U kombinaciji sa sirom, mocarelom, egzotičnim voćem , aromatičnim sirćetom, brojnim začinima i začinskim biljem otkrićete neverovani šarm i sposobnost transformacije lubenice koju mnogi tokom letnjih meseci doživljavaju kao “najbolju drugaricu”
Iako mnogi tvrde da je lubenica savršeno letnje voće, istina je nešto drugačija. Jednostavno pravilo kaže da je povrće plod jednogodišnje biljke, što znači da se svake godine mora saditi ponovo, dok je voće plod višegodišnjih biljaka. Osim toga, lubenica spada u porodicu tikvi koja je svakako povrće. Sve to dovodi do zaključka da je lubenica onda definitivno najslađe povrće. Vrlo je zdrava i bogata hranjivim mineralima, ima gvožđa koliko i spanać, a u sebi sadrži najviše vode – čak oko 90%. Zbog toga su lubenice, osim kao najbolje letnje osveženje, veoma pogodne za čišćenje organizma, a zbog niske kalorijske vrednosti često su na jelovniku osoba na dijeti.
Jedna šoljica lubenice (152 grama) sadrži tek 43 kalorije, 11 grama ugljenih hidrata, 0 grama masti, 2 grama soli i 1 gram ugljenih hidrata. Jedna šoljica lubenice će od ukupne dnevne doze zadovoljiti čak 17% vitamina A, 21% vitamina C, 2% gvožđa i 1% kalcijuma.
U azijskim zemljama, prepržene semenke lubenice jedu se kao grickalice ili se smrve, dodaju žitaricama i kao takve upotrebljavaju se za pripremu hleba. U nekim zemljama, poput onih na jugu Amerike, lubenica se služi posuta s malo soli. Nakon što malo odstoji, takva je lubenica postaje još malo slađa i sočnija.
Iskoristite ove letnje dane i zrele lubenice za pripremu osvezavajućih niskokaloričnih i svakako neobičnih salata kojima ćete pre svega obradovati sebe ali i sve one koji su radoznali da isprobaju lubenicu na drugačiji način.
Lubenica s mocarelom
Sastojci:
Lubenica, čeri paradajz, avocado, mocarela, bosiljak, limeta
Priprema:
Isecite lubenicu na manje kockice. Prepolovite čeri paradajz i avokado na pola. Iskidajte mocarelu. Dodajte bosiljak.Iscedite limete.Dodajte so i biber i sve zajedno promešajte.
Salata sa lubenicom
Sastojci:
lubenica- parčići iseckani na veličinu zalogaja, ¼ šoljice belog balzamiko sirćeta, 1 ½ kašika maslinovog ulja, ¼ šoljice svežeg lubeničinog soka, kašika iseckanog svežeg lista nane, kašika iseckanog crvenog luka, ¾ šoljice nemasnog feta sira, lišće sveže nane (za dekoraciju), so i biber
Priprema:
Isecite lubenicu na komade veličine zalogaja i ostavite sa strane, a sirće so i biber izmešajte dok se so ne otopi. Polako u preliv umešajte maslinovo ulje i sok od lubenice, pa dodajte iseckanu nanu. Lubenicu, sir i luk stavite u veliku činiju pa prelijte mešavinom začina koju ste pripremili. Nežno mešajte salatu dok sastojci ne budu ravnomerno raspoređeni, pa odozgo pospite celim listovima nane.
© by BGonline. All rights reserved