BG online

Roditeljstvo

Kako biti bezbedan u online svetu?

Digitalna pismenost dece

Čak 1 od 3 korisnika interneta u svetu čine deca, premalo je učinjeno da se najmlađi zaštite od opasnosti koje vrebaju u digitalnom svetu i poveća se pristup bezbednim onlajn sadržajima, istaknuto je u tek objavljenom godišnjem izvještaju UNICEF-a.
-U digitalnom svetu naš dvostruki izazov je kako ublažiti štetu uz pružanje maksimalne koristi interneta za svako dete. Internet je osmišljen za odrasle, ali ga sve više koriste deca i mladi ljudi – a digitalna tehnologija sve više utiče na njihove živote i njihovu budućnost. Dakle, digitalne politike, prakse i proizvodi bi trebalo da bolje odražavaju potrebe dece, dečije perspektive i glasove dece- rekao je direktor UNICEF-a u Srbiji, Michel Saint-Lot.
Izveštaj istražuje prednosti koje digitalna tehnologija može ponuditi deci koja su u najnepovoljnijim situacijama, uključujući one koji odrastaju u siromaštvu ili su pogođeni humanitarnim krizama. To podrazumeva povećanje njihovog pristupa informacijama, izgradnju veština potrebnih u digitalnim radnim okruženjima, pružanje platforme za povezivanje i iznošenje njihovih stavova. Milioni dece, međutim, propuštaju ove prilike.
Trećina mladih u svetu – 346 miliona nemaju pristup internetu, što pogoršava nejednakosti i smanjuje mogućnost dece da učestvuju u sve više digitalno usmerenoj ekonomiji.
-Deca i mladi su u centru politike Republike Srbije na planu jačanja digitalne bezbednosne kulture, kao najranjivija grupa korisnika digitalnih tehnologija. Oni moraju da budu pripremlјeni za nadolazeću ekspanziju globalne digitalne revolucije i samim tim su prioritetni u programima za razvoj digitalne pismenosti i digitalnih veština. Ministarstvo nadležno za telekmunikacije uspostavilo je pravni okvir za zaštitu dece u digitalnom okruženju, kao i mehanizam u vidu Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu. Takođe, sprovodi niz programa edukacije, kao i infrastrukturne projekte za obezbeđivanje besplatnog i bezbednog interneta u školama-rekla je Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Obuke nastavnika

Sve veće korišćenje mobilnih telefona i tableta dovelo je do toga da je prisustvo dece na internetu pod sve manjim nadzorom i da je postalo potencijalno opasnije. Digitalna pismenost je deo nastavnog programa novouvedenog predmeta Informatika i računarstvo u osnovnim školama. Radi se na uvođenju elektronskih udžbenika sa ciljem da obrazovanje bude dostupnije i pravednije.
– Inicirali smo obuke nastavnika, utemeljene na Okviru digitalnih kompetencija nastavnika – Nastavnik za digitalno doba. Tokom 2017. godine, 1500 nastavnika unapredilo je nivo digitalnih kompetencija, a u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija još 2000 nastavnika će biti uključeno u ovaj program tokom 2018. godine- rekla je Anamarija Viček, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Mračni web i digitalno nasilje

Digitalne mreže poput „Mračnog weba“ i kripto-valute omogućavaju najgore oblike iskorišćavanja i zloupotrebe, uključujući trgovinu ljudima i sadržaje koji prikazuju seksualno zlostavljanje dece „po narudžbi“.
Jedino zajedničko delovanje – uz pomoć vlada, privatnog sektora, dečijih organizacija, akademske zajednice, porodice i same dece – može pomoći u izjednačavanju digitalnog terena i učiniti internet bezbijednijim i pristupačnijim za decu, navodi se u izveštaju.
Izveštaj daje i praktične preporuke koje mogu pomoći efikasnijem kreiranju politika i odgovornijim poslovnim praksama za dobrobit dece:
• Omogućiti odgovarajući pristup visokokvalitetnim onlajn resursima za svu decu.
• Zaštititi decu od opasnosti na internetu – uključujući zloupotrebu, iskorišćavanje, trgovinu ljudima, digitalno nasilje i izlaganje neprikladnim sadržajima.
• Zaštititi privatnost i identitet dece na internetu.
• Podučavati digitalnu pismenost da bi deca bila informisana, angažovana i bezbedna na internetu.
• Koristiti moć privatnog sektora za unapređenje etičkih standarda i praksi koje su korisne i štite decu na internetu.
• Postaviti decu u centar digitalne politike.

Foto: UNICEF Srbija / Emil Vaš

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
NIKO NE KREIRA ŽIVOT BOLJE OD NAS SAMIH “Ponašanje muškarca…

You cannot copy content of this page