BG online

Lični razvoj

Upravljanje stresom

Pobednici vežbaju sposobnost koncentracije

Danas skoro svako pati zbog stresa. Dok se svi slažu da stres nije zdrav, ipak ga niko precizno ne može definisati. Iz tog razloga su nastali mnogi mitovi i zablude. Bodo Šefer, autor knjige o uspehu i ispunjenom životu “Zakoni pobednika” kaže da je stres postao moderno čudovište. On u svojoj knjizi navodi tri najčešća mita o stresu: da stres uzrokuje bolest, da previše posla dovodi do stresa i da stres treba izbeći.
Bodo Šefer kaže da su sve tri tvrdnje netačne i da stres nastaje kad unutrašnja ravnoteža telesnih ćelija dođe u disbalans. Tad hormoni stresa pokušavaju da uspostave ravnotežu u funkcijama tela, a ovaj fenomen se može protumačiti i kao pozitivan i kao negativan, u zavisnosti od količine i mogućnosti kontrolisanja stresa. Po rečima Šefera, stres je zdrav i pozitivan dok god umemo da ga iskoristimo i dok god je pod kontrolom.

Koncentrišite se samo na jednu stvar

Previše posla po rečima Šefera ne mora po svaku cenu da uzrokuje stres.
“Stres ne nastaje pod uticajem spoljašnjih faktora, već onda kad ni ne znamo da radimo pod tim okolnostima. Za stres nije kriv naš posao, već način na koji mi sa time postupamo. Gandi je u svojim sedamdesetim radio po 16h dnevno, a pri tom nije bio pod stresom. Tajna je u tome da se koncentrišete samo na jednu stvar. Pravi geniji mogu da se fokusiraju na jednu stvar, a zatim to da potpuno izbrišu iz sećanja i fokusiraju se na drugu”.
Većina ljudi ne ume da upravlja svojim mislima, primećuje u knjizi “Zakoni pobednika”
“Dok pokušavaju da urade jedan zadatak razmišljaju o tome šta su zaboravili juče da urade ili šta treba da spreme za sutra. Veoma je važna koncentracija u kojoj ćete energiju i snagu usmeriti ka jednom trenutku. Takav vid koncentracije se može naučiti. Pobednici vežbaju sposobnost koncentracije”.

Šefer je u knjizi otkrio 24 pravila za upravljanje stresom.
Vežbe koje mogu pomoći da uprkos mnogim obavezama ostanete opušteni i mirni:
1. Koncentrišite se u potpunosti na ono što radite- ako jedete vi jedite, nemojte da istovremeno čitate. Nikad ne radite dve ili tri stvari istovremeno. Tajna uspeha i radosti je u tome da u potpunosti mislima budete tamo gde se trenutno nalazite.
2. Usporite. Pokušajte da pronađete brzinu rada koja vam najviše prija.
3. Posvetite vreme onome što vam je važno u životu. Isplanirajte svaku nedelju i dan.
4. Ne treba da na sebe preuzimate mnogo obaveza. Onaj ko radi previše, može samo da reaguje refleksno kao da ga neko primorava.
5. Naučite da se “isključite”. Čak i najdraže osobe iz našeg okruženja mogu da uzrokuju stres. Tabla na kojoj piše “Molim za tišinu” ne mora da se koristi samo u hotelu…

Ne postoji život bez stresa

“Stres se ne može zaobići, oni koji beže od stresa sve su mu podložniji”- poručuje Šefer i podseća na to da ne postoji život bez stresa, ali i da u svakom trenutku možemo promeniti svoj život.

 

Knjigu “Zakoni pobednika” po ceni od 750 din+ troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:



     

     

    © by BGonline. All rights reserved

    Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

    Ostavite komentar

    Komentar

    Please Login to Comment.

    To Top
    PROČITAJTE I OVO:
    Kad promenite prioritete naći ćete vreme za sve Univerzitetska profesorka…

    You cannot copy content of this page