fbpx

BG online

Lični razvoj

Upoznavanje preko fejsbuka (psih. Marko Braković)

DA LI OVE EMOTIVNE VEZE IMAJU BUDUĆNOST?

Za BGonline piše psihoterapeut Marko Braković

Ako se složimo da je kvalitet i trajnost jedne emotivne veze spočitana sa brojnim faktorima koji su još uz to i promenljivi, a da je kompatibilnost dve osobe možda i najvažnija među njima, onda pitanje mesta, konteksta ili medijuma putem kojeg se upoznajemo sa drugim osobama postaje potpuno irelevantno. Ovo važi i za upoznavanje putem svih društvenih mreža, a naročito putem fejsbuka.
Postoje predrasude da su poznanstva putem ove mreže površna, lažna i da neće trajati. Moje bogato lično, a i profesionalno iskustvo govore da su ovakve tvrdnje potpuno neutemeljene u praksi. Radio sam sa ljudima koji su svoje supruge, devojke i verenice upoznali upravo preko fejsbuka, a i ja sam imao identična iskustva, naročito poslednjih nekoliko godina.
I ne samo to, upoznavanja putem ove mreže mogu čak da budu i mnogo korisnija jer možemo otkriti (in)kompatibilnost sa osobom koja nam se potencijalno sviđa već samim proučavanjem njenog profila. Statusi, muzika, filmovi, filozofska, politička i mnoga druga uverenja mogu mnogo da nam otkriju o osobi koja nas zanima.
Potrebno je samo da odvojimo vreme za to i potrudimo se da budemo pronicljivi i lucidni. Bogat fejsbuk profil i aktivnost osobe na mreži, govore mnogo o njoj. Kasnije, kada se upoznajemo uživo, možemo sve to potvrditi ili opovrgnuti. Ali, i to je dobro!
Možda shvatimo da se osoba predstavlja boljom ili gorom nego što jeste, ali i to je korisna informacija za nas. Ako nas neko zanima u smislu ozbiljne veze, onda je uvek dobro da ga što bolje upoznamo pre toga. Naravno, nikad ne možemo potpuno upoznati nekoga, jer je osoba proces, a ne stanje (ovo se često previđa), i ona se menja sa svakim novim životnim iskustvom. Ovo se u konstruktivističkoj psihoterapiji i teoriji zove „Korolar o iskustvu“ i to uvek imamo na umu kada radimo sa ljudima i kada se trudimo da im pomognemo da se promene.brakovic2
Neće fejsbuk upoznavanje biti važan faktor opstanka neke veze. Ono što je faktor opstanka jedne veze su stepen kompatibilnosti dve osobe (seksualna kompatibilnost se podrazumeva), motivi iz kojih se ulazi u vezu, zajednički planovi i želje, kao i pravac u kome će se osobe menjati u budućnosti. Zaljubljenost je više odraz idealizacije partnera i emotivne nezrelosti, nego što je važan faktor, pa ga zato ovde neću pominjati kao takav.
Ukoliko osobe nisu skladne, nemaju iste želje, ušle su u vezu različito motivisane ili su vremenom odabrale različite životne puteve, pa su šanse za opstanak veze minimalne.
Dakle, upoznajte se preko fejsbuka, instagrama, twittera (čak sam i takav slučaj imao) i uživajte u novim iskustvima. Budite oprezni, proučavajte osobu i tražite u njoj ono što vam odgovara i gledajte kakva ona JESTE, a ne kakva biste ŽELELI DA BUDE.

Marko Braković, psihoterapeut

Marko Braković je diplomirao andragogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Završio je postdiplomsku edukaciju iz oblasti konstruktivističke psihoterapije. Autor je i voditelj brojnih psiholoških radionica, ali i angažovan u radu sa klijentima različitih životnih dobi. Napisao je tri romana: „Fejsbuk Predator“, „Tablet“ i „Ljudski aparat“.

Arhiva tekstova Marka Brakovića:
Muško-žensko prijateljstvo, mit ili istina?
Neprijatni događaji mogu biti velika životna škola
Zašto motivacija nije dovoljna?
Kako vaspitati dete da bude dobar čovek?
Kako preživeti svoju porodicu?
Postoji li doživotna partnerska ljubav?
Život između žene i ljubavnice
Zbog čega idemo na psihoterapiju?
Život u online svetu
Od bliskosti do zaljubljivanja u psihoterapeuta
Digitalna dijeta
Provetravanje sopstvenog života
Zašto ponekad pričamo sami sa sobom?
Život sa kompleksom niže vrednosti
Kako “popraviti” sopstveni život?
Treba li ostati u kontaktu sa bivšim ljubavima?
Tuga, umor, bes i ravnodušnost i psihijatrijske dijagnoze
Intima, religija i seksualnost
Zašto ostajemo u lošim vezama i brakovima?
Seks iz osvete
Emocionalne veze i psihološki odnosi
Suština promiskuiteta
Neizvesnost u partnerskim odnosima
Marko Braković sa psihoterapijskog kauča
Zavisnost od seksa
Tajne psihoterapije
Zašto varaju žene, a zašto muškarci?
Šta žene žele i kako razumeti muškarce?
Seksualne slobode, izbori i biseksualnost
Nedostatak samopouzdanja i porazi u krevetu
Emotivne zablude

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
DO SREĆE I USPEHA SE STIŽE MALIM KORACIMA ”Ljudi koji…
error: