Zdrav život može biti laka i brza staza koja vodi do osećanja veće smirenosti, pa tako i nivo otpornosti na stres može drastično da se poveća ako budete grickali zdravu hranu, obuzdavali se, bez preterivanja sa pićem, uz izbegavanje velike količine kafe i nastojanja da lepo spavate. I duh može biti zdraviji ako odvojimo vreme za sebe, malo usporimo, odnosno radimo ono što obično žrtvujemo kad smo sumorni. Sve ovo po rečima dr Džesami Hiberd i Džo Asmar doprinosi lakšem podnošenju stresne svakodnevice o čemu su pisali u knjizi “Smirenost”(kako je steći).
Orah, kikiriki, pistaći, brazilski orah, badem obiluju mineralima, folnom kiselinom, vitaminom E, omega-3 kiselinama i ovim antioksidansima organizam se lakše bori protiv štetnih dejstava slobodnih radikala doprinoseći poboljšanju opšteg zdravlja.
Bademi sadrže vitamine B i E koji su dobar izvor zdravih masnoća.
Avokado i banana sadrže kalijum koji snižava pritisak.
Losos i tuna sadrže omega 3 masne kiseline koje mogu sprečiti nagle prilive hormona stresa, adrenalina i kortizola.
Magnezijumom su bogate suve kajsije i zeleno lisnato povrće poput spanaća. Magnezijum pomaže regulaciji krvnog pritiska, boljem snu, poboljšava cirkulaciju, ublažava bolove u mišićima.
Namirnice bogate vitaminom C su i majčina dušica, peršun, brokoli, karfiol, kivi…
Ako nam je telo opuštenije i glava će ubrzo krenuti njegovim stopama, podsećaju autori knjige “Smirenost”.
Antistres hrana
-
Objavljeno