fbpx

BG online

Roditeljstvo

Uspešni na poslu, neuspešni kod kuće

DA BISTE POMOGLI DETETU, MORATE PRVO RADITI NA SEBI

Način života u savremenom svetu, preopterećenost obavezama i problemima često ne ostavljaju vremena roditeljima da razmišljaju o sebi, tome kakav su primer i uzor svojoj deci, da li bi želeli da im dete bude kao oni i pođe njihovim putem…

Dragi roditelji, pored svih vaspitnih postupaka, deca ipak najčešće primećuju ono što VI radite, mnogo više nego ono što im govorite. Nije redak slučaj da poslovno veoma uspešne ljude deca doživljavaju kao neuspešne u privatnom životu. Često tad deca donose pogrešne odluke kako bi skrenuli roditeljima pažnju da nešto treba da promene. Kad roditelj shvati da treba i on da se menja, tad dolazi i do promene u detetu.

Na psihoterapiji sa ćerkom

Navešću vam jedan primer veoma uspešne majke koja dovodi svoju ćerku tinejdžerku na psihoterapiju zbog promene ponašanja, iznenadnog lošeg uspeha u školi i sumnje na konzumiranje psihoaktivnih supstanci. Devojčica je pola godine ranije bila odličan đak i primerno se ponašala u školi. Tokom razgovora došli smo do podatka da je majka veoma nezadovoljna svojim odnosom sa suprugom koji često konzumira alkohol i da joj posao predstavlja bežanje od porodičnih problema. Zbog prevelikih pritisaka postala je anksiozna, a detetom se u međuvremenu niko nije ni bavio. Shvatila je da, ako želi da pomogne svom detetu, mora prvo da pomogne sebi. Kroz terapijski rad skupila je hrabrost da prekine loš odnos koji ju je činio nezadovoljnom, smanjila je radno vreme, radila na smanjenju svoje anksioznosti i počela je da provodi više vremena sa svojm ćerkom. Rezultat je bio takav da je ćerka prekinula odnose se lošim društvom u školi i uvidela da su psihoaktivne supstance samo način za bežanje od realnosti koji je naučila u svojoj kući jer je otac bežao u alkohol, a majka u rad… Počela je više da se posvećuje učenju i upisala je srednju školu koju je želela. Postala je mnogo zadovoljnija odnosom sa majkom i počela da je gleda kao jaku, uspešnu i zadovoljnu ženu koja se izborila za svoju sreću i sreću svog deteta.

Nezadovoljna mama = nesrećno dete

„Sad sam stvarno ponosna na mamu i želela bih da sutra i ja budem kao ona… “ rekla je njena ćerka godinu dana kasnije. „Imamo super odnos, često idemo zajedno u kupovinu, na kafu, sport, a vikendom na izlete. Ona sad ima vremena i za mene i za posao, smirenija je i zadovoljnija, ne opterećuje me time da je u nesrećnom braku zbog mene i da mora puno da radi da bi meni obezbedila nešto. Mnogo više se smejemo i zabavljamo“.
Ovo je jedan od brojnih primera kako roditelji nesvesno, svojim nezadovoljstvom opterećuju decu i stavljaju im teret na leđa pričama da „sve to rade samo zbog njih“. Tako im nesvesno šalju pogrešnu poruku da je bežanje od realnosti način da se reše problemi u životu.
Roditelji, ako želite da vaša deca sutra budu zadovoljna sobom i svojim životom, zapitajte se prvo da li ste vi zadovoljni sobom i šta možete da promenite kako biste bili bolji uzor svojoj deci da bi vaš odnos postao kvalitetniji.

mr Ljubica Bogetić
Foto: Jelena Vlatković

Mr Ljubica Bogetić je psiholog, psihoterapeut i hipnoterapeut. Specijalizovana je za rad sa porodičnim i emocionalnim problemima, kao i sa anksioznim poremecajima. Autor je treninga za roditelje DETE POBEDNIK, i treniga SOCIJALNIH VESTINA koji je namenjen poslovnom i porodičnom okruženju. Radi sa klijentima u Beogradu, ali i preko skajpa sa ljudima iz celog sveta

Individalno, porodično ili grupno psihološko savetovanje i treninge, preko skajpa ili uživo možete zakazati putem maila: eoscentar@gmail.com
www.eoscentar.com

Intervju sa Ljubicom Bogetić

Vodič za roditelje (mr Ljubica Bogetić)

Depresivna i anksiozna deca kao produkt roditeljskih grešaka
Mora li dete biti žrtva lošeg braka?
Vodič za roditelje

Roditeljovanje – Zoran Milivojević

 

Odgajanje Kaina – Dr Den Kindlon i Dr Majkl Tompson

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
„Dnevnik srpske domaćice“, roman Mirjane Bobić Mojsilović koji je do…
error: