fbpx

BG online

Lični razvoj

Zbog čega radite na sebi?

Ne gubite vreme na ono što istinski ne želite

Kad se bavite samo jednom vrstom posla, to vam donosi, sa jedne strane sigurnost i razvoj veština neophodnih za ostvarivanje dobrih rezultata u toj oblasti, ali s druge strane to može doprineti smanjenju motivacije i zadovoljstva u radu, pa i ugroziti te iste rezultate. Svesna ovoga, uz svest da je ovako i zabavnije, tokom godina sam uspela da pronađem dobar balans individualnih koučing sesija, timskog koučinga, treninga/radionica i motivacionog govorništva. Ali, da bi se napravio zaista dobar balans, ključan je bio još jedan element (moj) lični razvoj. Kombinovanje je lako zbog toga što je suština svake od ovih aktivnosti ista- pokretanje pojedinca za preuzimanje odgovornosti za kvalitet sopstvenog života, otkrivanje i razvoj potencijala, kao posledica, svet kao srećnije mesto za život.

U koži lidera

Upravo sam se vratila iz Rumunije, gde sam zajedno sa grupom lidera izvela jedan od modula veoma zahtevnog i inspirativnog programa. Program je osmišljen tako da, pored rada na koučing veštinama za lidere, otvara nove perspektive liderstva i uvodi pojamove kao što su: empatija, pauza, prihvatanje, ranjivost, poštovanje i sl. Grupa je bila raznolika. Od predstavnika HR-a, preko marketinga, prodaje, IT-a do samih CEO. Tačnije, njih dvojica. Motivi za prijavljivanje učesnika na program su različiti. Rad na sebi, promena profesije, udovoljavanje okruženju, radoznalost. Zadržaću se na ovoj dvojici CEO.
Jedan je preduzetnik i direktor svoje, porodične kompanije, drugi je već 10+ godina na pozicijama generalnog direktora različitih međunarodnih korporacija. Prvog je prijavila supruga (takođe zaposlena u kompaniji) , drugi se prijavio sam. Pored toga što su obojica sva tri dana programa dolazila u odelu, zajedničko im je i to da u vođenju poslovanja ne pridaju veliku (tačnije, gotovo nikakvu) važnost zadovoljstvu zaposlenih. Razlika je u tome što prvi toga nije svestan, a drugi veoma otvoreno o tome govori i ovo navodi kao jedan od razloga prijavljivanja na program.
Još jedna zajednička osobina im je nedostatak vremena. Prvi to rešava čestim izlascima iz sale u kojoj radimo, povremenim paljenjem lap topa i završavanjem “hitnih stvari”, a drugi tako što ostavi telefon u torbi, daleko od stolice iz koje prati program, a pauze efikasno koristi za vraćanje poziva i eventualno slanje mailova. Prvi retko učestvuje u grupnom radu, drugi se uključuje i veoma autoritativno, argumentovano i odsečno iznosi svoje stavove. Ti stavovi često doprinose kvalitetu diskusija, donošenju zaključaka i, najvažnije, ličnim uvidima “drugog CEO-a”.
Prvi priliku za vežbanje pojedinih tehnika (individualno ili u paru) koristi za telefoniranje i odgovaranje na mailove, drugi vežba, a potom komentariše svoje (često) duboke uvide nakon toga i svesno navodi svoj ego kao najveću prepreku učenju.

Da li vam je to što radite zaista važno?

Nakupilo se pregršt primera za ova tri dana. Svi vode na istu stranu: ako verujete da vam nešto koristi, da možete u tome da uspete, da doprinosi vašoj viziji sebe, da podržava vaše ciljeve i promenu koju želite da postignete – daćete sve od sebe.
Ako niste suštinski zainteresovani za to što radite, ako vas to ne zadovoljava niti ispunjava, onda je malo verovatno da ćete dati svoj maksimum. I tu se vraćamo na prvu sličnost opisanih učesnika programa: obojica ne pridaju veliku važnost zadovoljstvu svojih zaposlenih. Kako očekuju vrhunske rezultate od demotivisanih i nezadovoljnih zaposlenih?!
Kad razmišljate o radu na sebi, o promeni koju želite da ostvarite (ili bar pokrenete) važno je da u tu jednačinu za izračunavanje uspeha ubacite i element lične zainteresovanosti. Jer, jednačina koja prikazuje vrednost uspeha sastoji se od tri promenljive: uloženog napora na putu ostvarenja, nivoa veština i znanja koje posedujete da biste rezultat ostvarili i vašeg ličnog uverenja da je dobar rezultat (ne)moguće postići. Napor i znanje/sposobnost su promenljive koje mogu uzeti vrednost 0-100 (ili ne radite, ili raduckate, ili dajete sve od sebe; ili nešto ne znate, ili znate u određenoj meri ili ste ekspert). Na žalost, jedini element u ovoj jednačini koji može imati i negativnu vrednost je vaše uverenje da je uspeh (ne)moguć. Njegova vrednost može biti u granicama od – ∞ do + ∞. Ako vam još kažem da se sva tri elementa množe, a ne sabiraju, ukoliko je vaše uverenje negativno, ceo rezultat će biti negativan. A onda, možda je bolje i ne počinjati.

