Kad se kaže “musaka”, većini ljudi je na pameti musaka od krompira i mlevenog mesa. Tokom proleća i leta pravi izbor je musaka od tikvica. Ovo jelo je lagano, sočno i jednostavno za pripremu.
Sastojci:
6 većih tikvica
2 srednje glavice luka
150 g masnije slaninice
600 g mlevenog mesa
3 jaja
1 mala čaša pavlake
300 ml mleka
Ulje, so, biber
Priprema:
Operite i oljuštite tikvice. Izrendajte ih kao jabuke (za pitu). Stavite ih u dublji sud i posolite, pa neka odstoje 20-ak minuta. Dok čekate da tikvice puste vodu, sitno iseckajte malo masniju slaninicu, a crni luk oljuštite i usitnite, pa sve stavite u tiganj da se zajedno proprži (tokom prženja slobodno dodajte malo vode ako vidite da nema previše masnoće u sudu). Nakon 15-ak minuta dodajte mleveno meso, propržite ga malo, sklonite sa vatre i dodajte so i biber po ukusu.
Tikvice dobro iscedite od suvišne vode (slobodno pritisnite smesu u sudu ili u rukama) i u namašćenu tepsiju ili pleh stavite polovinu oceđenih tikvica tako da prekrijete dno suda. Zatim stavite fil od mesa, pa odozgo rasporedite ostatak oceđenih tikvica. Sad umutite jaja sa pavlakom, dodajte mleko i prelijte musaku tako da ogrezne (ako zafali preliva, sipajte još malo mleka preko musake). Pecite u rerni na 180 °C dok musaka ne dobije lepu koricu (odprilike 20-25 minuta).
Pogledajte i ostale recepte Tamare Zjačić na sajtu www.viseodrecepta.com
© 2015 by BGonline. All rights reserved
© by BGonline. All rights reserved