećaja.

Priručnik za samopomoć

Knjigu “Kako prevazići anksioznost i živeti smislen život” Danijela je napisala kao priručnik za samopomoć.
-Knjiga može pružiti strukturiran i sistematičan pristup razumevanju, upravljanju i prevazilaženju anksioznosti i smanjiti stigmu i strah povezan sa anksioznošću. Knjiga ima tri dela – u prvom delu se bavim temom šta anksioznost jeste i šta nije, zašto se javlja i kako postane deo nas. Važno je da razumemo anksioznost, a da ne budemo još više zbunjeni u vezi sa tim šta je tačno nama i zašto se tako osećamo. Drugi deo knjige je posvećen prevazilaženju anksioznosti, dok u trećem delu se bavim pitanjem kako da živimo život koji ima smisla. Knjiga “Kako prevazići anksioznost i živeti smislen život” namenjena je onima koji se bore s generalizovanom anksioznošću, napadima panike, agorafobijom, opsesivnim mislima i drugim oblicima anksioznosti.

Niste sami u svojoj borbi

I sama je godinama kroz mnoge stranice knjiga tražila odgovore, nadajući se da postoji neki ključ, neka tajna formula koja će je osloboditi teškog tereta koji je u sebi nosila.
-Potrudila sam se da takvu knjigu napišem ja. Selfhelp literatura mi je pomogla da nađem nove načine razmišljanja, da shvatim da nisam sama u svojoj borbi, da osetim nadu, dobijem perspektivu, da osluškujem sebe i razumem ono što zaista osećam ispod površine. Knjige pomažu da otvorimo vrata, ali mi sami moramo proći kroz njih, tako što ćemo nešto iz tih knjiga i primeniti.

Svet izvan naše kontrole

Strahovi koji obuzimaju čoveka u 21. veku po rečima Danijele Mladenović su ukorenjeni u nesigurnosti u vezi sa budućnošću, očekivanjima sveta koji ga okružuje, stalnim promenama, svetom koji deluje nepredvidivo i izvan naše kontrole.
-Tehnologija je korisna, ali nas istovremeno čini ranjivijima, jer sve ono što nas može zabrinuti sada nam je na dohvat ruke, u svakom trenutku. Podložnost ovim strahovima zavisi od sklopa ličnosti, a posebno su pogođeni oni koji su senzibilniji, introspektivniji, oni koji osećaju svet dublje, poput sunđera koja upija svaku emociju. Osetljivost, empatija, sklonost ka dubokom promišljanju života mogu biti blagoslov, ali isto tako i izazov. Takve ličnosti su često sklone da u sebi nose tuđu bol, da predviđaju najgore scenarije, jer njihova priroda traži odgovore na pitanja koja ponekad nemaju rešenja. Sve što se dešava spolja može lako da pronađe svoj odraz u njihovom unutrašnjem svetu.

Unutrašnje rane

U savremenom dobu u kojem se očekuje da stalno budemo dostupni, produktivni i uspešni, oni koji su već osetljivi često osećaju pritisak da budu nešto što nisu, što dodatno pogoršava unutrašnje nemire.
-Važno je razumeti da ti strahovi, koliko god bili izazvani spoljašnjim svetom, često imaju korene u našim unutrašnjim ranama, nesigurnostima i percepcijama koje nosimo iz prošlosti. Ali i na tome se može raditi. Možemo da naučimo da živimo smislenije i ispunjenije, šta god da se našlo na našem životnom putu- zaključuje Danijela Mladenović.

Branka Gajić
Foto: Dragana Vidanovski

Knjigu “Kako prevazići anksioznost i živeti smislen život” po ceni od 1350 dinara možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:



    SHOP

    Rođenje deteta menja klimu u braku

    By BGonline / 07/09/2024 / 0 Comments

    Narcisi- zavodljive, manipulativne, usamljene i prazne osobe

    By BGonline / 09/09/2024 / 0 Comments

    U kuhinji sa Majom Volk

    By BGonline / 05/09/2024 / 0 Comments

    Za svaku bolest izrasla je neka biljka

    By BGonline / 03/09/2024 / 0 Comments

    Zašto i kako sebe sabotiramo u ljubavi?

    By BGonline / 17/09/2024 / 0 Comments

     

    © by BGonline. All rights reserved

    Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

    Ostavite komentar

    Komentar

    Please Login to Comment.

    To Top
    PROČITAJTE I OVO:
    “Dok ljudi žive između grešaka koje su nekad napravili i…

    You cannot copy content of this page