BG online

Lični razvoj

U vrtlogu anksioznosti

Čudovište koje blokira život u nama

Svako ponekad oseti knedlu u grlu ili stanje opšte ukočenosti koje na nekoliko trenutaka daje senzaciju kao da smo oduzeti od sveta. Anksioznost je poremećaj i problem sa kojim se većina ljudi susreće tokom života, najčešće pre nego uradi nešto važno, pre takmičenja, ispita, lekarskog pregleda, intervjua za posao, itd.
Tahikardija koja prethodi ovim trenucima naglašava rezultirajući emotivni uticaj, legitiman strah (da ne napravite grešku, da ne budete dovoljno dobri, strah od neuspeha i da morate početi iz početka). Međutim, kad epizode anksioznosti postanu česte i nemotivisane, stvari počnu da se menjaju. Jednostavno, spokoj i smirenost trenutka se naglo prekidaju, kao da je odjednom gust i nevidljiv crni plašt ogrnuo telo, stisnuvši ga u snažnom i ugušujućem stisku. Prodire kroz kožu, zauzima svaku ćeliju u telu. Otkucaji jedan za drugim odjekuju, ubrzavaju se, a vreme kao da ne želi ikad da prođe. Dah postaje nekontrolisan, dok olovna težina zauzima mesto u stomaku. Cigla koja ga čini teškim i sporim usporava pokrete i korake dok život teče okolo. Svet ide dalje, a vi zaostajete deset koraka iza. Noge drhte, pokreti postaju nepovezani i neusklađeni. Sve postaje prigušeno, daleko, kao da živite u staklenom mehuriću koji vas drži razdvojenim od svega i od svakoga: od voljenih ljudi, od okruženja, od najdražih stvari. Od sebe.

Praznina u vama

To je osećaj kao da ste isključeni, udaljeni, stranci. Um je paralizovan, smrznut. Nešto se u mozgu urušava, um više ne kontroliše telo, telo više ne prepoznaje um: oba putuju na dve različite staze, prema mračnom i hladnom tunelu kojem nikad nije kraj. Postajete mašine bez vitalnosti ili osećaja, sa prazninom u sebi. Osećate se prestravljeno i uplašeno. Onda se sve završi. Nije poznato kako dođe i kako se završi, zašto je započeto… Ne znate i ne prepoznajete tu konfuziju. Ostaje samo zbunjenost. Život se iznenada menja. Od jednog trenutka do drugog, najjednostavnije stvari postaju nemoguće- da se krećete, dišete, hodate, učite, idete u kupovinu, razgovarate s ljudima, vozite auto ili se vozite javnim prevozom, izlazite sa prijateljima. Sve to postaje ogroman teret.

Borba sa sobom

Želja da se pobegne iz sopstvenog tela i iz uma je tako velika. Čovek tad traži sigurnost, spokoj koji više ne može da nađe, čak ni noću kad uzalud pokušava da sve zaboravi.
Anksiozni poremećaji, panični napadi, agorafobija su patologije koje, na žalost još uvek zvuče apstraktno, ali pogađaju veliki deo populacije. U nekim slučajevima postaju stvarne bolesti kојe osobu čine oslabljenom, a njenu svakodnevicu nepodnošljivom. Sramotu koju neko oseća kad se prepozna u tim simptomima uzrokuje da osoba se povlači u izolaciju, ne razgovara više ni sa kim i zadržava sve u sebi.
Borba sa sobom, prikupljanje onog što se može spasti, uklanjanje suvišnog, odbrana od nepostojećeg realnog čudovišta … a to je samo nečiji vredan život, prepun zebnje. Ali, ako izađete iz toga onda ste druga osoba, često bolja. Uzimate svoj život u svoje ruke, donosite važne odluke, preuređujete svoje prioritete. Onda dajete odgovarajuću težinu problemima, zato što vas više ništa ne plaši poput onih starih napada anksioznosti. I iz istog razloga rađate se ponovo sa hiljadu novih formi zdravije svesti.

Slađana Pavlović, NLP coach i hipnoterapeut
Foto : Dario Konstantinović
Mesto snimanja: Hotel Amsterdam, Beograd

Radionica “Pobedite anskioznost”

Slađana Pavlović će 26.11. u Beogradu održati radionicu “Pobedite anksioznost ” na kojoj će sa polaznicima podeliti brojne tehnike koje su i njoj pomogle da ostavi iza sebe osećaj straha, uznemirenosti, strepnje koji su neretko bili praćeni napadima panike.
-Često sami sebe nesvesno stavljamo u stanje anksioznosti, a na radionici 26. novembra ću objasniti polaznicima kako mogu da izađu na kraj sa sobom u stresnim situacijama. I sama sam nekad prolazila kroz sve to, tražila pomoć gde god je postojala neka nada, proučavala brojna istraživanja, primenjivala razne tehnike, a one koje su mi donele rezultat ću preneti drugima. Između ostalog na radionici ću naučiti druge kako da neutrališu strah koji je u njima, oslobode se nemira, panike, crnih misli… – kaže Slađana Pavlović. – Možda se nakon ove radionice neki više neće plašiti letenja ili vožnje gradskim prevozom ili će možda voziti automobil bez knedle u grlu. Mnogi su se uz ove tehnike oslobodili straha pred polaganje ispita ili nečeg što im je stvaralo zebnju. Uvek kažem ljudima da dozvole sebi da veruju da je sve moguće i da skoro ništa nije u realnosti onako kako ponekad misle da jeste.

Više informacija o radionici 26. novembra tel. 066060820 ili putem mejla: psiholoskapodrska011@gmail.com

Radionicu “Pobedite anksioznost” možete pratiti i uživo online, a vašu online ulaznicu poručite mejlom psiholoskapodrska011@gmail.com

Intervju sa Slađanom Pavlović možete pročitati ovde: https://bgonline.rs/sladjana-pavlovic-intervju/
Više o Slađani Pavlović:  www.sladja-pavlovic.com

Tekstovi Slađane Pavlović:
Od napada panike do fobije
Oslobodite se nemira, panike i crnih misli
Energetski lopovi i emocionalni vampiri
Emocionalni cunami i napad panike
U vezi sa manipulatorom i narcisoidnom osobom
Pobedite mentalnu konfuziju, stres i nervozu
Kako komunicirati sa svojim strahovima?

© by BGonline. All rights reserved

Prijavite se za newsletter BGonline-a! Radite na sebi, tu uvek ima posla!

Ostavite komentar

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

To Top
PROČITAJTE I OVO:
Naučite da komunicirate i što lakše prođete kroz "lude godine"…
error: