BG online

Lični razvoj

Upravljanje sobom- Kako da kontrolišemo stres?

Ponekad ne verujemo u sebe, svoje potencijale i mislimo da smo mogli mnogo više od onog što smo zaista uradili. Pored svih briga koje nam svakodnevica donosi, uz grižu savesti i pritisak koji sebi namećemo, stres koji nas preplavi nas posle svega – parališe.
Ne možemo baš uvek da kontrolišemo stvari koje čine naš život, ali moguće je da imamo pod kontrolom sebe, svoje reakcije i pogled na stvarnost. Ova fantastična vežba je odličan način da se zaštitimo u turbulentnom vremenu.

Upravljanje stresom

Za vreme držanja treninga”Upravljanje stresom”,psiholog se,sa podignutom čašom u ruci obratio studentima.Svi su očekivali pitanje :”Da li je ova čaša,poluprazna ili polupuna?”, ali on je pitao:
-Koliko je teška ova čaša?
Odgovori su bili razni: od 100-200gr. Zatim je psiholog ponudio odgovor.
-Apsolutna težina čaše nije uopšte bitna. Zavisi od toga koliko dugo čašu držimo u ruci.Ako je držimo minut,nećemo imati problema. Ako je držimo sat,zaboleće nas rame. Ako je držim ceo dan,paralisaće mi se i ruka i rame. A sve vreme,težina čaše je ista, ali, što je duže držim,postaje sve teža.
Slično je sa stresom i sa brigom.
-Ako se zabrinem oko nečega za trenutak,ništa se ne dešava.Ako na to duže obraćam pažnju ,počinje da boli.Ako mislim samo na to što me brine ceo dan- i duže-parališem se i ne znam šta da učinim.
Bitno je da ovladate veštinom kontrolisanja stresa.Naučite da se uveče,kad dođete kući posle napornog dana, opustite, i sav svoj teret skinete sa leđa.Setite se da spustite čašu!

Zen bašta opušta um i dekoriše radni i životni prostor

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Please Login to Comment.

To Top
PROČITAJTE I OVO:
SNAGA VOLJE JE PODCENJENA Priznaje da ga pomera kriza srednjih…

You cannot copy content of this page