BG online

ZDRAVLJE

Hirurško uklanjanje mladeža (dr Miholčić, Klinika DE)

JEDNOSTAVNO, BEZBOLNO I BEZBEDNO

Mladeži su pigmentne promene na koži i nastaju kao greške u rastu i razvoju površinskih slojeva kože. Dr Dejan Miholčić, spec.plastične i rekonstruktivne hirurgije Klinike DE kaže da su za pravu dijagnostiku i ukazivanje na suspektnost zaduženi podjednako dermatolozi i i plastični hirurzi, a za uklanjanje mladeža kada je to neophodno samo oni koju su za to prošli adekvatnu hiruršku školu.
Zbog čega je važno kontrolisati mladeže?
-Mladeže je neophodno kontrolisati jer se oni menjaju kroz vreme i u zavisnosti od raznih spoljašnjih uticaja (izlaganje suncu, stalne iritacije prilikom brijanja, pritiska bretela ili kaiša….). Uvreženo mišljenje da mladež ne bi trebalo “dirati” je izazvano raznim pokušajima nestručnog”lečenja” koji su se završavali lose po pacijenta, kao i činjenicom da se lekaru javlja tek onda kada mladež daje simptomatologiju poput krvarenja, prevelikog rasta, bola, crvenila, pečenja…
Kad i kako se mladeži uklanjaju?
-Uklanjanje mladeža se vrši kad lekar, stručnjak iz oblasti dermatologije ili plastične hirurgije proceni da su mladeži suspektni i da njihovo postojanje predstavlja opasnost po pacijenta. Procedura uklanjanja, za koju moram da naglasim da su najpozvaniji hirurzi  je vrlo jednostavna i bezbedna po pacijenta, a svodi se na davanje lokalne anesteziji i hirurški zahvat kojim se promena u celini odstranjuje i šalje na patohistološku verifikaciju.
Kako izgleda koža nakon odstranjivanja mladeža?
-Ukoliko operaciju izvodi plastični hirurg, a ne lekar neke druge specijalnosti, bice to atraumatskom  tehnikom, uz posebnu pažnju, sa korišćenjem najfinijeg šavnog materijala, kao i uz preporuku o postoperativnom tretmanu preparatima za bolje zarastanje,što će za rezultat imati dobar izgled budućeg ožiljka. Važno je naglasiti da je hirurško uklanjanje mladeža neophodno jer se jedino na taj način dobija apsolutno tačan patohistološki nalaz.

B.Gajić
Foto: Vladimir Marković

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
NIJE SVAKA TUGA DEPRESIJA (dr Gorica Đokić) Stres kao način…

You cannot copy content of this page