Šta želite od sebe?

Tri dana koja je prvi CEO proveo u sali sa nama su pogrešna investicija (uz to ceo program traje 17 dana). To je potrošeno vreme. Niti je bio na svom poslu, niti je nešto naučio. Motiv koji ga je doveo u našu salu je (verovatno) udovoljavanje ženi. U redu. Možda je zbog mira u kući bilo mudro doći. Ali, ako su očekivanja te iste žene da se na kraju nešto i implementira, promeni u svakodnevnom radu i životu, verujem da ona neće biti ispunjena, a time se opet vraćamo na potrošene, a ne investirane dane.
Dakle, kad krećete na putovanje lične promene i rada na sebi, važno je da duboko razumete svoje motive, postavite svoja očekivanja i tek onda izaberete način na koji ćete to putovanje i ostvariti. Prisustvovati kompleksnom programu za razvoj koučing veština kod lidera, u trajanju od 17 dana nije najbolja investicija vremena, ako želite da očuvate brak. Sigurno postoje programi koji su više adekvatni. S druge strane, drugom, sličnom učesniku je kristalno jasno po šta je došao i on je dao sve od sebe da to i uzme. Neka od pitanja pre “pakovanja kofera za put” mogu biti:
• Šta je to što vi želite od sebe?
• Koja su vaša očekivanja od vas samih?
• Ko želite da budete na kraju putovanja?
• Na koga još će ostvarenje vaših ciljeva uticati?
• Kako će se promena najbolje uklopiti u vaše okruženje?
• Kako da i vaše okruženje ima koristi od vaše promene?
Tek kad dobro razumete odgovore, upalite motore, dignite sidro, zatrubite sirenom i – krenite.

Mirjana Gomilanović
Foto: Dario Konstantinović/ DAK Foto
Mirjanu Gomilanović možete kontaktirati putem mejla: mirjana.gomilanovic@one2grow.net
www.one2grow.net
www.gomilanovic.com

Mirjana Gomilanovic, PCC, Executive & Leadership Coach | ICF Registered Mentor Coach | Certified consultant & trainer for organisational change je profesionalni sertifikovani kouč u oblast razvoja lidera i organizacionog rasta, autor knjige “Svetionik u meni” i izvršni direktor Agencije “One2grow – Leadership Coaching”.
Mirjana veruje da smo svi rođeni da budemo srećni. Zbog toga se njen rad može okarakterisati kao maksimiziranje snaga i znanja pojedinaca, kako bi od toga koristi imali osoba, organizacija i kompletno okruženje. Specijalnost su joj razvoj razvoj lidera i liderskih kompetencija, upravljanje promenama, definicija i življenje kompanijske misije, vizije i vrednosti kao i kreiranje korporativne kulture kroz individualni i timski koučing.
U svom radu koristi lična iskustva, koja je stekla radeći više od deset godina na pozicijama direktora prodaje i marketinga u domaćim i međunarodnim kompanijama (IBM, Siemens, Telekom Srbija i Orion telekom).
Profesionalnost i posvećenost su je doveli do akreditacija svetskih konsultantskih kuća: Profesionalni Sertifikovan Kouč i Registrovani Mentor Kouč pri Svetskoj federaciji koučeva (PCC ICF), Erickson kouč, PCM kouč, Persona Global konsultant; SDI konsultant; Points of You Trainer and Coach; Oxford Leadership Academy fellow, NLP BP i mnoge druge.
Po formalnom obrazovanju je magistar elektrotehnike.
Srećno je udata i majka je troje dece.

Intervju sa Mirjanom Gomilanović:

Podrška velikim karijerama i uspešnim ljudima

Saveti Mirjane Gomilanović:
Težak, bolan, ali moćan rad na sebi
Direktor na poslu, običan čovek kod kuće
Život u začaranom krugu tuđih očekivanja
Želela je da je vole oni koje ne voli
Da li ste strogi prema sebi i drugima?
Online koučing bez kamera
Zašto otići na koučing?
Laži u poslovnom okruženju
Zašto niste sebi na prvom mestu?
Put ličnog razvoja
Roditeljstvo po svaku cenu
Naučite kako da se izborite za sebe
Budite sebi najvažniji klijent
Moramo li ostati stranci u braku?
Zbog čega nas ne razumeju?
Strategija za uspešno ostvarivanje cilja
Da li je odlazak kod kouča kupovina magle?
Kako odabrati kouča?
Velike i male borbe na putu ličnog razvoja
Pogled u sebe i sopstvene potrebe
Kako da idete na posao koji ne volite?
Kako da vreme radi za vas?
Kako uklopiti posao i porodicu?
Kako biti lider sopstvenog života?
Uspešni na poslu, nesigurni kod kuće
Plovidba sopstvenim životom
Um i duša pobednika su uvek u balansu
Ne plašite se svojih ambicija
Kako imati dovoljno vremena za SVE?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Brže, elegantnije i lepše Celulit je estetski problem koji naročito…
error: