Recept za domaću granolu
Hrskava granola je nešto poput domaćeg muslija koja se priprema brzo i lako, a uz razičite dodatke sa granolom možete napraviti ukusne obroke i poslatice. U odnosu na musi granola je hrskavija i ukusnija. Pravi se od pahuljica, orašastih plodova, semenki i sušenog voća. Suvi sastojci se lagano posipaju medom, vodom ili uljem, a zatim se tostiraju u rerni dok se ne karamelizuju i budu hrskavi. Kad se ohladi, po želji se dodaje seckano suvo voće.
Sastojci:
200 g pahuljica
100 g seckanih badema
50 g suncokretovih semenki
30 g usitnjenih lanenih semenki
6 kašičica meda ili javorovog sirupa
2 kašike kokosovog ulja
malo soli
Kombinacija je mnogo, pa tako tri osnovna sastojka (pahuljice, med i ulje) možete kombinovati sa dodacima kao što su: orašasti plodovi (bademi, lešnici, orasi…), semenke (suncokretove, čia, lanene…), suvo voće (brusnice, suvo grožđe, smokve, urme…), začini (cimet, kardamon, đumbir…), komadići čokolade, mleveni kokos…
Priprema:
Rernu zagrejte na 150 stepeni. Obložite pleh papirom za pečenje.
Pomešajte sve suve sastojke. Dodajte med i kokosovo ulje i dobro promešajte dok svi sastojci ne postanu „vlažni“ i lepljivi.
Istresite smesu u lim za pečenje i izravnajte. Pecite oko 20 minuta do zlatne boje. Kad se granola ohladi razlomite je i spremite u tegle, a možete ubaciti i sušeno voće ili komadiće kokosa. Na sobnoj temperaturi granola može trajati do dve nedelje, a zamrznuta do 3 meseca.
Poslužite uz jogurt, mlijeko ili je grickackajte, a sa granolom, mascarpone sirom i bobičastim voćem možete napraviti fantastične kremaste kolače u čaši!