BG online

Roditeljstvo

Porodični bukvar

DETINJSTVO OBELEŽAVA I KROJI SVAKOG OD NAS

Danas su mladi roditelji, ali i bake i deke svedoci promena kakve ne pamti porodica kroz istoriju. Mnogi su zbunjeni i nezadovoljni. Ne prepoznajući uzroke problema, odrasli žale za prošlim vremenima, dok savremena porodica zaboravlja na tradicionalne vrednosti.familija

Da li škola vaspitava decu?

Nove generacije su utemeljile svoj smisao života na novcu i hedonizmu kao jedinim vrednostima. Dok roditelji veruju da je škola kriva za patnju njihovog deteta Milica Novković, autor knjige „Porodični bukvar“ kaže da to nije istina i podseća da je koren pohlepe u ljudima nastao onog trenutka kada su roditelji uslovljavali svoju decu da pojedu ono što ne vole nudeći im šarenu lažu i da od tad pohlepa buja u njima tražeći uvek „veće za manje“.
One koji televiziju okrivljuju da kvari decu Milica podseća da takav tv program uređuju oni koje su kao decu plašili baba-rogama, vešticama, duhovima, moralnim i fizičkim nakazama.
Dok ljudi smatraju da je zagađena priroda uzročnih teških bolesti, ova profesorka i pedagog kaže da je upravo čovek prosuo naftu u more i bacio radioaktivnu bombu, a da tog čoveka koji je nekad i sam bio dete porodica nije volela, pa samim tim on ne može da voli sebe, prirodu i brine o bilo čijem zdravlju.

Povratak porodici i tradicionalnim vrednostima

Da bi svet u budućnosti opstao bez ratova, droge, teških bolesti, gladi, nasilja u mnogome zavisi od nas samih, prevashodno od odnosa koji imamo prema najmlađima- kaže Milica Novković i podseća kako se treba ophoditi prema mališanima, sebi i bližnjima da bi svet u kojem živimo jednog dana bio mnogo bolje mesto za život:
• Prigrlite vaše dete koje sisa prst umesto što ga grdite, udarate ili podmićujete. Vaše dete je vaša posledica, posledica autoritarnih vaspitnih modela.
• Zahvalite se majci i supruzi na divnom ručku.
• Oprostite vašem suprugu što je sa divljenjem pogledao lepu devojku, jer se možda setio vaše nekadašnje lepote i svoje mladosti.
• Ne nudite vašem mališanu igračku da bi pojeo sve ono što ste vi zamislili.
• Ne plašite vašu devojčicu strašnim vukom koji će je pojesti ukoliko ne pokupi igračke.
• Oprostite roditeljima što su vas grdili, tukli, potcenjivali, zastrašivali, uslovljavali, prezaštićivali, zahtevali da budete moralni u nemoralnim uslovima života. Oprostite im neznanje koje su nasledili od svojih roditelja, oprostite im što su se danas odrekli svoje tradicionalne svesti i vaspitanja predaka, jer su ih naterali da usvoje plišane vaspitne modele. Ne borite se protiv njih, jer su i oni žrtve autoritarnih vaspitnih modela, klasičnih ili plišanih. Krenite putem koji vam otvara novi koncept vaspitanja, odgoj za stvaralaštvo, vaspitanje bez kazne i nagrade, bez plišane ili bilo koje druge prinude.

Branka Gajić

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
U epizodi pupularne tv serije "Andrija i Anđelka" na televiziji…

You cannot copy content of this page