Tradicionalni grčki sos Tzatziki sos priprema se brzo i jednostavno, sa sastojcima koji su svima dostupni, a svi vole njegov osvežavajući ukus i pikantnu aromu.
Sastojci:
• 1 veći krastavac
• 250 ml gustog grčkog jogurta (ili 150 ml kisele pavlake + 1 dl jogurta)
• 1 kašika maslinovog ulja
• 1 čen belog luka ili ½ kašičice sušenog belog luka
• So i biber po ukusu
• Par kapi limunovog soka
Postupak:
Krastavac operite, oljuštite i narendajte, pa rukama ocedite višak vode. Dodajte jogurt, ulje, beli luk, limunov sok, so i biber i sve dobro promešajte. Ohladite sos u frižideru pre posluživanja. Uz tzatziki preporučujemo crvene Om Made proteinske pločice sa paradajzom i začinima.
Napomena:
Pošto kod nas nije uvek lako naći punomasni grčki jogurt, umesto njega možete da pomešate kiselu pavlaku i običan tečni jogurt. U nekim delovima Grčke koristi se sirće umesto limuna, a neki po želji dodaju i seckanu svežu mirođiju ili lišće peršuna.
Foto: Jovan Ristić & Barbara Gaj Ristić
© by BGonline. All rights reserved