Čuvanje tradicije od zaborava
Oduvek je odlično kuvala, ali su to znali samo njeni najbliži sve dok to nije počela da radi i pred televizijskim gledaocima. Debitovala je u ovoj ulozi kao voditelja emisije „Katarinine čarolije“ na TV Kitchen, a gledaoci gastronomsko putopisne emisije RTS-a „Gastronomad“ danas Katarinu Petrović smatraju vrhunskom kuvaricom. Putujući po Srbiji i snimajući emisiju „Gastronomad“, uvek nasmejana Katarina upoznaje kuhinje različitih krajeva, nove predele, ljude i iznova se vrati kući puna utisaka.
-Srbija je neiscrpna kada je reč o dobrim i vrednim ljudima, o onima koji se trude da naprave nešto novo, ali i da sačuvaju od zaborava uspomene i nasleđe od predaka. Nedavno je na mene snažan utisak ostavila jedna divna žena koja uzgaja bilje u Trsteniku, zatim divan prvak frule sa Zlatara, uzgajivači aronije is Zaječara, ljubitelji prirode sa Kosmaja, divne žene iz Banata, Mionice- kaže Katarina koja će sve njih predstaviti gledaocima nove sezone emisije „Gastronomad“.
Kuvanje se uči
Kada je reč o snimanju emisija i pripremanju hrane Katarina nam otkriva da joj je najteže da priprema torte.
-Za njih je potrebno da se kore i filovi ohlade, a nekad je pod svetlima reflektora toplije, pa je priprema slatkiša teža, ali meni uvek sve uspe jer imam sjajne kolege i snimanja teku kao po loju. Svakodnevno učim i mislim da danas kuvar ima mnogo više mogućnosti jer putem interneta i “how to” sadržaja svako može da nauči nešto novo. Maksimalno se trudim da svoje znanje i iskustvo nesebično podelim sa gledaocima.
Gastonomad online zajednica
U planu je da ekipa Gastronomada otputuje u Banjaluku, zabeleži gde je nastao čuveni sir Trapist, gde su čarobne pite i razne đakonije iz tog kraja.
-Nedavno je pokrenuta Viber Gastronomad zajednica i lansiranjem prvih gastro-stikera okupiće se gastronomi i ljubitelji dobro pripremljene hrane. Ove digitalne nalepnice će se preuzimati besplatno sa Viber stiker marketa za sve korisnike aplikacije. Tu su poziv na klopu, pohvalu za nečiji ručak ili specijalitet, ali i opis kulinarskog doživljaja u nekom restoranu. Viber Gastronomad zajednica će se baviti kulinarskim savetima, delićemo recepte, informacije o emisiji, namirnicama, ipak smo mi gastronomska nacija- zaključuje Katarina Petrović.
B.Gajić
Foto: Aleksandar Despotović
Recept po izboru Katarine Petrović:
Musaka od kiselog kupusa
1 kg kiselog kupusa ribanca
3 glavice crnog luka
500 g svinjskog mlevenog mesa
morska so
biber crni mleveni
2 jaja
2 dl kisele pavlake
1 šolja ulja
voda
Prilog
200 g palente
200 g krem sira
Propržiti na ulju 2 glavice crnog luka isečena na rebarca. Dodati kupus i dinstati dok ne omekša sa malo vode. U drugoj šerpi propržiti 1 crni luk isečen na kockice i dodati mleveno meso da se proprži. Dodati so, biber, jedno jaje i dobro promešati. Nauljiti posudu i ređati red kupusa, red mesa i red kupusa. Sve to preliti pavlakom i zapeći u zagrejanoj rerni na 200°C 30 minuta.
Skuvati palentu u ključaloj vodi i servirati je uz musaku sa kašikom krem sira.