Cvetovi zove se beru tokom sunčanog vremena i to samo oni potpuno rascvetani sa žutim prahom. Pazite gde je berete, jer zagađena mesta i kanali nikako nisu dobra opcija. Potrudite se da pronađite nezaprljani grm ove mirisne i lekovite biljke.
Sastojci za sirup:
30 cvetova zove
3 l vode
40g limunske kiseline
3 limuna
3 kg šećera
Ovo je mera za oko 4l sirupa.
Trebaće vam veće posude, kao i čiste staklene flaše sa zatvaračima.
Šećer prirodni konzervans i njegovim smanjivanjem (ako želite manje sladak sirup) rizikujete kvarljivost sirupa.
Priprema:
Potopite cvetove zove u vodu sa limunskom kiselinom i na kriške isečenim limunom s korom.
Dobro izmešajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mestu 24 sata.
Drugog dana tečnost procedite, dodajte šećer i dobro promešajte.
Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno mešanje.
Nakon 48 sati sirup je spreman za pretakanje u staklene flaše. Na ovaj način možete ga čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.
Domaći sok od zove po receptu naših baka
-
Objavljeno
Preporučeno