Još uvek se istoričari hrane nisu u potpunoti složili sa tim odakle potiče pica. Jedni tvrde da je njena postojbina u Grčkoj, dok su Italijani odavno uvrstili ovo ukusno hrskavo testo premazano pelatom ili kečapom i raznoraznim nadevima na listu svojih nacionalnih specijaliteta.
Pica predstavlja jedno od omiljenih jela koje se može pojesti i “s nogu”, kupiti u fast food-u, ali i jesti u brojnim resotranima koje je prave na najrazličitije načine. Na žalost, pica ne spada u “zdravu hranu”, naprotiv. Kako biste sa što više uživanja i što manje griže savesti uživali u ovom specijalitetu predstavljamo vam recept za nadev od grilovanog povrća.Jedno od osnovnih pravila grilovanja je da povrće treba iseći na komade jednake veličine, kako bi se izgrilovalo podjednako sa svih strana. Prethodno, povrće treba potopiti u hladnu vodu pola sata pre grilovanja da ne bi bilo dehidrirano. Zatim ga treba iscediti, a nakon toga premazati uljem kako bi se sprečilo lepljenje za podlogu. Povrće ne treba grilovati dugo- 2 do 3 minuta (plavi patlidžan, tikvice, paradajz), 6 do 8 minuta(pečurke), 3-4 minuta (luk). Tokom grilovanja jednom okrenuti povrće da bi bilo podjednako zapečeno sa obe strane. Testo za picu premažite pelatom i dodajte origano. Preko naređajte grilovano povrće koje ste predhodno posilili i po želji dodali biber. Peći desetak minuta.
Fotografije: Nina Nikitović
© by BGonline. All rights reserved