BG online

Psihološka prva pomoć

Život pored osobe sa narcisoidnim poremećajem

Ne prihvatajte krivicu na sebe zbog „mira u kući“

U braku sam sa manipulativnom narcisoidnom osobom koja me emocionalno vređa i ponižava. Razmišljam da mu kažem kakav je i kako se ponaša, ali je plašim njegove reakcije… a da odem nemam snage…

„Živeti sa osobom koja ima narcisoidni poremećaj ličnosti nije lako, kao što i sami znate. Ukoliko niste spremni da prekinete taj odnos, iz bilo kog razloga, neki saveti mogu pomoći da život sa takvim partnerom bude podnošljiviji.
1.Pre svega, prihvatite da su to što jesu i da se to neće promeniti ukoliko sami ne osveste svoj problem i potraže stručnu pomoć što se retko dešava. Oni uglavnom traže stručnu pomoć zbog anksioznosti i depresije ili nekih oblika zavisnosti. Ponekad, radeći na tome osveste i svoj narcizam koji ih sprečava u tome da ostvare dobre međuljudske odnose. S druge strane, mogu biti i jako šarmantni i uverljivi. Verovatno ste se u to zaljubili. Oni mogu biti jako zanimljivi kad su „na pozornici“, ali uopšte nemaju razumevanje i empatiju za potrebe drugih ljudi.
2. Prekinite „začaranost“. Glavni cilj svakog Narcisa je da stalno bude u centru pažnje. Ako čekate da se on promeni, to se nikad neće desiti. Pronađite vreme za sebe, okrenite se sebi i svojim potrebama, ne dozvolite da se „Zemlja okreće oko njega“. Vi ste takođe bitni, stalno sebe na to podsećajte.
3. Postavite jasne granice i zauzmite se za sebe. Narcis će primetiti da se nešto dešava tek kad to što se dešava počne lično da ga ugrožava. Ponekad ignorisanje i izlazak iz prostorije daje rezultat, ali ne zauvek. Razgovarjte sa njim mirnim, tihim glasom, jasno izražavajući šta vam smeta. Budite vrlo konkretni u vezi sa tim šta je to što nećete više prihvaćati i budite dosledni u tome inače vas neće ozbiljno shvatiti i nastaviće da se ponaša po starom. Kad to uradite, budite spremni da će se suprostaviti. Počeće i on da postavlja nove uslove, pokušaće da u vama izazove osećanje krivice ili će vas optužiti da ste kontrolišuća osoba i nemate razumevanja. Morate istrajati INAČE VAS NEĆE OZBILJNO SHVATITI i nasataviće po starom.
4. Stalno podsećajte sebe na to da niste vi ta koja ima problem. Narcis nikad neće priznati da je pogrešio i kada je za nešto odgovoran. Umesto toga, projektovaće svoje negativno ponašanje na vas i optužiti vas da ste vi za sve odgovorni. Ne dozvolite sebi da zbog „očuvanja mira u kući“ prihvatite krivicu na sebe. Nije na vama da negujete njegov Ego. Znate istinu, ne dozvolite da je iskrivi.
5. Uvek zahtevajte trenutnu promenu, akciju. Ne verujte obećanjima kojima su Narcisi često vrlo skloni i nikad ih ne održavaju. Ne odustajte, insistirajte da ćete uraditi nešto što oni žele tek kad oni urade to što ste od njih zahtevali.
6. Potražite podršku. Pošto kroz odnos sa njim ne možete zadovoljiti svoje potrebe, okrenite se drugim članovima porodice, prijateljima. Negujte te odnose. Uradite bilo šta što vam omogućava da što više vremena provodite sa drugim ljudima.
7. Prepoznajte kad vam je potrebna stručna pomoć. Ako ste anksiozni, depresivni ili bilo šta drugo, obratite se stručnom licu. Potražite i stručnu podršku, a ne samo prijateljsku.“

Ljiljana Jagodić, klinički psiholog (www.life-coach.rs)
Foto: Dario Konstantinović

Samopouzdanje i kako ga steći (psiholog Ljiljana Jagodić)

Vaša pitanja za saradnike BGonline-a možete postaviti mejlom: psiholoskapodrska011@gmail.com

Kako izgleda kuhinja u kojoj se ne kuva?

By BGonline / 15/04/2024 / 0 Comments

Oslobodite se zabrinutosti

By BGonline / 01/05/2024 / 0 Comments

Život tinejdžera i depresija u adolescenciji

By BGonline / 24/04/2024 / 0 Comments

Putovanje do zgužvanih i potisnutih emocija

By BGonline / 25/04/2024 / 0 Comments

Zašto se gojimo i jedemo puno slatkiša?

By BGonline / 20/04/2024 / 0 Comments
© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Kako da živite bolje sa manje tehnologije? U vremenu u…

You cannot copy content of this page

Exit mobile version