Fantastična ”jafa torta” odličan je izbor za svečane prilike, ali je i savršeni slatkiš za ukućane i goste.
Sastojci:
Za koru:
7 jaja
5 kašika šećera
7 kašika mlevenih oraha
7 kašika brašna
1 prašak za pecivo
1/2 kašike ulja
sok od jednog limuna
Za čokoladni fil:
2 dl mleka
200 g šećera
150 g čokolade (za kuvanje)
200 g mlevenih oraha
250 g putera (ili margarina)
Za mlečni fil:
1/2 l mleka
150 g šećera
1 vanilin šećer
70 g gustina
2 dl slatke pavlake
Glazura:
3-4 kašike ulja
200 g čokolade
Dodatno je potrebno:
2 kutije jafa keksa
Sok od 4 narandže (kojim ćete poprskati koru i jafa keks)
Priprema:
Odvojite belanaca od žumanaca i umutite gust šam. Zagrejte rernu na 180°C. Zatim umutite žumanca sa sa šećerom, pa dodajte orahe, brašno koje ste izmešali s praškom za pecivo, ulje i sok od limuna. Sve dobro izmešajte, pa kašikom lagano dodajte belanca. Kalup za tortu prečnika 26cm obložite papirom za pečenje, sipajte smesu u kalup i pecite 170-180°C oko 45min. Kad je kora pečena, ostavite je da se ohladi, a zatim je isecite na tri dela.
U šerpicu sipajte mleko, šećer i čokoladu i stavite na ringlu da se topi na umerenoj temperaturi uz mešanje. Čim se čokolada otopi, dodajte orahe pa zatim sklonite sa ringle i ostavite fil da se sasvim ohladi. Stavite ga u frižider da se dodatno stegne. Ako vam se učini da nije dovoljno gust, dodajte još malo mlevenih oraha. Zatim umutite puter da bude penast pa dodajte u fil i sve dobro izmešajte.
Pripremite i mlečni fil. Sipajte u šerpicu oko 3,5 dl mleka, dodajte šećer i vanilin šećer, pa zagrejte mleko do vrenja. U međuvremenu, ostatak mleka (1,5 dl) izmešajte s gustinom i dobro umutite mikserom dok ne dobijete glatku smesu. Kad mleko provri, sipajte gustin i smanjite temperaturu i kuvajte uz mešanje oko dva, tri minuta. Pustite da se fil ohladi, a povremeno ga promešajte.
Umutite slatku pavlaku i dodajte je u rashlađeni fil.
Iscedite sok od pomorandže pa njime poprskajte svaku koru ali ostavite dovoljno soka za umakanje jafa keksa (umočite ga stranom bez čokolade). Obratite pažnju na to da vam čokoladni fil služi za filovanje kao i premazivanje cele torte stoga dobro rasporedite količinu koji imate. Kad budete filovali tortu, koru (natopljenu sokom) premažite čokoladnim filom, pa stavite jafa keks (natopljen sokom), zatim premažite mlečnim filom, pa opet stavite koru, čokoladni fil, jafa keks, mlečni krem i tako do kraja. Na umerenoj temperaturi otopite ulje i čokoladu, pa ovom glazurom prelijte dobro ohlađenu tortu.
Kuvajte s lakoćom, uživajte u hrani
© by BGonline. All rights reserved