Uspešni ljudi ne pokušavaju da urade baš sve, već nauče kako da se fokusiraju samo na najvažnije zadatke i u celosti ih obave- kaže Brajan Trejsi, jedan od vodećih američkih autoriteta u oblasti razvoja ljudskih potencijala i lične efikasnosti. Jedan od njegovih bestselera je i knjiga “Pojedi tu žabu”.
Počnite dan najtežim zadatkom
Postoji stara izreka koja kaže da ćete ako ujutro pojedete živu žabu osetiti zadovoljstvo koje donosi saznanje da je to verovatno najgore što je tog dana moglo da vas snađe. “Pojedi tu žabu” je metafora za otpočinjanje dana najtežim i najizazovnijim zadatkom- onim za koji postoji najveća verovatnoća da ćete ga odugovlačiti, ali verovatno istim onim koji može da ima najveći pozitivan uticaj na vaš život.
U knjizi “Pojedi tu žabu” Brajan Trejsi daje smernice kako najbolje da organizujete svoj dan, obavite više stvari za kraće vreme i da to ujedno budu i one “prave” stvari.
“Identifikujte svoja tri najvažnija cilja u svakoj oblasti života. Organizujte ih prema prioritetima. Napravite planove kako da ih postignete i radite na tim planovima svakog dana. Bićete zapanjeni onim što ćete ostvariti tokom narednih meseci i godina.”
Priprema je najvažnija
Da biste uspeli da prevaziđete odugovlačenje potrebno je i da se dobro pripremite, isto kao kad npr. kuvate.
“Pripremite potrebne sastojke. Počnite tako što ćete raščistiti radni sto ili radni prostor kako biste imali samo jedan zadatak pred sobom. Ukoliko je potrebno spustite sve drugo na pod ili na sto iza sebe- savetuje Trejsi. -Pripremite sve što vam treba za rad da vam bude na dohvat ruke da ne biste morali da ustajete i šetate okolo. Uredite radni prostor tako da bude uredan, privlačan i pogodan za rad na duže vreme. Veoma je važno da imate udobnu stolicu koja će vam pružiti potporu za leđa i omogućiti da stopala spustite na pod”.
Pogled na radni sto menja sve
Začuđujuće je koliko knjiga često ostane nenapisano, koliko se diploma ne stekne, koliko zadataka koji bi vam promenili život ne započnete zbog toga što ljudi ne uspeju u prvom koraku, tj.ne pripreme unapred sve što im je potrebno.
Kad zavrsite sa pripremama veoma je važno da se odmah ustremite ka svojim ciljevima- dodaje Trejsi.
“Moje lično pravilo je da uradim 80 % posla onako kako treba, a nakon toga popravljam ono što nije dobro urađeno. Budite spremni da više puta ne uspete pre nego uradite sve onako kako treba. Pogledajte vaš radni sto i kancelariju kod kuće i na poslu. Postavite sebi pitanje: “Kakva osoba radi u ovakvom okruženju?” Što je vaše radno okruženje čistije i urednije to ćete se osećati pozitivnije, produktivnije i imati više samopouzdanja. Već danas odlučite da raščistite svoj sto i kancelariju u potpunosti kako biste se osećali sposobno, efikasno i spremno da počnete kad god sednete da radite”.
Knjigu Brajana Trejsija „Pojedi tu žabu“ (treće,dopunjeno izdanje sa dva nova poglavlja) po ceni od 1100 dinara možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:
Isporuka na teritoriji Srbije