fbpx

BG online

Psihološka prva pomoć

Život na pokretnoj traci

Da li ste dovoljno dobri?

Imam troje dece i hoću da je sve uredno, čisto, da su mi deca uvek čista, a ujedno volim uvek da im imam neki kolač napravljen deci. Pored toga radim zaposlena sam. Zapravo, da li ja sebi zadajem previše obaveza koje ne mogu ispuniti?

Ono što me najviše muči je pitanje da li sam sebi utuvila u glavu da mi je stalno nešto prljavo. Da li sam ja to umislila ili šta već? Nikako ne mogu da se izborim s tim. Pritom ne mogu da se deci puno posvetim kroz neku igru, priču, pa me onda grize savest zbog toga.- ovim pitanjem se čitateljka BGonline-a obratila psihoterapeutu Maji Pavlov.

„Sasvim je moguće da ste sebi zadali više obaveza, a po malo zabrinjavajući momenat može da bude da možda umišljate da vam je u kući stalno prljavo. Onda se vrteška vrti u krug: obaveze, plus ekstra radosti (kolači), plus povišeni (čitajte prisilni) doživljaj da vam nije dovoljno čisto, čime opravdavate svoje utrošeno vreme. Po malo ličite na osobu na pokretnoj traci, ali iz kog razloga? Ima ih više mogućih. Jedno su kanoni koje ste poneli od kuće. Npr. šta za vas znači požrtvovana žena i majka? Možda je to žena koja je vredna i kojoj „ništa nije teško“, ali vidimo da ste počeli da se pitate da možda to nije baš ideal današnjice? I to je dobro. Ali nije jedini. Važno je i kako provodite vreme. Sa decom ili za njih, ali odsutni? Znamo iz psihologije da su deca sigurnija kad je mama u njihovom vidnom polju, ali možda ipak nije samo to dovoljno. Roditelji razgovaraju, podučavaju, koriguju. Ne nužno viču, opominju i prete. Još gore je kad ih nema, kad su odsutni više nego što je potrebno. Nekad hiper aktivnost liči na agitaciju. To je stanje u kome postoji neka vrsta unutrašnje napetosti koja vas tera na još, na dalje, ali zapravo time ne rešavamo problem, naprotiv, delujemo aktivni, ali smo u stvari pasivni jer ne radimo stvari koje bismo (možda) trebali. U vašem slučaju možda da probate obrnuto. Pitajte se kako biste mogli da se povežete sa decom. Možete nešto zajedno da radite ili da samo budete tu sa njima dok se igraju ili da im čitate… Kolači mogu i da sačekaju jer oni zadovoljavaju primarne potrebe, baš kao i čišćenje. A šta je sve ostalo? Ljubav, nega, pažnja… Od njih zapravo živimo.“

Maja Pavlov, psiholog, psihoterapeut i NLP trener
Foto: Dario Konstantinović

Online sesiju sa Majom Pavlov možete zakazati mejlom majapavlov@gmail.com
Skype adresa: maja.pavlov

Foto: Dario Konstantinović

Izolacija je izazov za mentalno zdravlje čoveka

Vaša pitanja za saradnike BGonline-a možete postaviti mejlom: psiholoskapodrska011@gmail.com

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Trodnevni program Ane Nadežić u Kraljevim čardacima SPA (Kopaonik) Trodnevni…
error: