BG online

Grafima
Hrana & Recepti

Sladak život bez šećera

Kad pobedite sebe osećate se moćno (Dejana Stanković)

Kad je pre godinu i po dana odlučila da iz ishrane izbaci šećer, belo brašno i kvasac, već nakon dve nedelje njeni do tad ne tako sjajni nalazi su bili u granicama normale, a njenoj sreći nije bilo kraja. Oduševljena time da je konačno uspela da pobedi sebe, ali pre svega znatno poboljša svoje zdravstveno stanje Dejana Stanković iz Niša, mama troje mališana i carinska inspektorka odlučila je da se posveti zdravlju, jačanju imuniteta i pomeranju sopstvenih granica.
Nekad je bila jedna od onih koji ne odolevaju nezdravim industrijskim proizvodima koje danas nećete videti u njenom tanjiru. Sa osmehom zadovoljne žene tvrdi da niti je teško, komplikovano, niti skupo hraniti se zdravo.
-Ne odričete se ničega, već samo pravite zdravije izbore- kaže Dejana Stanković(33) koju su pratioci na društvenim mrežama zavoleli kad je počela da svoje recepte deli sa njima na svom Facebook i Instagram profilu. -Nekad je moja ishrana bila haotična, jela sam između obroka, a upravo sam zbog grickalica i neuredne ishrane bila još umornija i često naduta. Mnogo mi se spavalo, a imala sam i problem sa kandidom koja se uporno vraćala. Obožavala sam šećere, a oni su bili moji najveći neprijatelji, skriveni u toliko namirnica o čemu do tad nisam mnogo znala. Tek nakon što sam počela da pažljivo čitam deklaracije i pravim promene i rezove u svojoj israni saznala sam koliko je šećera bilo svuda oko mene, čak i u slanim štapićima- priseća se Dejana.
Ovu njenu drastičnu promenu ishrane pratila je i velika količina limunade koju je svakodnevno pila. Apsolutno je prestala da jede sve što ima ambalažu. Jela je isključivo ono što bi sama spremila i za šta je precizno znala šta se u njemu nalazi.
-Ništa nije kao nekad, pa se ne treba osvrtati ni na komentare o tome kako su se nekad prethodne generacije hranile. Svi danas vodimo sedeći način života, a energija nam je potrebna iz nekih drugih izvora, a ne iz šećera. Hranu koju  jedem pripremam od namirnica koje imam kod kuće, pa tako na brzinu napravim za doručak pogačice od jaja i ovsenih pahuljica, a za ručak ćufte u rerni. Apsolutno sam sigurna u to da svako može ovako da živi i da onaj ko hoće nađe način, a ko neće nađe izgovor.

Blender i pek papir najbolji saveznici u kuhinji

Dejani je tokom izazova koji je sama sebi postavila #mojih365dana neizmerno značila i podrška online zajednice koja se okupila oko njene ideje da se svi mogu hraniti ukusno i zdravo. Priznaje da je napravila blog nakon 15 dana ovakvog režima ishrane najviše zbog toga da ne bi odustala.
-Za početak svega treba biti dovoljno motivisan. Sladak život bez šećera jeste moguć, a sve ono što ja jedem se pravi od namirnica koje možete kupiti u najbližem marketu. Sama sam smišljala recepte, tradicionalne ručkove od đuveča boranije, graška koji nemaju zapršku, a pravila sam u blenderu i domaće suve začine od sušenog povrća sa dodatkom kurkume u soli.
Svu hranu priprema na svinjskoj masti, a kolače pravi sa kokosovim uljem. Kroz osmeh nam otkriva da nekad nije umela da kuva, ali da je danas sjajna u tome i da svaki recept ume da prilagodi svom režimu ishrane. Najčešće kuva po osećaju, ne pridržava se striktno recepta, a bez blendera i pek papira ne započinje pripremu jela.
-Imam mnogo pratilaca na društvenim mrežama i od njih dobijam svakodnevno pitanja. Znači mi kad mi se javi neki dijabetičar koji mi oduševljeno kaže da je posle dugo vremena konačno pojeo kolač od kojeg mu neće biti ništa, ali je tu i dosta žena koje su ovim načinom ishrane regulisale telesnu težinu. Višak kilograma koji je imala nakon blizanačke trudnoće sa ovim režimom ishrane je Dejana izgubila za kratko vreme, a dodaje i da je u potpunosti zablistala i njena koža i kosa. Sve je nekako došlo u balans.
-Belo brašno menjam speltinim ili ječmenim, a sve ovo nije dijeta već način ishrane. I na poslu se sjajno snalazim i nosim sebi hranu. Nema izgovora i kad  niste po ceo dan kod kuće. Obrok salata uvek može da se ponese sa sobom poput salate sa mesom, jajima ili tunjevinom. Sa ovim načinom ishrane ne treba da razmišljate o tome čega se odričete, već šta njome dobijate.  Kad se sa sobom o svemu dogovorite napravite spisak, za početak onoga što ćete kupovati, jesti i šta je vaš cilj. Ja sad pomeram planine snagom koju sam dobila i srećna sam što sam pobedila sebe.

Od proje iz tiganja do bureka od prosa

Jedan od Dejaninih najpopularnijih recepata je “proja iz tiganja” koja je njoj najdraža brzinska večera. Priprema se tako što umutite 3 jajeta, 15 kašika palente i 5 kašika pavlake, sve to izlijete u tiganj koji ste podmazali mašću. Samo je važno pažljivo okrenuti proju da se dobro ispeče sa obe strane.
-Proso je za mene veliko otkriće, a mnogi pričaju o mom bureku sa prosom.
Želela sam da bude hrskav i sa sirom, pa sam skuvala proso i u tepsiju ređala red prosa, red sira, pa opet proso. Sve sam premazala mašću, ubacila u rernu i dobila ukusan burek. Palačinke od speltinog ili heljdinog brašna filujem domaćim kremom od lešnika i urmi koji i deca obožavaju- kaže Dejana Stanković koja je velika inspiracija mnogim ženama i mamama.

Branka Gajić

Instagram profil Dejane Stanković: www.instagram.com/stankovic.dejana

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Prijavljivanje do 25. septembra Četvoromesečni kursevi za osnovce počinju 5.…