SAVRŠEN UZ VINO
Ovaj aromatični sir možete koristiti kao dodatak uz ribu, kao predjelo sa šunkom ili samo kao grickalicu uz vino. Začine možete prilagođavati svom ukusu, menjati i stavljati one koje najviše volite. Ako ne volite ljuto, ne morate stavljati ljutu papriku i biber. Umesto mlevenog bibera možete koristiti i biber u zrnu. Za malo jači miris i ukus, možete dodati i 2-3 čena belog luka, ali u komadu.
Sastojci:
1 šoljica mešavine iseckanog svežeg začinskog bilja (list peršuna, origano, bosiljak, ruzmarin) , 250 g feta sira (ili nekog drugog slanog sira), 1 iseckana sveža ljuta crvena paprika ili na vrh kašikice suve tucane ljute paprike (količinu možete prilagoditi svom ukusu za ljuto), malo mlevenog bibera, maslinovo ulje i staklena tegla sa poklopcem.
Priprema:
U veliki tanjir izručite mešavinu začinskog bilja, biber i iseckanu ljutu papriku. Ako nemate sveže, možete koristiti i suve začine. Feta sir isecite na kockice. Pažljivo ih (da se ne raspadnu) uvaljajte u mešavinu začina, složite u teglu i sve prelijte maslinovim uljem, toliko da prekrije sir. Teglu sa sirom, začinima i uljem zatvorite, stavite u frižider i ostavite da odstoji 4-5 dana kako bi sir upio sve mirise i ukuse.
Ovako odstojali aromatični sir možete koristiti kao dodatak uz ribu ili kao predjelo sa šunkom ili samo kao grickalicu uz vino…
Začine možete prilagođavati svom ukusu, možete ih menjati i stavljati one koje najviše volite.