Pesto sos se često koristi u italijanskoj kuhinji kao preliv za špagete, krompir, dodatak jelima, veoma je osvežavajući i lako se priprema. Mnogi delovi Italije imaju sopstvene tajne recepte za pravljenje idealnog pesta. Mi vam predstavljamo zdrav i zanimljiv recept za zeleni pesto najpopularnijeg britanskog kuvara, Džejmija Olivera.
Sastojci:
– dve usitnjene glavice belog luka,
– malo morske soli,
– malo sveže samlevenog crnog bibera,
– pola šolje usitnjenog svežeg bosiljka (ukoliko koristite osušen bosiljak, smanjite tu količinu),
– pola šolje usitnjenih pinjola (ukoliko ne možete nabaviti pinjole, zamenite ih nepečenim bademom ili indijskim orahom),
– 2-3 supene kašike narendanog parmezana ,
– devičansko maslinovo ulje,
– malo peršuna,
– nekoliko listova spanaća,
– 1 kafena kašičica limunovog soka.
Priprema:
Sva sastojke ručno ili u blenderu usitniti i pomešati. Količina maslinovog ulja odrediće gustinu vašeg pesta. Kada je pesto umućen i sjedinjen, stavite ga u teglu i ostavite u frižider.
U skuvanu testeninu dodati nekoliko kašika pesta i dobro promešati. Uz pastu servirati i sveže povrće i malo domaćeg pršuta.
Napomena:
Nekoliko dana bosiljak se može čuvati u frižideru, a duže vreme može u zamrzivaču. Prodaje se i kao sušeni bosiljak, ali sušenje mu narušava aromu i kvalitet.
Knjigu sa receptima sirove hrane Mihaele Brijak Devescovi po ceni od 1980 din+ptt troškovi možete poručiti telefonom 066060820 ili putem porudzbenice: