Posne pogačice sa semenkama, preporuka sajta “Više od recepta” odličan su izbor za večeru, doručak ili užinu.
Ova zdrava grickalica priprema se brzo i jednostavno, a može biti toplo i ukusno posluženje za iznenadne goste.
Sastojci:
400 g integralnog pšeničnog brašna
300 g pšeničnog brašna tip-500
1/2 l vode
1/2 pakovanja svežeg kvasca
šoljica ulja
2-3 kašike izmešanih semenki lana, suncokreta i bundeve
so, šećer
Priprema:
U mlakoj vodi razmutite kvasac s kašičicom šećera i brašna. Ostavite sud na toplom mestu da kvasac naraste.
U dublji sud sipajte brašno (integralno i obično) i so, izmešajte sve pa dodajte kvasac. Dodajte ulje a zatim varjačom umesite testo. Primetićete da će se testo vrlo brzo odvajati od suda (jer ima ulja). Ostavite ga da naraste narednih sat vremena.
Na čistoj radnoj površini, po kojoj ste posuli brašno, razvijte koru oklagijom. Čašom vadite pogačice i stavljajte ih u pleh obložen papirom za pečenje.
Na vrh svake pogačice stavite semenke, lagano ih utisnite u testo, pa pleh stavite u zagrejanu rernu na 180°C. Pogačice će dobiti lepu boju nakon 35 minuta što je znak da su gotove.