Najbolje su žurke uvek u kuhinji
Stalno negde žurite, jedete s nogu, prestali ste i da obraćate pažnju kako i čime se hranite, gotovo da se i ne sećate druženja tokom kojih je glavna zabava bila oko šporeta? Na žalost, moderan način života odvojio je čoveka, kako od sebe, tako i od drugih, ali i od nekih lepih, dobrih starih navika. Ima li boljeg načina da razvijate kreativnost, fokusirate se na sadašnji trenutak i udaljite se od svakodnevnih briga bar na kratko od kuvanja? Kuvanje može da nas povede u stanje slično meditaciji u kojem ste izolovani od spoljašnjeg sveta i problema jer se od vas očekuje da ste fokusirani na ono što radite. Odličan je način da se oslobodite anksioznosti, samoće, tuge, usmerite misli na nešto kreativno i lepo. Da je ovo velika istina odlično zna Slobodan Radeta koji je i sam otkrio kuvanje kao izvor mira, dobre zabave, korisno provedenog vremena. On je pre osam godina kao mladić koji se bavio hemijom iskoračio iz svoje zone komfora i otvorio školu kuvanja.
Šta je crni, a šta beli luk?
Osluškujući potrebe savremenog čoveka Slobodan Radeta, osnivač ove nesvakidašnje škole je u brojne kurseve uvrstio i jedan “terapeutski” budući da jer dokazano kako kuvanje može biti sjajna terapija i način da se umirimo, izmaknemo od problema i razvijamo kreativni deo svoje ličnosti.
-I nakon toliko godina rada uvek me iznenadi koliko različitih ljudi dolazi u školu kuvanja sa mnogo različitih ideja i motiva da budu tu. Svima je zajedničko očekivanje da će se tu dobro provesti i svi su vremenom zavoleli kuvanje. Bilo je i onih koji prethodno nisu imali nikakav dodir sa ovom veštinom, čak neki od njih nisu znali ni čak da skuvaju ili nisu znali razliku između crnog, crvenog i belog luka, a pri tom su radili na ozbiljnim poslovnim pozicijama. Ipak, sve što treba oni brzo nauče i uvek su to pozitivci koji vole da se druže, opuste se i uče- priča Slobodan Radeta dok se priseća mnogih polaznika među kojima je bilo i onih koji su vremenom stasali u sjajne kulinarske majstore.
Sličnost između slušanja ploča i kuvanja
Neki od njih dođu iz poslovnog razloga, neki iz praktičnog jer žive sami i vreme im je da se pobrinu za sebe. U školu kuvanja dolaze i mlade mame koje požele da počnu sa pripremanjem obroka za svoju porodicu kad dobiju dete. Ima istine u tome da je brzi život odvojio ljude od mnogih dobrih navika i aktivnosti, pa i od kuvanja, a Slobodan Radeta dodaje da je u većini slučajeva ipak sve samo stvar izbora i lične odluke.
-Ja umem za sebe da kažem da nemam vremena da vežbam, a u stvari je to samo moja odluka i izgovor. Ipak, primećujem da se ljudi vraćaju nekim stvarima koje će im usporiti ritam života, pa tako slušaju ploče, a kuvanje se u taj ritam odlično uklapa. Trend je da se ljudi posvete sebi i uspore brzi tempo života, bilo da je to slušanje muzike sa gramofonske ploče umesto mp3-a ili kuvanje umesto fast food-a. Kuvanje je tema oko koje se okupljaju i upoznaju nove ljude, a svi vole da kuvaju u društvu.
U školi kuvanja je uvek zabavno, a najveća gužva je uvek oko šporeta.
-Ponosan sam na to što su oni koji su došli bez iskustva vremenom ozbiljno počeli da kuvaju. Neki su uveli kao obavezan subotnji ili nedeljni ritual odlazak na pijacu nakon čega sledi kuvanje i uživanje u svemu tome.
Od hemičara do eksperta za francusku kuhinju
Ne morate biti talentovani da biste naučili da pripremite ukusna jela, kaže Radeta.
-Strpljenje je ključni sastojak kuvanja. Ja ga nemam, a strpljenje se vežba. Ja sam to navežbao i danas kuvam mnogo bolje nego pre.
Kao hemičar po profesiji uz svoje društvo Radeta je nekad kuvao iz hobija. Pre osam godina je napustio redovan posao i počeo da se bavi organizovanjem časova kuvanja. Učio je usput od dobrih kuvara koji su bili predavači u njegovoj školi, a danas vodi časove francuske kuhinje.
-Svi učenici u školi kuvanja prolaze kroz različite faze i to je normalno. Kod početnika je strah dominantan. Svi su prošli fazu kad otkriju na primer neutralnu pavlaku pa je u sve stavljaju. Onda shvate da je to bez veze, pa otkriju začine i krenu da preteruju u njihovom korišćenju. Vremenom krenu da teže finesama i minimalizmu u kuvanju što im donosi sjajne rezultate.
Kad bi nas pozvao u goste Slobodan Radeta kaže da bi nam pripremio neki lep komad mesa sa kvalitetnim sosom i pireom.
-Pripremanje steka je uvek izazov jer mi nemamo meso visokog kvaliteta, a različiti komadi zahtevaju poseban pristup. Malo sam ih bacio do sad, ali sam mnogo komada mesa upropastio eksperimentišući i učeći jer ne možeš da naučiš dok ne probaš. U školi polaznicima pokažemo tehnike pripreme, ali kakav će biti krajnji rezultat zavisi i od tiganja koji koriste, ringle, struje ili plina. I istina je da jelo teško dva puta isto može da vam ispadne.
B.Gajić
© by BGonline. All rights reserved