Kako doživeti stotu?
Nikad nije kasno da počnete da se hranite zdravo- poručuje u svojoj knjizi „Kako doživeti stotu“ dr Majkl Greger. On kaže da postoji hrana koja može da spreči bolest i preokrene njen tok, da je zdrava ishrana jednostavnija nego što mislimo, nije skupa i može da spase život.
Ishrana je najveći uzrok smrtnosti i zdravstvenih poteškoća- tvrdi dr Greger napominjući da ljudi često jedu tako kao da im budućnost nije važna. Promenom načina ishrane i stila života značajno se može smanjiti rizik od dijabetesa i srčanog udara, prepolovljava se rizik od šloga i umanjuje ukupni rizik od karcinoma za više od trećine.
Američka kardiološka asocicija je objavila sedam jednostavnih faktora koji vode ka zdravijem životu: izbegavanje pušenja, izbegavanje gojaznosti, fizička aktivnost=šetnja od najmanje20 minuta dnevno, ishrana bogata voćem i povrćem, holesterol ispod prosečne granice, normalan krvni proitisak i normalan nivo šećera u krvi.
Kod ljudi koji su bili vegetarijanci i ponovo počeli da jedu meso (jednom nedeljno), verovatnoća za pojavu srčanih oboljenja kod njih postaje veća za 146%, šloga 152%, dijabetesa 166%- piše u knjizi „Kako doživeti stotu“. Ali i vegetarijanci mogu da pate od srčanih oboljenja ukoliko konzumiraju prerađenu hranu, upozorava dr Majkl Greger.
Koje koštunjavo voće je najzdravije?
U svakoj velikoj studiji pokazalo se da ljudi koji jedu koštunjavo voće žive duže i imaju ređu smrtnost od karcinoma, bolesti srca i disajnih organa. Dr Greger kaže da je najbolje ono koštunjavo voće upravo ono koje najčešće jedete.
Dr Greger preporučuje orahe jer imaju najveći nivo antioksidanasa, omega 3 masnih kiselina i pobeđuju ostalo koštunjavo voće u razvijanju ćelija karcinoma.
Veći unos integralnih žitarica mogao bi da spase živote više od milion ljudi širom sveta svake godine- tvrdi dr Greger. Njegove omiljene žitarice su ječam, smeđi pirinač, heljda, proso ovas, raž, integralna testenina…
Recept za pesto dr Gregera:
50g svežeg lista bosiljka
30g prženih oraha
2 češnja belog luka
¼ oljuštenog limuna
¼ kašičice limunove kore
¼ kašičice praha kurkume
45g boranije
60ml vode
1 kašika bele miso smese
Biber
Pomešati sve sastojke u blenderu, mešati dok ne dobijete glatku smesu, preliti preko 300g integralne testenine.
© by BGonline. All rights reserved