fbpx

BG online

Roditeljstvo

Želeli ste sina, a dobili ćerku?

POSLEDICE (NE)PRIHVATANJA MOGU BITI OZBILJNE I TRAJNE

Roditelji, ali i mnogi važni ljudi iz okruženja deteta tokom njegovog odrastanja mu šalju brojne psihološke poruke, verbale i neverbalne, kojima vremenom oblikuju njegovo ponašanje. Svaka od tih poruka može biti različito protumačena zbog dečijeg magijskog mišljenja, ali neke mogu biti i plod roditeljskih grešaka, koji mogu da nauče kako da ih više ne prave.

Kad emocije govore…

Većinu reči koje izgovaraju detetu, roditelji ne govore svesno i namerno, već pod uticajem različitih emocionalnih naboja koje ne mogu da kontrolišu. Reakcija na sve to često mogu biti i neka zbunjujuća ponašanja. Ovo naravno ne znači da će dete steći lošu sliko o sebi ako roditelj jednom kaže nešto loše u besu, već  problem nastaje ako se takva ponašanja  ponavljaju u kontinuitetu.
Na području Balkana zbog brojnih ratova u istoriji, češće je bilo željeno dete muškog pola. Iako se to mišljenje danas prilično promenilo, u nekim porodicama ipak mogu da se osete tragovi takve tradicije, pa tako nekad i nesvesno okolina ženskom detetu može da pošalje niz poruka iz kojih može da zaključi da ga ne prihvataju dovoljno zato što nije dečak.

Zašto nisi dečak?

Jedna devojka (homoseksualne orjentacije) koja pati od depresije se seća koliko su njoj i sestri u porodici na različite načine govorili “kako žene ne vrede”, “da bi bili mnogo srećniji da su dobili sinove”, “kako su samo muška deca naslednici svega”… Ta ponašanja nisu samo dolazila od majke i oca, već i od šire familije, a ponovljena su više puta i verbalno i neverbalno kroz pokazivanje veće pažnje i uvažavanja prema muškoj deci u familiji.
Druga devojka sa zavisničkim ponašanjem se seća čestih priča o tome kako je na njenom rođenju familija njenog oca tešila njenu majku rečenicom: “Nema veze, biće drugi put… (misleći da će drugi put dobiti muško dete)”.
Jedan mladić koji godinana ne može da ostvari emocionalnu vezu često se priseti kako mu je majka govorila da je bila “ubeđena da nosi devojčicu”, da je pripremila sve za dolazak devojčice u roze bolji – posteljinu, čebe, kadu, benkice, kolica….i razočarala se kada su joj na porođaju rekli da je dobila dečaka.

Roditeljski model

Da bi se pravilno formirao identitet i odnos prema sebi i suprotnom polu važni su roditeljski modeli i njihovi stavovi prema suprotnom polu. Roditelj suprotnog pola je veoma važan u formiranju seksualnog identiteta, a istopolni roditelj je važan kao model. Ako otac ima stav da “žene nisu ok”, onda će ćerke verovatno negirati sopstvenu ženstvenost, a možda i smatrati da druge žene isto tako nisu ok. Isto važi i za odnos majke i sinova. Ako muškarac ima dobro mišljenje o ženama ili žena ima dobro mišljenje o muškarcima, tražiće da se ožene osobom koja će biti dobar model njihovoj deci.
Iako većina roditelja vremenom zavoli svoje dete i prihvati ga onakvog kakvo jeste, važno je da nauče da verbalno i kroz ponašanje to i iskažu, ali i svojim primerom pokažu da se osećaju dobro u svojoj koži, kao i da poštuju svog supružnika.

Ljubica Bogetić
Foto: Jelena Vlatković

Mr Ljubica Bogetić je psiholog, psihoterapeut i hipnoterapeut. Specijalizovana je za rad sa porodičnim i emocionalnim problemima, kao i sa anksioznim poremecajima. Autor je treninga za roditelje DETE POBEDNIK, i treniga SOCIJALNIH VESTINA koji je namenjen poslovnom i porodičnom okruženju. Radi sa klijentima u Beogradu, ali i preko skajpa sa ljudima iz celog sveta.
Individualni i grupni treninzi:
– trening za roditelje i vaspitače DETE POBEDNIK
– trening socijalnih veština – (za tenejdžere, odrasle i u poslovnom okruženju)
– upravljanje stresom (za tinejdžere, odrasle i u poslu)

PRIJAVE NA EMAIL: EOSCENTAR@GMAIL.COM

Individalno, porodično ili grupno psihološko savetovanje i treninge, preko skajpa ili uživo možete zakazati putem maila: eoscentar@gmail.com
www.eoscentar.com

Intervju sa Ljubicom Bogetić

Vodič za roditelje (mr Ljubica Bogetić)

SAVETI mr LJUBICE BOGETIĆ:
Skrivena tuga disfunkcionalnih porodica
Skinite dete sa mobilnog telefona
Skrivanje iza bolesti i sindrom 5.razreda
Najčešće roditeljske greške
Psihička zavisnost od roditelja i zabrana na odrastanje
Deca na psihoterapiji
Deca se ne vaspitavaju sama
Sindrom poslednjeg ispita
Sindrom pametne dece
Emocionalne ucene roditelja
Posledice hroničnog stresa
Komunikacija roditelja i dece
(Ne)realni strahovi anksioznih roditelja
Deca preterano ambicioznih roditelja su često depresivna i buntovna
Kako nasilje u porodici utiče na decu?
Zašto se povećava broj razvedenih brakova nakon godišnjeg odmora?
Uticaj roditelja na razvoj ličnosti deteta
Kad je muškarac spreman da postane otac?
Psihološka spremnost za roditeljstvo
Depresivna i anksiozna deca kao produkt roditeljskih grešaka
Mora li dete biti žrtva lošeg braka?
Uspešni na poslu, neuspešni kod kuće
Vodič za roditelje

Roditeljovanje – Zoran Milivojević

 

Odgajanje Kaina – Dr Den Kindlon i Dr Majkl Tompson

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
SREĆA I DRUGE MALE STVARI Svi želimo da budemo srećni,…
error: