Slobodana Stefanovića je televizijska publika zavolela gledajući emisiju „Mr Kitchen“, a od jeseni prošle godine svoju hedonističku avanturu je nastavio emisijom „Gastro maestro“ koja se emituje na televiziji tv DR. U jednoj od narednih epizoda koja će biti posvećena američkoj hrani, Slobodan Stefanović će pripremati Sloppy joe (američki „neuredni“ burger). Budući da nam je otkrio recept, imate priliku da ga isprobate pre televizijskih gledalaca.
SLOPPY JOE – američki „neuredni“ burger
500 g junećeg mesa
100 ml vode
50 g kečapa
30 g senfa
1 glavica crnog luka
1 crvena paprika
2 lista celera
Malo seckanog peršuna
2 čena belog luka
so i biber
2 kašike smeđeg šećera
½ kašičice vorčester sosa
Zemička za burgere
U većem tiganju na malo ulja propržiti crni luk. Nakon što luk požuti, dodati mu meso. Dinstati 5 minuta dok meso ne promeni boju, pa dodati papriku i celer. Nakon toga dodati vodu, kečap, senf, vorčester, žuti šećer. Ostaviti da se kuva oko 15 minuta. Meso servirati na zemičku i poslužiti uz coleslaw salatu.
COLESLAW SALATA – američka kupus salata
1 kašika senfa
1 kašika jabukovog sirćeta
1 kašika limunovog soka
1/2 šolje majoneza
1/4 šolje kisele pavlake
so, biber
1 kašičica šećera
1 manja glavica kupusa
2 veće šargarepe
1/2 glavice luka
Žicom za mućenje pomešajte sastojke za preliv: senf, sirće, limunov sok, šećer, majonez i kiselu pavlaku. Dodajte so i biber.
U velikoj činiji izmešajte sitno seckani ili rendani kupus, izrendanu šargarepu i sitno seckan luk. Dodajte preliv i lagano izmešajte da se sve ravnomerno rasporedi.
Ostavite salatu u frižideru oko 1h da upije preliv.