BG online

Roditeljstvo

Izoštrite pažnju, pobedite dosadu i povećajte mentalnu snagu

VODIČ ZA BOLJI USPEH U ŠKOLI

Klinički psiholog i dečji neuropsiholog Ron Šomski, pedagoški asistent Suzan M. Islaskoks koja radi u američkoj školi u Japanu i pomaže učenicima da budu usredsređeni, organizovani i motivisani, kao i Rob Bel koji je svoje školske dane uglavnom provodio u zadnjoj klupi, ali kad je odrastao, premestio se za katedru i postao nastavnik u osnovnoj školi, autori su „Vodiča za bolji uspeh u školi“, knjige koju je objavio Kreativni centar.

Više od znanja

Dok u mnogim školama vlada mišljenje da su dobri đaci inteligentni, a loši nisu, autori ove knjige kažu da su takvi zaključci pogrešni i da je za uspeh u školi potrebno mnogo više od inteligencije, a za neuspeh mnogo više od „manjka inteligencije“.Oni su za primer uzeli domaći iz matematike.
-Možete da budete matematički genije ili čak najveći genije svih vremena. To je odlično, ali ako ne uradite domaći, dobićete jedinicu. A da biste ga uradili, potrebno je mnogo više od znanja. Morate da planirate i da odvojite dovoljno vremena za rad. Morate da isključite ekrane i monitore, da se bacite na posao, da ostanete usredsređeni, da ne gubite koncentraciju, da radite pravom brzinom… Za to su potrebne određene veštine. Mi ih nazivamo veštinama pažnje ili veštinama usredsređivanja- kažu autori ove knjige.

Odsustvo pažnje-uzrok lošeg uspeha

Autori knjige „Vodič za bolji uspeh u školi“ su istraživali šta je potrebno za dobar uspeh u školi i došli su do zaključka da je odsustvo pažnje glavni uzrok lošeg uspeha. U ovoj knjizi oni otkrivaju i 10 alatki koje učenicima mogu pomoći da izoštre pažnju, povećaju mentalnu snagu i pobede dosadu- 10 urođenih aplikacija za pažnju koje svako od nas već ima u svojoj glavi. Svako poglavlje u knjizi posvećeno je jednoj aplikaciji i sadrži četiri glavna dela: Način funkcionisanja aplikacije, Demonstracija aplikacije, Vežbanje aplikacije i Ono što dobijate. Alatke koje su opisane u ovoj knjizi omogućuju učenicima da koriste mozak na načine za koje ranije možda nisu znali ili nisu u tome bili naročito uspešni. Pomoću njih će moći da rešavaju uobičajene probleme – da urade domaći iz matematike, ostanu budni na času biologije ili da se bace na posao koji im uopšte nije zanimljiv. Potrebno je samo pristupiti aplikacijama i upotrebiti ih.
Vaš mozak je kao moćan kompjuter, nešto kao smartfon, ali mnogo pametniji i moćniji- piše u knjizi „Vodič za bolji uspeh u školi“.
Aplikacije za pažnju omogućuju da korisite mozak na načine za koje ranije možda niste ili niste u tome bili naročito uspešni. Pomoću „aplikacije za pažnju“ rešavaćete uobičajene probleme, uraditi s lakoćom domaći zadatak, biti pažljivi na času ili raditi posao koji vam nije zanimljiv…
Mnemotehnika podrazumeva korišćenje trikova uz pomoć kojih bismo nešto zapamtili, a jedan od najjednostavnijih sastoji se u tome da od početnih slova reči sa spiska napravimo rečenicu. To je odličan način kombinovanja i davanja smisla informacijama.
Ako vam je teško da zapamtite više informacija u nizu povežite ih sa onim čega možete da se setite- savetuju autori ove knjige.

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
PRAVA MERA ISTINE I ISKRENOSTI ČINI ODNOS SNAŽNIM I AUTENTIČNIM…

You cannot copy content of this page