Bademi su odličan izvor proteina i zdrave masnoće, a puter od badema može da se jede kao namaz na hlebu, koristi kao dodatak kašama ili na primer smoothy-ju. Nakon vežbanja ili drugih fizičkih aktivnosti za povratak energije takođe se preporučuje masalac od badema koji je veoma zdrav i smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
Puter od badema može da se napravi od svežih ili pečenih badema. (pečenje daje nešto drugačiju aromu namazu.)
Priprema:
Stavite bademe (oko 300 g) u rernu zagrejanu na 150 C i ostavite da se peku 20 minuta. Ukoliko vam rerna neravnomerno greje onda ih tokom pečenja nekoliko puta protresite kako bi se jednoliko zapekli.Pečene bademe stavite u mikser. Dodajte prstohvat soli i dve kasičice maslinovog ulja (najbolje bi bilo kada biste za svako koštunjavo voće ili semenke koristili i ulje od istog, ali pošto su ta ulja dosta skupa koristite bilo koje nerafinisano ulje koje možete sebi da priuštite).
Miksujte dok se smesa ne pretvori u maslac.
Ako želite da zasladite vaš puter od badema dodajte u smesu med i promešajte. Nemojte med dodavati u mikser da se ne bi zalepio po ivicama, nego ga dodajte u gotovi puter.
Recept sa sirovim bademima je identičan onom sa pečenim. Kod svežih badema potrebno je više vremena da puste ulje i pretvore se u maslac. Budite strpljivi, potrebno je miksirati i preko 10 minuta, zavisno od kvaliteta badema.
Napomena:
Kod miksiranja treba da budete strpljivi. Nemojte nakon nekog vremena odustati ili dodavati previše maslinovog ulja zato što su se bademi usitnili a nisu se pretvorili u maslac. Taj proces traje oko 12 minuta.
Na identičan način možete pripremiti i maslac od brazilskih oraha, indijskih oraščića i lešnika. Takođe, možete i kombinovati orašaste plodove i napraviti namaz od više njih zajedno.
Napravite sami brzo i lako puter od badema
-
Objavljeno