fbpx

BG online

Lični razvoj

U vrtlogu anksioznosti

Čudovište koje blokira život u nama

Svako ponekad oseti knedlu u grlu ili stanje opšte ukočenosti koje na nekoliko trenutaka daje senzaciju kao da smo oduzeti od sveta. Anksioznost je poremećaj i problem sa kojim se većina ljudi susreće tokom života, najčešće pre nego uradi nešto važno, pre takmičenja, ispita, lekarskog pregleda, intervjua za posao, itd.
Tahikardija koja prethodi ovim trenucima naglašava rezultirajući emotivni uticaj, legitiman strah (da ne napravite grešku, da ne budete dovoljno dobri, strah od neuspeha i da morate početi iz početka). Međutim, kad epizode anksioznosti postanu česte i nemotivisane, stvari počnu da se menjaju. Jednostavno, spokoj i smirenost trenutka se naglo prekidaju, kao da je odjednom gust i nevidljiv crni plašt ogrnuo telo, stisnuvši ga u snažnom i ugušujućem stisku. Prodire kroz kožu, zauzima svaku ćeliju u telu. Otkucaji jedan za drugim odjekuju, ubrzavaju se, a vreme kao da ne želi ikad da prođe. Dah postaje nekontrolisan, dok olovna težina zauzima mesto u stomaku. Cigla koja ga čini teškim i sporim usporava pokrete i korake dok život teče okolo. Svet ide dalje, a vi zaostajete deset koraka iza. Noge drhte, pokreti postaju nepovezani i neusklađeni. Sve postaje prigušeno, daleko, kao da živite u staklenom mehuriću koji vas drži razdvojenim od svega i od svakoga: od voljenih ljudi, od okruženja, od najdražih stvari. Od sebe.

Praznina u vama

To je osećaj kao da ste isključeni, udaljeni, stranci. Um je paralizovan, smrznut. Nešto se u mozgu urušava, um više ne kontroliše telo, telo više ne prepoznaje um: oba putuju na dve različite staze, prema mračnom i hladnom tunelu kojem nikad nije kraj. Postajete mašine bez vitalnosti ili osećaja, sa prazninom u sebi. Osećate se prestravljeno i uplašeno. Onda se sve završi. Nije poznato kako dođe i kako se završi, zašto je započeto… Ne znate i ne prepoznajete tu konfuziju. Ostaje samo zbunjenost. Život se iznenada menja. Od jednog trenutka do drugog, najjednostavnije stvari postaju nemoguće- da se krećete, dišete, hodate, učite, idete u kupovinu, razgovarate s ljudima, vozite auto ili se vozite javnim prevozom, izlazite sa prijateljima. Sve to postaje ogroman teret.

Borba sa sobom

Želja da se pobegne iz sopstvenog tela i iz uma je tako velika. Čovek tad traži sigurnost, spokoj koji više ne može da nađe, čak ni noću kad uzalud pokušava da sve zaboravi.
Anksiozni poremećaji, panični napadi, agorafobija su patologije koje, na žalost još uvek zvuče apstraktno, ali pogađaju veliki deo populacije. U nekim slučajevima postaju stvarne bolesti kојe osobu čine oslabljenom, a njenu svakodnevicu nepodnošljivom. Sramotu koju neko oseća kad se prepozna u tim simptomima uzrokuje da osoba se povlači u izolaciju, ne razgovara više ni sa kim i zadržava sve u sebi.
Borba sa sobom, prikupljanje onog što se može spasti, uklanjanje suvišnog, odbrana od nepostojećeg realnog čudovišta … a to je samo nečiji vredan život, prepun zebnje. Ali, ako izađete iz toga onda ste druga osoba, često bolja. Uzimate svoj život u svoje ruke, donosite važne odluke, preuređujete svoje prioritete. Onda dajete odgovarajuću težinu problemima, zato što vas više ništa ne plaši poput onih starih napada anksioznosti. I iz istog razloga rađate se ponovo sa hiljadu novih formi zdravije svesti.

Slađana Pavlović, NLP trener i hipnoterapeut
Foto : Dario Konstantinović
Mesto snimanja: Hotel Amsterdam, Beograd

Intervju sa Slađanom Pavlović možete pročitati ovde: https://bgonline.rs/sladjana-pavlovic-intervju/
Više o Slađani Pavlović:  www.sladja-pavlovic.com
Facebook Slađane Pavlović: www.facebook.com/sladjana.pavlovicNLP
Instagram Slađane Pavlović: www.instagram.com/sladjapavlovic_nlpcoach

Tekstovi Slađane Pavlović:
Prolećni umor i anksioznost
Kako prevazići kraj ljubavi?
Hipohondrija kao psihološka epidemija
Napadi panike
Ovde je vaša anksioznost, imam nešto važno da vam kažem
Ne smete da izađete iz kuće, vozite automobil, uđete u avion…?
Kako pomoći osobi koja ima napad panike?
Kako obuzdati misli koje vam donose nemir?
Pobedite svoje strahove
Živite li ili preživljavate zarobljeni u brigama i teskobi?
Tretirajte usamljenost kao starog prijatelja koji vam dolazi s vremena na vreme
Naučite kako da kontrolišete svoje misli
Pobedite svoje strahove
Od napada panike do fobije
Oslobodite se nemira, panike i crnih misli
Energetski lopovi i emocionalni vampiri
Emocionalni cunami i napad panike
U vezi sa manipulatorom i narcisoidnom osobom
Pobedite mentalnu konfuziju, stres i nervozu
Kako komunicirati sa svojim strahovima?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Finale akcije „Trash izazov Srbija“ na Košutnjaku Centralna manifestacija obeležavanja…
error: