fbpx

BG online

Lični razvoj

Žena sam i želim da napredujem

Koliko je lako biti žena, napredovati, usavršavati se, učiti, biti preduzetnik, imati porodicu, partnera? Šta biste vi rekli? Većina žena koje ne napreduju osuđene su na to da budu same, da ih partner odbaci ili da one njega partnera, jer im “ničemu ne služi”. Znam, reći ćete da partner ne treba “da služi”, ali kao žena koja sama zarađuje, koja zarađuje više od muškarca, koja ga vuče i izdržava, posle određenog vremena se umori. Ne umori se od rada, već od davanja, od izdržavanja i toga što sama vuče, umori se od psihičkog zlostavljanja.

Osuđivanje okoline

Prvo će vas kritikovati što ne kuvate i što ne čistite, kad platite pomoć u kući kritikovaće vas što to radi neko drugi, a vi niste i tome posvećeni. Onda će vas kritikovati što puno radite, što niste kod kuće i ne bavite se porodicom. Ako smanjite radno vreme, onda će nezadovoljstvo izbiti na drugi način jer ste previše tu i poslušni ste. Ako puno zarađujete kritikovaće vas jer “šta će vam tolike pare”, “zašto ste toliko ambiciozni” a pritom on sam neće sam nešto da napravi i preduzme. Umorićete se od kritike ili od nemanja. Osudiće vas okolina i sredina jer na pravi način ne mislite na decu, zašto ne nađete „siguran“ i manje plaćen posao, naravno i da u 16h ili 15h budete kod kuće.
Nije u redu da žena bude uspešna. Sve ćete upropastiti, a i ovo što radite ne radite najbolje, u svakom trenutku će nalaziti samo ono što ne valja i tvrditi da nešto treba da promenite. Ako kojim slučajem ne radite kako okolina, sredina, porodica želi, bićete najgori njima, a možete biti najbolji sebi.
Mnogim ženama je bitno šta okolina i sredina kažu, šta misle o njima. Bitno je na žalost i onima koji svesno i jasno govore da im nije bitno. Nije bitno samo onim ženama koje su ostvarene i ispunjene, koje rade ono što žele i uživaju u svemu. Malo takvih žena poznajem. Mnogo takvih muškaraca znam.

A šta ako mi se porodica raspadne?

Mnoge su žene koje znam sjajne domaćice, svaki dan imaju skuvan ručak, sve oprano, popeglano, staraju se o deci, mužu, o roditeljima, idu na posao, kasno ležu a rano ustaju. Mnogo je takvih pametnih i sposobnih žena koje prave od dinara dva, a ono što nikad nisu smele da naprave jeste da rade za sebe, da udovoljavaju sebi, a ne drugima (deci, mužu, roditeljima…), koje uspeh nisu ostvarile iz straha da će ih svi osuditi i da će se porodica raspasti ako uspeju, ako naprave veći rezultat od partnera, ako su uspešne. Biraju da budu podređene, biraju da budu zavisne, biraju da sprečavaju svoju proaktivnost, a samo zarad mira u porodici. Ove druge su obično razvedene, čast izuzecima, a ima ih.

Uspeh vam neće oprostiti

Sve će vam u životu sredina oprostiti osim uspeha, dok taj uspeh ne bude toliko jak i snažan, da vam kažu “znao sam da ćeš uspeti”, a i tada vam kao ženi to neće biti prednost već mana. Osporiće vas i žene, jer gazite stazom kojom ne sme da se ide, jer radite ono što one ne smeju, jer ste se usudili da budete uspešni. Da li primećujete koliko je ovo sebično od okruženja i od partnera? Za neke meni drage žene koje znam, a koje nisu postigle uspeh, samo da bi sačuvale porodicu i dalje me tuga uhvati, jer ostale su da rade manje plaćene poslove da bi im opstao brak, ostale su kritikovane i ponižavane, a kapacitet je bio ogroman, čak i kad su se u jednom trenutku osmelile da dodirnu uspeh. Odmah su dobile packu i povukle se, vratile se da rade za malu platu. Nakon svega mnogo toga nisu imale, morale se od dinara da prave dva, odrekle su se svega, izlazaka, skupe garderobe, jer mala plata to ne dozvoljava, a kad bi nešto malo sebi priuštile bile bi srećne, jer su i to je nešto…
Neko ko vas voli iz svog ega, sujete, društveno prihvatljivih stvari vas iz toga što vas voli sputava i guši i to je svima u redu. Ali ne mora biti i vama.

Ko je vaš muškarac?

Drage moje žene, ne dajte da vam niko seče krila. Živite, uživajte, ugađajte sebi i napredujte. Nađite partnera koji će podržati, a ne sputavati vaš rast, onog koji želi da raste s vama, a ne sam, kome je u redu da rastete, a ima ih, verujte. Već ste pametne i možda treba da naučite samo par finesa i vinete se u visine. Takođe, podržite sve druge žene na njihovom putu ka uspehu. Što nas više uspešnih bude, to će okruženju to biti prirodnije, ćerkama ćete dati nova krila, a sinovima spoznaju da je ok da im žene budu uspešne. Moram da napomenem da postoje i one uspešne žene koje uvek pored sebe imaju još uspešnijeg muškarca. Finesa je da muškarac pored vas uvek bude uspešniji od vas ili neko ko je otvoren za rast, kako bi znao da raste sa vama. Uspešna žena i neuspešan muškarac neće opstati zajedno.
Ukoliko želite da napredujete, ukoliko želite da budete srećne i uspešne, morate raditi na sebi. Krenite odmah. Prijavite se za besplatne NLP treninge, da rastemo zajedno. Pridružite se grupi ….

Svetlana Lukić, NLP trener, srećna i uspešna žena
Foto: Dario Konstantinović

POSTANITE I VI SREĆNA I USPEŠNA ŽENA!
www.svetlanalukic.com/srecna_i_uspesna_zena
FB grupa Srećna i uspešna žena: www.facebook.com/groups/622370211671935/
FB grupa Nova Godina Novi JA: https://www.facebook.com/groups/454639668567706/
Kontakt: info@svetlanalukic.com
www.svetlanalukic.com

Intervju sa Svetlanom Lukić:

Kako se postaje srećna i uspešna žena?

Tekstovi Svetlane Lukić:
Kako komuniciraju uspešni i zadovoljni ljudi?
Kako sami sebe sabotiramo?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Kako preboleti onog koga voliš? U vezi smo 4 godine.…
error: