BG online

ZDRAVLJE

Šta povezuje kafu, čaj i crnu čokoladu?

Kofein više ne smatra opasnim po zdravlje ukoliko se koristi u umerenim količinama, kaže dr Tim Spektor koji u svojoj knjizi „Na kašiku“ pored razbijanja brojnih mitova o ishrani objašnjava i da čaj i kafa ne škode, kao i da je sve više dokaza da su ovi napici zdravi.
„Kafa nije samo kofein, sadrži i nešto vlakana, slično čaju i crnoj čokoladi. Krcata je polifenolima za koje je poznato da podstiču zdravlje gastrointestinalnog trakta i stoga bi trebalo da budu deo svakodnevne ishrane. Svi smo drugačiji i imamo individualni prag tolerancije i trebalo bi da eksperimentišemo i pronađemo dozu koja nam najbolje odgovara. Mnoge naše najkreativnije ideje poslednjih vekova rodile su se u kafanama i kafićima, pa može biti da smo za promenu izabrali „drogu“ koja ako je pravilno dozirana odgovara mnogima od nas.“- zaključuje dr Tim Spektor.

Kofein kao aditiv

Industija hrane i bezalkoholnih pića dodaje u svoje proizvode velike količine kofeina zbog njegovih dodatnih zdravstvenih koristi, pa ga tako možemo naći u sportskim napicima, energetskim pločicama, suplementima namenjenim mršavljenju, dijetetskim napicima…
„Neki proizvodi tvrde kako kofein podstiče metabolizam, ubrzava mršavljenje i poboljšava sportski učinak. Ovi efekti su marginalni ako ih uopšte ima.“- piše autor knjige „Na kašiku“ napominjući da se umerene količine prirodnog kofeina smatraju bezbednim.
„O dejstvu sintetičkog kofeina na naše zdravlje i mikroorganizme se mnogo manje zna. Iz toga bih poručio da se klonite bilo kakvih namirnica i napitaka koji sadrže taj aditiv budući da obično sadrže šećer i desetine drugih hemikalija koje mogu prouzrokovati da organizam počne da ih traži. Držite se dakle kvalitetne kafe ili čaja koji sadrže prirodni kofein i neuporedivo manje ostalih sastojaka. Međutim, nisu ni svi čajevi i kafe zdravi…“- piše Tim Spektor u knjizi „Na kašiku“ gde je detaljno objasnio svoje tvrdnje i istraživanja.

O knjizi „Na kašiku“

Količina kofeina koji dobijete u svakoj šoljici je veoma različita i zavisi od vrste kafe, procesa pečenja, pa tako po rečima Tima Spektora svetlije pečena kafa ima više kofeina.
Jedan od vodećih svetskih nutricionista u knjizi „Na kašiku“ otkriva zašto su mnoge aktuelne preporuke o ishrani netačne, obmanjujuće, a neretko i potpuno pogrešne i opasne. Ovo revolucionarno delo preispituje sve režime ishrane, zvanične preporuke, čudesne lekove i proizvođačke deklaracije i podstiče nas da iznova razmislimo o svom odnosu prema hrani, što je možda naš najvažniji lek.

Knjigu “Na kašiku” po ceni od 999 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:

 



     

    SHOP

    U kuhinji sa Majom Volk

    By BGonline / 05/11/2024 / 0 Comments

    Emocionalna iscrpljenost

    By BGonline / 25/10/2024 / 0 Comments

    Samo se triput voli

    By BGonline / 12/11/2024 / 0 Comments

    Ne dozvolite strahu da kontroliše vaš život

    By BGonline / 24/10/2024 / 0 Comments

    Psihološki uzroci straha od vezivanja

    By BGonline / 12/11/2024 / 0 Comments

     

    © by BGonline. All rights reserved

    Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

    Ostavite komentar

    Komentar

    Please Login to Comment.

    To Top
    PROČITAJTE I OVO:
    Mirjana Bobić Mojsilović i Vanja Bulić u SKC-u Čitaoci će…

    You cannot copy content of this page