BG online

Roditeljstvo

Zaštitimo bebe, podržimo majke

POVEZANOST I BLISKOSTI SE OSTVARUJU I KROZ DOJENJE

Majčino mleko je najbolja, najbezbednija i najjeftinija hrana za bebe. Ipak, podaci govore da u Srbiji čak 60% dece u porodilištima ne dobija majčino mleko kao prvi obrok, a samo 13% dece mlađe od 6 meseci je isključivo dojeno.
Okrugli sto „Zaštitimo dojenje“ organizovao je UNICEF u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Mrežom organizacija za decu Srbije (MODS), Udruženjem „Roditelj“, Centrom za mame i incijativom „Moja podrška dojenju“. Svetska zdravstvena organizacija je još 1981. godine usvojila Međunarodni kodeks o reklamiranju zamena za majčino mleko kako bi zaštitili dojenje.dojenje
-Kada štitimo dojenje, štitimo decu u najranjivijem periodu njihovog života. Sadržaj majčinog mleka se stalno prilagođava detetovim potrebama, što znači da svaka majka proizvodi mleko koje odgovara nutritivnim i razvojnim potrebama svog deteta. Zato moramo da obezbedimo kontinuiranu podršku majkama da doje- istakla je Severine Leonardi, zamenica direktora UNICEF-a u Srbiji.

Razmena emocija

Dojenje omogućava majci lakši oporavak od porođaja, bebi najbolje mogućnosti za rast i razvoj i jačanje odbrambenog sistema kao i razmenu snažnih pozitivnih emocija i stimulaciju svih čula.
-Nadamo se da ćemo zajedničkim akcijama uticati da se poveća broj majki koje isključivo doje svoju decu- rekla je dr Jelena Gudelj Rakić, načelnica Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Srbije.
Dojenje je mnogo više od hranjenja. To je proces uzajamnosti. Sisanjem, osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću.
-Reklamiranje formule za odojčad ima negativan uticaj na kontinuitet dojenja. Smatramo da roditelji treba da brane interes svoje dece, ali i da budu adekvatno informisani i podržani u procesu dojenja- podsetila je Angelina Radulović iz Udruženja građana „Roditelj“ i Mreže organizacija za decu Srbije.

© by BGonline. All rights reserved
Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Sajt u boji
To Top
PROČITAJTE I OVO:
SERBIA FASHION WEEK BG TAXI STARS Od 23. do 27.…