BG online

Vesti

Pet vekova pirotskih ćilima

Knjiga praunuke Bore Stankovića “Ornamenti Srbije-pirotski ćilim”

Prema pisanim izvorima, tradicija izrade pirotskih ćilima sa svojim specifičnim šarama i ornamentikom traje više od pet vekova. Lepotu, sklad i jedinstvenost ovog majstorstva, očuvanog do danas, prepoznao je i svet, pa je tako 2012. godine pirotsko ćilimarstvo upisano u Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije pod pokroviteljstvom Uneska, a u toku je i kandidatura za Uneskovu listu svetske kulturne baštine.
U potrazi za objašnjenjem porekla i mogućih značenja ornamenata na pirotskom ćilimu, knjiga „Ornamenti Srbije – pirotski ćilim“ Milice Živadinović, slikarke i praunuke slavnog Bore Stankovića, pruža temeljan uvid u tradiciju ženskog zanata.

Kulturno nasleđe Srbije

„Osobeno iskustvo sa ornamentikom pirotskih ćilima nateralo me je da se naoružam snagom i voljom, te da se upustim u avanturu pisanja“- kaže Milica Živadinović. „Svako istraživanje na polju umetnosti je na specifičan način i detektivski posao koji sa sobom nosi izvesnu dozu adrenalina. Posete Vranju, Pirotu i Staroj planini, susreti sa brojnim interesantnim i upečatljivim ličnostima obeležili su moj razvojni put kao umetnika i istraživača. Moja nova saznanja nizala su se velikom brzinom, nagoneći me da ih pretočim u pisanu i ilustrovanu formu koja će možda zagolicati maštu ili pobuditi znatiželju još nekog čitaoca.“
Ova knjiga je izraz želje da se na zabavan i inovativan način predstavi ovaj deo kulturnog nasleđa Srbije, njegovo bogatstvo boja, modernost formi, ali i skrivena, nedovoljno istražena simbolika.

Dvojezično izdanje

Retke i pažljivo odabrane fotografije prvi put su sakupljene specijalno za ovo luksuzno dvojezično izdanje. Lepota, sklad i majstorstvo izrade ćilima danas inspirišu i zadivljuju, a njihova estetika oplemenjuje savremeni enterijer. Izdavanje ove knjige podržalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Knjiga “Ornamenti Srbije – pirotski ćilim” po ceni po 2999 dinara + troškovi dostave možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudžbenice:   
  SHOP

  Kako izgleda kuhinja u kojoj se ne kuva?

  By BGonline / 15/04/2024 / 0 Comments

  Tugovanje je cena koju plaćamo jer imamo hrabrosti da volimo ljude (Irvin Jalom)

  By BGonline / 04/04/2024 / 0 Comments

  Emocionalno nasilje ostavlja trajne psihološke posledice

  By BGonline / 11/04/2024 / 0 Comments

  Nezadovoljstvo sobom je navika

  By BGonline / 29/03/2024 / 0 Comments

  Bolest me je osvestila, opametila i mnogo čemu naučila

  By BGonline / 07/04/2024 / 0 Comments
  © by BGonline. All rights reserved

  Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

  Ostavite komentar

  Komentar

  Please Login to Comment.

  To Top
  PROČITAJTE I OVO:
  Ova knjiga ne garantuje čitaocu da će uloviti sreću, ali…

  You cannot copy content of this page