Kronat je pecivo u obliku krofne, a priprema se kao kroasan. Ovaj svetski hit među slatkišima izumeo je francuski pekar Dominik Ansel. Kronat je napravljen od testa za francuske kroasane, a oblika je američke krofne – okrugao sa rupom u sredini.
Dominik Ansel je učio zanat u francuskoj kompaniji gurmanskih proizvoda “Fošon”, a potom je bio zadužen za peciva u njujorškom restoranu “Daniel”. Njujorčani su se toliko oduševili da su pravili ogromne redove svakog jutra ne bi li došli do svog kronata. Jednostavno, te 2013. godine kada je osmišljen ovaj slatkiš nije bilo moguće da se proizvede dovoljno peciva za sve koji su želeli da ga kupe za doručak.
Uz malo strpljenja i veštine u pripremi testa možete imati i vi vaš kronat!
Sastojci:
1 kašika suvog kvasca
250 ml mleka
4 kašike šećera
2 jaja
550 gr brašna
125 gr maslaca ili margarina
Priprema:
Zagrejati mleko i sipati ga u činiju u kojoj ćete mesiti.Dodati kvasac, zatim šećer i sve izmešati.
Dodati 450 gr brašna i jaja, sjediniti kašikom, biće skoro umešeno. Ostaviti da odstoji 30 minuta.
Posuti brašnom površinu stolam istresti testo i premesiti ga.Razvući ga da bude deboljine 0,5 cm i premazati ga sa 1/3 umućenog, mekog maslaca. Presaviti ga na 1/3, pa ponovo na trećinu. Okrenuti testo, rotirati onaj deo koji je bio vodoravan da bude uspravan. Razvući i ponoviti postupak premazivanja … i tako uraditi još dva puta. Na kraju razvući testo koje je ispreklapano na debljinu od 1 cm pa vaditi krofne modlom ili čašom. (manjom čašom vaditi sredinu krofni). Ostaviti ih da kisnu još 10 minuta, pa zagrejati ulje. Peći kao obične krofne sa obe strane, a zatim ocediti.
Krofne uvaljati u prah šećer, preliti čokoladom, orasima, lešnicima, ili praviti glazuru.
Recept za pecivo koje obožava cela planeta- Kronat, između krofne i kroasana
-
Objavljeno